Bloomberg: Federația Rusă modifică granițele din Marea Baltică: povestea a continuat

Bloomberg: Federația Rusă modifică granițele din Marea Baltică: povestea a continuat

Vecinii baltici ai Rusiei au reacționat în forță la publicarea documentului rus. Între timp, Federația Rusă a retras notificarea despre planul de schimbare a frontierei în Marea Baltică.

Foto: Arhiva Adevărul

Foto: Arhiva Adevărul

Zilele trecute, Rusia a anunțat intenția de a modifica granițele cu Finlanda și Lituania în Marea Baltică. Cu toate acestea, ulterior această propunere a fost eliminată de pe site-ul guvernului Federației Ruse fără explicații, scrie Bloomberg .

Documentul, care a fost lansat pentru comentarii publice, spunea că Departamentul Apărării dorește să ajusteze coordonatele punctelor prin care calculează apele teritoriale ale Rusiei și a citat un document din 1985 adoptat de Uniunea Sovietică pentru a justifica propunerea. Respectivul document a fost însă eliminat de pe site-ul web. Înainte de a fi eliminat, trei instituții mass-media ruse de top au împărtășit o declarație a unei „surse militare-diplomatice” fără nume, care a negat că Moscova ar avea vreun plan de a revizui granița de stat din Marea Baltică sau apele sale teritoriale.”, se spune în articol.

Vecinii baltici ai Rusiei au reacționat puternic la publicarea documentului menționat mai sus. Ulterior, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmytro Peskov, a negat orice intenție politică, deși nu a renunțat la document și a spus că Rusia este obligată să ia „măsuri adecvate” pentru a-și asigura securitatea.

La rândul său, ministrul de Externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis, a spus că Rusia „încearcă să semene frica, nesiguranța și îndoielile cu privire la intențiile sale în Marea Baltică. Potrivit acestuia, aceasta este „o escaladare evidentă îndreptată împotriva NATO și a UE și ar trebui să i se ofere un răspuns adecvat răspuns dur”.

Deși Ministerul rus al Apărării nu a precizat exact cum vor fi „schimbate” granițele, aceștia au subliniat că acest pas va afecta partea continentală a țării, precum și insulele din Marea Baltică. În special, modificările ar putea afecta Golful Finlandei și zona de graniță din jurul regiunii Kaliningrad din Federația Rusă, la granița cu Lituania și Polonia.

Ministrul de Externe al Finlandei, Elina Valtonen, a declarat că modul în care statele de coastă își definesc teritoriile maritime este reglementat de Convenția Națiunilor Unite privind dreptul mării, iar Rusia trebuie să respecte carta respectivă, ca țară semnatară.

"A semăna confuzie face parte din influența hibridă. Finlanda nu își va permite să fie confuză", a spus ea.

Ulterior, Valtonen, vorbind cu presa, a spus că țara ei va pleca de la faptul că „aceasta este o verificare de rutină a coordonatelor”, ceea ce este permis de carta ONU. Ea a spus că Finlanda va continua să „monitorizeze situația și să încerce să afle oficial ce se întâmplă”, dar că „nu există niciun motiv să speculăm în acest moment”.

Rusia a declarat inițial că va organiza consultări publice până pe 4 iunie, iar propunerea stabilea ianuarie 2025 ca dată la care va avea loc schimbarea (data validării noului președinte al SUA, n.ed.). Într-un document explicativ, Ministerul Apărării a spus că acționează în conformitate cu un ordin guvernamental convenit în 2019 privind dezvoltarea activităților maritime ale Rusiei până în 2030. Documentul susține că modificările sunt necesare deoarece punctele de măsurare existente nu permit Rusiei să determine limita apelor sale teritoriale și „nu corespund pe deplin situației geografice actuale”, autorii notei materiale.

Potrivit documentului, Rusia intenționează să modifice hărțile de navigație maritimă pentru a reflecta noua graniță maritimă.

Rusia intenționa să schimbe granița din Marea Baltică

Pe 21 mai, a devenit cunoscut faptul că autoritățile ruse intenționează să declare o parte din zona de apă din estul Golfului Finlandei, precum și zone de apă de lângă Baltiysk și Zelenohradsk din regiunea Kaliningrad, drept ape maritime interne.

Astfel, la granița cu Finlanda, rușii plănuiau să „ajusteze coordonatele” apelor maritime interioare în zona insulelor Yahi, Sommers, Olanda, Rodscher, Maly Tuters, Vigrund, precum și în apropierea capului de intrare nordic al râului Narva.

La granița cu Lituania, Moscova a intenționat să „schimbe” coordonatele în zona Spitului Curonian, a zonelor Capului Taran, a Capului de la sud de Capul Taran și a Spițului Baltic.

Este de remarcat faptul că această rezoluție a fost adusă în discuție aproape simultan cu începerea exercițiilor cu arme nucleare tactice.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte...

2 Controverse după ce o cercetătoare s-a vindecat de cancer cu virusuri pe care le-a crescut singură în laborator. Mai multe reviste de specialitate au …

3 „Ești prost și îngâmfat” / „Ia apă în gură că faci praf! Javra dracului” / Scandal la România TV între Adriana Bahmuțeanu și Dumitru Dragomir

4 Condamnații penal Dan Diaconescu, Victor Micula Jr și Gigi Becali, locomotive în campania liderului extremist AUR, pe rețele de socializare și la post…

5 Momente de groază pentru pasagerii unui avion care a căzut în gol peste două mii de metri: „Am crezut că vom muri, oamenii de lângă noi au intrat dire…