Boala gravă care afectează tot mai mulți români. Avertismentul unui chirurg: Cu cât așteptăm mai mult, cu atât lucrurile se complică!

Boala gravă care afectează tot mai mulți români. Avertismentul unui chirurg: Cu cât așteptăm mai mult, cu atât lucrurile se complică!

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, chirurgul Constantin Truș, medic la Spitalul Județean Galați, avertizează că s-au înmulțit cazurile de cancer de colon. „Paza bună trece primejdia rea! Așa spune un proverb din bătrâni și vă pot garanta că este foarte adevărat”, susține acesta.

Cancerul de colon, o boală care afectează tot mai mulți români FOTO: Shuterstock

Potrivit medicului Constantin Tru ș, o parte a celor 40 de intervenții/operații pe care le-a făcut în luna iunie 2024 au „fost cazuri destul de grave și s-au datorat lipsei de prevenție, de pază bună …cum s-ar spune”.

„Trag un semnal de alarmă din cauza înmulțirii cazurilor de cancer de colon, o afecțiune cu care mă confrunt din ce în ce mai des, pacienții având nevoie de intervenții chirurgicale laborioase. Dacă aveți peste 50 de ani, vă recomand ca o dată la doi ani să faceți o colonoscopie. Repet, paza bună trece primejdia rea, iar dacă sunt probleme este ideal să le identificăm cât mai repede. În cazul în care detectăm o tumoră în fază incipientă o putem rezolva laparoscopic, minim invaziv, având și avantajul unei recuperări rapide. Cu cât așteptăm mai mult și ignorăm factorul prevenție, cu atât lucrurile se complică, operația devine mai complexă, iar durata recuperării crește, afectându-ne semnificativ calitatea vieții în tot acest timp”, a scris dr. Constantin Truș.

În consecință, medicul susține că „un stil de viață sănătos, activ, fără abuzuri de orice fel, cu un regim alimentar variat și cât mai natural este cea mai bună armă în lupta cu bolile!”.

„Știu că mă repet, dar este important : o colonoscopie la doi ani, în special dacă aveți 50+, vă poate feri de o mulțime de neplăceri. Multă sănătate vă doresc!”, a mai subliniat dr. Constantin Truș, medic chirurg.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 S-a pensionat fata lui tata...

2 VIDEO Imagini stupefiante cu Reghecampf în studioul Pro TV

3 Afaceristul Cezar Verziu, cofondator al „Fabrica de Sandwichuri”, a fost reținut de DNA

4 Episod spectaculos din bătălia nevăzută de deasupra Mării Negre între avioane decolate din România și avioane rusești

5 Scandal cu iz sexual / Partenera lui Vlad Voiculescu îl acuză că are un cont secret pe un „site de agățat femei” și că se desparte de el