Majoritatea oamenilor de știință spun că va fi nevoie de o acoperire cuprinsă între 70% și 85% a populației pentru ca lucrurile să revină la normal. Bloomberg’s Vaccine Tracker arată că unele țări fac progrese mult mai rapide decât altele, folosind o acoperire de 75% cu un vaccin cu două doze.
Israelul, țara cu cea mai mare rată de vaccinare din lume, se îndreaptă spre o acoperire de 75% în doar două luni. SUA vor ajunge acolo cam în decembrie (deși Dakota de Nord ar putea ajunge acolo cu șase luni mai devreme decât Texas). Odată cu vaccinările care au loc mai rapid în țările occidentale mai bogate decât restul globului, va dura, pentru întreaga lume, șapte ani în ritmul actual.
Calculatorul Bloomberg oferă un instantaneu în timp, conceput pentru a pune în perspectivă ratele de vaccinare de astăzi. Folosește cea mai recentă medie de vaccinări, ceea ce înseamnă că odată cu creșterea numărului de vaccinări, timpul necesar pentru atingerea pragului de 75% va scădea.
Calculele vor fi volatile, mai ales în primele zile ale lansării, iar numerele pot fi distorsionate de întreruperi temporare.
De exemplu, data țintă a New York-ului de atingere a pragului de imunizare colectivă era 17 luni săptămâna aceasta, după ce un viscol a împiedicat vaccinul să ajungă în unele regiuni programate, dar acum a revenit la 13 luni.
De asemenea, rata de vaccinare a Canadei a scăzut la jumătate în ultimele săptămâni, în urma rapoartelor privind transporturile de vaccinuri întârziate. Pe baza celei mai recente rate de vaccinare din Canada, ar dura mai mult de 10 ani pentru a ajunge la o acoperire de 75%.
Aceasta ar putea servi ca un apel de trezire pentru politicienii și oficialii din domeniul sănătății canadieni, dar nu înseamnă că țara este sortită unui deceniu de distanțare socială. Canada are contracte pentru a cumpăra mai multe doze de vaccin pe persoană decât orice altă țară, iar ratele sale de vaccinare sunt de așteptat să crească.
Ritmul se va accelera mai mult pe măsură ce vor fi disponibile mai multe vaccinuri. Unele dintre cele mai mari centre de producere a vaccinurilor din lume din India și Mexic abia au început.
Peste 8,5 miliarde de doze de vaccin au fost contractate de țări prin intermediul a peste 100 de acorduri urmărite de Bloomberg. Doar o treime din țări și-au început campaniile de vaccinare.
Vaccinările protejează împotriva COVID-19 în câteva săptămâni de la primirea vaccinurilor. Dar dacă doar câteva persoane dintr-o comunitate se vaccinează, virusul poate continua să se răspândească necontrolat. Pe măsură ce mai mulți oameni primesc vaccinul, grupuri de oameni încep să construiască o apărare colectivă împotriva virusului, astfel încât focare izolate nu vor mai putea să se răspândească. Conceptul este cunoscut sub numele de imunitate de turmă.
În comunitatea științifică, există definiții contradictorii pentru momentul în care se realizează imunitatea de turmă. Atunci când sunt protejați suficienți oameni, începe să aibă un efect măsurabil asupra vitezei de transmisie? Acest lucru ar putea începe cu mult înainte ca 75% dintre oameni să fie complet vaccinați. Alții îl definesc ca fiind momentul în care focarele nu se mai susțin, colapsează. De exemplu, chiar dacă există multe cazuri de rujeolă într-o comunitate nevaccinată, imunitatea de turmă împiedică extinderea la nivel de țară.
Vaccinurile disponibile astăzi necesită două doze pentru rapel. Calculele Bloomberg pentru acoperire se bazează pe două doze per persoană din populație, dar nu fac distincție între primele doze sau a doua sarjă administrată.
Aceste imperfecțiuni pot denatura ratele zilnice de vaccinare.
De asemenea, vaccinurile nu au fost autorizate pentru utilizare la copii - aceste studii sunt în curs de desfășurare. Calculatorul Bloomberg, ca și virusul de altfel, include copiii în populația ce trebuie protejată.
Calculul metric al Bloomberg nu ține cont de niciun nivel de imunitate naturală care ar putea rezulta din recuperarea de la COVID-19.
Este posibil ca anumite zone să necesite un nivel mai mic de vaccinare pentru a preveni transmiterea pe scară largă. Deși există dovezi că persoanele care se recuperează după boală păstrează un anumit nivel de apărare naturală, nu este clar câtă protecție este oferită sau cât ar putea dura. Vaccinul este încă recomandat persoanelor care și-au revenit din boală.