Boala gravă pe care o poți face doar gustând în timp ce prepari bunătăți de Crăciun. Au fost 31 cazuri în România, anul trecut
La nivel mondial se înregistrează aproximativ 10.000 cazuri anual, iar în România, anul trecut, au fost tratate 31 cazuri, număr în creștere față de anul anterior. Boala nu se transmite de la om la om, însă te poți îmbolnăvi foarte ușor consumând carne infestată.
Sărarea și afumarea nu distrug larvele de trichinella spp FOTO: arhiva Adevărul
Trichineloza, sau trichina, așa cum mai este cunoscută, este o boală infecțioasă gravă, determinată de larve ale unor viermi paraziți. Te poți îmbolnăvi foarte ușor consumând carne crudă sau insuficient preparată termic provenind de la animale infestate.
Specialiștii Institutului Național de Sănătate Publică precizează, într-un articol publicat pe site-ul INSP, că la nivel mondial se înregistrează aproximativ 10.000 cazuri de trichineloză anual. În spațiul economic european au fost 39 cazuri în 2022, iar în 2023, în România, s-au înregistrat 31 cazuri, număr în creștere față de anul anterior.
„Cel mai mare risc de infectare, prin consumul de carne de la porcii crescuți în gospodărie”
Oamenii se îmbolnăvesc de trichineloză prin consumul de carne crudă sau insuficient gătită, sau produse din carne care conțin larve ale acestor viermi paraziți (trichinella spiralis), spun specialiștii INSP. Vorbim de carne de porc, de cal, de nutrie sau vânat (mistreț, urs).
„În țara noastră, cel mai mare risc de infectare este prin consumul de carne de la porcii crescuți în gospodărie, deoarece aceștia, nefiind vânduți prin comerț cu amănuntul, nu sunt supuși inspecției veterinare, respectiv nu se trimit probe pentru testare de la animalele sacrificate”, menționează sursa citată. În perioada Crăciunului, având în vedere faptul că sacrificarea porcilor încă se practică în foarte multe gospodării rurale, cabinetele medicilor veterinari sunt deschise și se realizează, contra-cost, examenul trichineloscopic.
Boala poate fi foarte ușor dobândită prin consumul de preparate în care s-a folosit carne infestată cu larve, însă nu se transmite de la om la om. Și dacă prepararea termică la temperaturi mari distruge larvele, procedeele precum sărarea sau afumarea, în schimb, nu reduc riscul de îmbolnăvire.
„Persoanele care consumă carne crudă sau gătită insuficient sunt la risc de trichineloză. Chiar și consumul unei cantități mici de carne crudă, cum ar fi gustatul preparatelor din carne pe parcursul prelucrării, poate să pună persoanele la risc. Cârnații, șunca de casă care conțin carne infestată pot determina cazuri de trichineloză. Procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele de Trichinella spp”, avertizează specialiștii.
Cum previi îmbolnăvirea. Congelarea, uan dintre metode
Prima grijă, atunci când achiziționăm carne de porc, dacă nu sacrificăm animalul în gospodărie, este să apelăm la o sursă sigură, avizată sanitar-veterinar.
Dacă am sacrificat porcul în gospdărie, examenul microscopic efectuat în cabinetul medicului veterinar este obligatoriu. Vom consuma carnea doar după ce am primit avizul medicului veterinar. La fel trebuie procedat și în cazul cărnii de vânat.
Un alt sfat pe care ni-l dau medicii este acela de a congela carnea înaintea de prepare.
„Înaintea gătirii, congelați carnea la o temperatură între (-)15°C și (-)25°C, timp de 20-30 de zile, grosimea feliei de carne să nu depășească 15 cm; gătiți carnea, carnea tocată și vânatul sălbatic, astfel înât să se atingă temperatura de peste 71°C în toată masa de carne (până carnea își schimbă culoarea din roz în gri); curățați bine toate ustensilele care ating carnea; curățați bine mașinile de tocat carne înainte și după folosirea acestora la tocarea cărnii de porc/vânat și curățați toate suprafețele șinintrumentele folosite în această activitate; spălați-vă bine mâinile după manipularea cărnii crude; evitați hrănirea animalelor cu resturi/măruntaie/sânge, provenite de la vânat/porc crude, prelucrați termic aceste produse din carne care urmează sa fie hrană pentru animale (de companie/ din gospodărie/porci); preveniți apariția rozătoarelor în gospodăria în care se cresc porci”, sunt alte sfaturi pe care ni le dau specialiștii în sănătate publică.
Viermii pot rămâne în țesuturile musculare până la 40 ani
Dacă am consumat carne infestată cu larve de trchinella spiralis, vom începe să resimțim efectele în următoarele ore/zile. „Manifestarea clinică a bolii depinde de cantitatea de carne ingerată, de gradul de infestare a cărnii și de rezistența organismului, variind de la forme clinice de boală ușoare la cele cu evoluție gravă spre deces, din cauza complicațiilor cardiovasculare sau neurologice”, spun medicii.
Iată ce se întâmplă după ce am mâncat carne infestată: „sucul gastric acid dizolvă capsula protectoare care înconjoară larvele, iar acestea sunt eliberate și tranzitează în intestin, unde se maturizează în viermi adulți și se reproduc. Odată ce pătrund în mușchi, viermii se încapsulează în țesuturile musculare (striate), unde pot trăi o perioadă îndelungată, până la 40 de ani”, explică medicii INSP.
Lista simptomelor este destul de lungă, însă, mai spun medicii, pacienții manifestă cel puțin trei dintre următoarele: febră; sensibilitate și dureri musculare; diaree; edem facial; hemoragii subconjunctivale, subunghiale și retiniene.
Cazurile suspecte de trichineloză se raportează, existând legislație în acest sens. Pentru diagnostic, medicii pot cere efectuarea de analize de laborator pentru a demonstra răspunsul imun caracterizat prin apariția de anticorpi specifici anti- Trichinella spp și, mai rar, pentru a evidenția prezența larvelor de Trichinella spp în țesut obținut prin biopsie musculară.
Boala are o perioadă de incubație cuprinsă între două și 28 zile. Există mai întâi o perioadă asimptomatică (corespunzătoare maturării larvelor ingerate în adulți, la nivelul intestinului subțire). Această etapă este urmată de stadiul intestinal, manifestat prin greață, diaree însoțită sau nu de febră, disconfort/dureri abdominale, lipsa poftei de mâncare, vărsături, oboseală. Stadiul de invazie tisulară (în special musculară), corespunzător migrării larvelor nou-formate în sistemul circulator, către musculatura striată, este caracterizat de mialgii, tumefacţia maselor musculare, edeme periorbitare sau ale feţei, erupţii urticariene, febră 38°C -40°C, tulburări neuropsihice (cefalee, până la delir, comă), tulburări respiratorii, tulburări cardiace (miocardită cu tahicardie, tulburări de ritm).
Receptivitatea față de boală este generală, iar imunitatea este de scurtă durată, reîmbolnăvirile fiind posibile, mai spun specialiștii.
Sursa: adevarul.ro