Boala cronică de rinichi afectează grav românii. Lista de așteptare pentru transplant crește considerabil
Boala cronică de rinichi afectează tot mai mulți români, susțin cadrele medicale. Astfel, numărul celor care așteaptă să beneficieze de un transplant renal este în creștere.
Echipă transplant renal Iași SURSĂ Arhiva Adevărul
În aceste condiții, singura cale de scăpare, care prelungește viața pacientului, este dializa, mai spun doctorii.
Românii, tot mai afectați de boala cronică de rinichi
În Iași, la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon”, există sute de pacienți care așteaptă o minune. Chiar dacă în fiecare an se efectuează zeci de intervenții de transplant renal , acest lucru pare insuficient. Conform doctorilor, pe listele de așteptare se află, în continuare, peste 400 de pacienți.
„Pe parcursul anului 2023 s-au efectuat 55 de intervenții de transplant renal, 38 fiind efectuate de la donatori în moarte cerebrală. Astfel, este vorba despre un procent important din activitatea centrului, iar fără acest procent programul de transplant are de suferit. Este un lucru pe care dorim să-l punctăm în continuare. Viaţa pacienţilor depinde de acest gest. Este important ca aparținătorii să accepte și să își dea acordul pentru prelevare atunci când vine o solicitare din partea coordonatorilor regionali“, spune dr. Ionuț Nistor, medic primar nefrolog.
Dializa, singura șansă a acestor pacienți
În lipsa unui donator compatibil , pacienții care se confruntă cu boala cronică de rinichi mai au o singură șansă. Dializa este o procedură care prelungește viața, dar care scade simțitor calitatea ei.
Astfel, fiecare zi reprezintă o reală provocare pentru acești pacienți, care trăiesc ca într-o cursă contra cronometru. Medicii susțin că este ideal ca transplantul renal să fie efectuat în primii cinci ani de când pacientul a început dializa.
„Este ideal ca transplantul să fie realizat în primii cinci ani de când pacientul a început dializa. După această perioadă există riscul să apară complicaţii cardiovasculare, complicaţii infecţioase legate de dializă. Astfel, şansele de a fi acceptat la o intervenţie de transplant pot fi mai scăzute. Cu toate acestea, au fost şi pacienţi care făceau dializă de 20 de ani şi au beneficiat de transplant”, a adăugat medicul ieşean.
Sursa: adevarul.ro