Bob Dylan a avut prima reacţie, formală, după acordarea Premiului Nobel pentru Literatură. El a publicat un scurt text în cartea sa de versuri

Bob Dylan a avut prima reacţie, formală, după acordarea Premiului Nobel pentru Literatură. El a publicat un scurt text în cartea sa de versuri

Reprezentanţii lui Bob Dylan au publicat un scurt text pe site-ul său oficial referitor la Premiul Nobel, într-un pasaj descriptiv ce promovează o carte în care sunt strânse mai multe dintre versurile cântecelor sale, relatează contactmusic.com.

Bob Dylan, reacţie formală după acordarea Premiului Nobel pentru Literatură

După ce a devenit primul muzician care câştigă Premiul Nobel pentru Literatură, Bob Dylan a publicat un scurt text într-o descriere a cărţii de versuri din cântecele sale pe care o promovează: "Câştigător al Premiului Nobel pentru Literatură", se arată pe site-ul oficial al muzicianului.

Însă Dylan încă nu a reacţionat public în privinţa prestigiosului premiu, deşi a susţinut un recital în cadrul festivalului Desert Trip în California, săptămâna trecută, pe 14 octombrie. Presa străină relatează că Dylan nu a răspuns la încercările comitetului Nobel de a obţine o reacţie din partea sa.

Bob Dylan este unul dintre cele mai influente personaje ale secolului al XX-lea, fiind un simbol al inovaţiei în muzică şi cultură, primul artist care a îmbinat muzica populară cu ambiţiile intelectuale.

Bob Dylan s-a născut pe 24 mai 1941 în Duluth, Minnesota. A crescut într-o familie de mic-burghezi de origine evreiască în oraşul Hibbing. Pe timpul adolescenţei a cântat în numeroase trupe şi cu timpul, pasiunea sa pentru muzică s-a adâncit, cu precădere pentru muzica folk americană şi pentru blues. Unul dintre idolii săi era cântăreţul de folk Woody Guthrie.

A fost influenţat şi de autorii timpurii ai Generaţiei Beat, dar şi de poeţii modernişti americani. Dylan s-a mutat apoi la New York în 1961 şi a început să cânte în cluburi de noapte şi în cafenele, în Greenwich Village.

L-a întâlnit pe producătorul muzical John Hammond şi a semnat contractul pentru albumul său de debut, cu titlul "Bob Dylan" (1962). În anii ce au urmat a înregistrat mai multe albume care au avut un impact fulminant asupra muzicii comerciale: Bringing It All Back Home and Highway 61, remasterizat în 1965, "Blonde On Blonde" în 1966 şi "Blood On The Tracks" în 1975. A fost un muzician prolific şi în următoarele decade, când a scos "Oh Mercy" (1989), "Time Out Of Mind" (1997) sau "Modern Times" (2006).

Turneele lui Dylan din 1965 şi 1966 au atras foarte multă atenţie. Pentru o perioadă, a fost însoţit de regizorul D. A. Pennebaker, care a documentat atmosfera din preajma scenei în filmul „Dont Look Back” (1967). Dylan a înregistrat un număr mare de albume în jurul unor teme precum condiţiile sociale ale oamenilor, religia, politica şi dragostea.

Versurile au fost continuu publicate în noi ediţii, sub titlul „Lyrics/ Versuri”. Ca artist, este extrem de versatil; a fost un pictor activ, actor şi scenarist.

În afara compoziţiei de albume, Dylan a publicat lucrări experimentale precum „Tarantula” (1971) şi colecţia „Writings and Drawings” (1973).

Sursa: mediafax.ro


populare
astăzi

1 Istoria secretă a gladiatorilor daci. A fost unul dintre puținele popoare antice pentru care s-a construit o școală specială

2 Citiți, oameni buni, asta a fost și este România „lor”!

3 Avem documentul / Toate măsurile, de la alocații, la pensii și salariile bugetarilor

4 Foarte interesant scenariul ipotetic al lui Mark Galeotti despre impactul tragediei avionului azer asupra puterii lui Putin

5 VIDEO Cu România asta ce facem oameni buni, o anulăm și pe ea, ca să iasă cum trebuie?