Boala cu care sunt asociate coșmarurile din timpul copilăriei - STUDIU
Copiii care au în mod constant coșmaruri pot fi expuși riscului de a dezvolta tulburări cognitive, inclusiv demență, și boala Parkinson la vârsta adultă, conform unui nou studiu. Coșmarurile la adulții de vârstă mijlocie și mai în vârstă au fost asociate anterior cu un risc crescut de a dezvolta demență și Parkinson, relatează DNA India.
Numărul persoanelor care vor suferi de demență se va tripla. FOTO Shutterstock
Însă studiul, care a fost publicat în revista eClinical Medicine, a indicat faptul că cei mici, cu vârste cuprinse între 7 și 11 ani, care au coșmaruri în mod frecvent au fost de aproape două ori mai predispuși să dezvolte tulburări cognitive până la vârsta de 50 de ani.
Acesta este primul studiu în urma căruia s-a descoperit legătura dintre coșmarurile din copilărie și un risc crescut de a dezvolta tulburări cognitive sau Parkinson, au afirmat oamenii de știință de la Universitatea din Birmingham.
Se estimează că numărul persoanelor care vor suferi de demență se va tripla, de la 50 de milioane la 150 de milioane la nivel mondial, în următoarele trei decenii, iar numărul celor care vor suferi de boala Parkinson va ajunge la 14 milioane până în anul 2040.
Pentru studiu echipa de cercetători a analizate date de la 6.991 de copii, dintre care 3,8%, adică 267 dintre aceștia, au dezvoltat tulburări cognitive sau Parkinson.
Comparativ cu copiii care nu au avut niciodată coșmaruri, copiii care au visat urât în mod frecvent au avut un risc cu 85% mai mare de a dezvolta tulburări cognitive sau Parkinson până la vârsta de 50 de ani.
„Coșmarurile din timpul copilăriei pot fi asociate cu un risc crescut de a dezvolta tulburări cognitive sau Parkinson la vârsta adultă”, a declarat Abidemi I Otaiku, om de știință de la Universitatea din Birmingham.
Totuși, Otaiku a subliniat necesitatea unor studii suplimentare pentru a confirma rezultatele și pentru a determina dacă tratarea coșmarurilor în primii ani de viață poate reduce riscul de demență și Parkinson.
Sursa: adevarul.ro