Este de aşteptat să asistăm la o „cascadă” de intrări în incapacitate de plată şi de crize ale datoriilor într-un număr de ţări în curs de dezvoltare, cum ar fi Pakistan, Egipt, Tunisia şi El Salvador, consideră analiştii renumitei agenţii de ştiri Bloomberg.
„În ţările sărace, riscurile neplăţii datoriei şi crizele nu mai sunt doar ipotetice”, a declarat economistul şef al Băncii Mondiale, Carmen Rinehart, la Bloomberg Television .
Datele prezentate de agenţie arată că numărul de pieţe emergente ce tranzacţionează titluri legate de datoriile suverane la niveluri de dobândă care indică faptul că investitorii cred că este posibilă o intrare în incapacitate de plată, s-a dublat în ultimele şase luni.
Un alt motiv de îngrijorare, evidenţiat de Bloomberg este posibilitatea apariţiei unui posibil „efect de domino” în care, după ntrarea în incapacitatea de plată a unui stat, investitorii refuză să investească în ţări cu probleme economice similare, exacerbând astfel şi mai mult situaţia. Aşadar, în iunie, managerii financiari din întreaga lume au retras aproximativ 4 miliarde de dolari investite în acţiuni şi obligaţiuni de pe pieţele ţărilor în curs de dezvoltare, subliniază Bloomberg, citând date de la Institutul de Finanţe Internaţionale.
Agenţia avertizează că o astfel de situaţie ar putea fi urmată de instabilitate politică. „O populaţie care se confruntă cu preţuri mari la alimente şi cu o lipsă de provizii ar putea deveni un butoi cu pulbere”, a declarat Bloomberg, citând analişti de la banca britanică Barclays.