BNS solicită convocarea de urgenţă a Consiliul Naţional Tripartit pentru Dialog Social, pe fondul epidemiei de coronavirus
Blocul Naţional Sindical (BNS) a solicitat, marţi, convocarea de urgenţă a Consiliul Naţional Tripartit pentru Dialog Social, ca urmare a situaţiei de forţă majoră determinată de apariţia şi în România a epidemiei de coronavirus (COVID - 19).
"Măsurile deja anunţate de Guvern, ca răspuns la criza generată de apariţia mai multor cazuri de infectare cu coronavirus, ar putea fi completate în perioada următoare şi de alte măsuri ce ar putea afecta activitatea economică şi financiară din România, cu impact direct asupra salariaţilor reprezentaţi de BNS şi a familiilor acestora. BNS reprezintă salariaţi din domenii de activitate care sunt în acest moment expuşi unui risc accentuat de contaminare (cum ar fi serviciile de poştă, transport local, transport feroviar, sistemul penitenciar, serviciul de ambulanţă, funcţionari publici, servicii financiar bancare, mari platforme industriale, cultură etc.)", precizează organizaţia sindicală într-un comunicat de presă transmis marţi AGERPRES.
Potrivit sursei citate, "în acest context de forţă majoră se impune o analiză a partenerilor sociali în vederea asumării unor măsuri care să sprijine eforturile Guvernului de combatere a epidemiei şi totodată să asigure suport salariaţilor şi companiilor pentru a face faţă provocărilor cu care se confruntă în acest context special".
Guvernul a anunţat, marţi, într-un comunicat de presă, că, în urma şedinţei Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, desfăşurată în data de 9 martie, au fost adoptate o serie de măsuri pentru evitarea răspândirii infecţiei cu COVID-19 (coronavirus) în România.
Astfel, a fost aprobată suspendarea procesului de învăţământ în unităţile şcolare din învăţământul preşcolar, gimnazial, liceal, postliceal şi profesional, în perioada 11 - 22 martie 2020, cu posibilitatea prelungirii acestei măsuri în funcţie de situaţie.
De asemenea, transportul rutier de persoane pentru toate cursele înspre şi dinspre Italia este suspendat începând din data de 10 martie şi până pe 31 martie 2020. Totodată, în intervalul 12 - 31 martie vor fi suspendate transporturile feroviare către şi dinspre Italia.
În privinţa angajaţilor, s-a decis ca instituţiile publice şi private să analizeze posibilitatea ca o parte din personal să-şi poată desfăşura atribuţiile de serviciu de la domiciliu.
Până în prezent, la nivel naţional au fost confirmate 17 cazuri de cetăţeni infectaţi cu virusul COVID - 19 (coronavirus) pe teritoriul României. Dintre aceştia, cinci sunt declaraţi vindecaţi şi au fost externaţi.
Toţi pacienţii internaţi au o stare generală bună, iar persoanele în vârstă şi care au boli cronice sunt monitorizate cu atenţie. Aceştia sunt internaţi în spitale din Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca, Timişoara şi Craiova.
Pe teritoriul României, în carantină instituţionalizată sunt 52 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID - 19, în timp ce alte 11.235 de persoane sunt în izolare la domiciliu şi sub monitorizare medicală. AGERPRES