Organizaţia Gas Infrastructure Europe (GIE), arată că unul dintre cele mai recente semne că criza energetică din regiune este în creştere este că stocurile au scăzut săptămâna aceasta, pentru prima dată de la mijlocul lunii aprilie, când comercianţii au început de obicei să-şi umple capacităţile de stocare.
„În 14 iunie, depozitele europene de gaze erau pline la un nivel de aproximativ 52%, iar cele mai recente date GIE arată o scădere cu un punct procentual”, a spus organizaţia.
„Evident, acest lucru nu ar trebui să se întâmple în timpul sezonului în care consumul scade”, a spus Warren Patterson, şeful strategiei de produs, la ING Groep NV.
„Acest lucru va fi alarmant pentru piaţă şi probabil va susţine preţurile”, a adăugat el.
Rusia a redus livrările către clienţii din Italia, Germania, Franţa şi Austria.
Kremlinul a spus că trebuie să limiteze capacitatea Nord Stream la Marea Baltică din cauza unor probleme tehnice, dar Germania a numit reducerile „motivate politic” şi vizează creşterea preţurilor.
Comisarul european pentru piaţa internă Thierry Breton a declarat că Uniunea Europeană a elaborat un plan de înlocuire a gazului din Rusia. Potrivit acestuia, UE importă 155 de miliarde de metri cubi pe an din Rusia. Conform noii strategii, Bruxelles intenţionează să producă 50 de miliarde de metri cubi prin importul de gaz natural lichefiat (GNL) din Statele Unite sau Qatar, 10 miliarde de metri cubi prin conductele existente şi alte 25 de miliarde de metri cubi prin înlocuirea producţiei de electricitate de la centralele cu gaz prin producţia furnizată de turbine eoliene offshore şi panouri fotovoltaice.