BNR: Sectorul construcţiilor, unul dintre cele mai riscante; o cincime din volumul creditelor acordate sunt neperformante

BNR: Sectorul construcţiilor, unul dintre cele mai riscante; o cincime din volumul creditelor acordate sunt neperformante

Sectorul construcţiilor este unul dintre cele mai riscante, o cincime din volumul creditelor acordate fiind neperformante, iar spre deosebire de acesta, sectorul imobiliar se situa la polul opus, cu o rată a creditelor neperformante de doar 3,5%, potrivit Raportului anual al BNR pe anul 2019.

"Acest lucru a determinat, de altfel, şi atragerea de către firmele din sectorul imobiliar a unui volum mai mare al creditării bancare (o treime din fluxul de credite oferite de către băncile din România companiilor nefinanciare în anul 2019). Riscurile la adresa sistemului financiar provenind dinspre piaţa imobiliară comercială sunt însemnate chiar şi în condiţiile unei dimensiuni reduse a acesteia, având în vedere expunerea importantă a sectorului bancar şi gradul ridicat de îndatorare al firmelor prezente pe această piaţă. În plus, adâncimea redusă a pieţei, determinată de numărul mic de investitori, ponderea scăzută a investitorilor locali, dependenţa de resursele financiare din afara ţării şi concentrarea ridicată a finanţărilor fac ca evoluţiile din piaţa imobiliară comercială să fie caracterizate de volatilitate pronunţată, fiind vulnerabile la modificări ale aversiunii faţă de risc a investitorilor pe pieţele financiare internaţionale", se menţionează în raportul anual al BNR.

Potrivit documentului, sectorul bancar consemna o expunere semnificativă faţă de piaţa imobiliară nerezidenţială în decembrie 2019, atât direct, prin împrumuturile acordate firmelor din sectorul construcţii şi cel imobiliar (20% din împrumuturile acordate companiilor nefinanciare), cât şi indirect, prin credite acordate companiilor care deţin proprietăţi imobiliare comerciale (39% din total).

Totodată, în raport se spune că piaţa imobiliară comercială din România este redusă atât ca volum, cât şi ca număr de proiecte şi de investitori, fiind printre cele mai mici la nivel european.

"În anul 2019, nivelul estimat al tranzacţiilor din piaţa imobiliară comercială a fost de 1 miliard euro (+7 la sută faţă de anul anterior), reprezentând cea mai mare valoare din ultimii cinci ani, dar situându-se sub nivelul de 1,5 miliarde euro înregistrat în anul 2007. Valoarea tranzacţiilor la nivel regional a fost de aproximativ 15 miliarde euro, în timp ce la nivel european a fost de aproximativ 315 miliarde euro. Cele mai active pieţe din regiune sunt Polonia (8,4 miliarde euro) şi Cehia (3,1 miliarde euro). România este a doua cea mai mică piaţă după Slovacia", se precizează în raport.

Majoritatea investitorilor de pe piaţa imobiliară comercială din România provin din afara Europei: Israel (36%), Africa de Sud (17%), Statele Unite ale Americii (8%). Investitorii locali au derulat în anul 2019 aproximativ 20% din totalul tranzacţiilor, dublu faţă de 2017, se mai spune în raportul BNR, care citează date ale companiei de consultanţă imobiliară CBRE. AGERPRES


populare
astăzi

1 LIVE Alegeri parlamentare 2024 / PSD a câștigat alegerile cu peste 22%, AUR e pe doi cu 18%, urmat de PNL

2 Simple zvonuri?

3 Uite, asta este chestie gravă și concretă despre Călin Georgescu!

4 VIDEO Da, este surprinzătoarea președintă a POT, are două masterate şi a participat la tranzacţii imobiliare de sute de milioane de euro

5 ALERTĂ Avem distribuirea mandatelor în Parlament! PSD, PNL, UDMR și Minoritățile au majoritate și pot guverna fără USR, spun calculele partidelor!