Bloggerii militari ruși au pus tunurile pe armata lui Putin. Cum de le permite Kremlinul?

Bloggerii militari ruși au pus tunurile pe armata lui Putin. Cum de le permite Kremlinul?

Un număr tot mai mare de bloggeri ultra-naționaliști și pro-război au început să mustre Kremlinul pentru eșecul de a-și atinge obiectivele tactice în Ucraina deoarece luptele din Ucraina au intrat în luna a șaptea. Bloggerii militari, care sunt adesea foști ofițeri cu contacte în prima linie, oferă, de asemenea, o perspectivă rară asupra performanței reale a Rusiei pe teren, scrie The Guardian.

Soldat rus în Lugansk FOTO EPA-EFE

Rușii au mari probleme pe frontul de est FOTO EPA-EFe

„Războiul din Ucraina va continua până la înfrângerea completă a Rusiei”, a spus Igor Ghirkin, pe numele adevarat Igor Strelkov, fost colonel al serviciilor secrete ruse FSB, care a devenit comandant al forțelor separatiste pro-ruse în 2014, într-o intervenție video adresată celor 430.000 de urmăritori ai săi de pe Telegram. „Am pierdut deja, restul este doar o chestiune de timp”.

Supărați pe Ministerul rus al Apărării

Anunțul de retragere din Harkov au infuriat și mai tare comunitățile bloggerilor militari și naționaliștilor ruși care susțin viziunea grandioasă a Kremlinului de a cuceri întreaga Ucraină.

Bloggerii militari ruși au condamnat Ministerul Apărării pentru că a păstrat tăcerea, a ales autoizolarea și a denaturat adevărata situație.

Unul dintre ei a declarat chiar că tăcerea Ministerului rus al Apărării este o trădare a militarilor ruși care au luptat și încă luptă în Ucraina.

Un altul a remarcat, de asemenea, că Ministerul rus al Apărării a ignorat sau a înjosit în mod repetat comunitatea bloggerilor militari care a exprimat îngrijorări cu privire la conducerea militară rusă și la lipsa de transparență pe front.

Înainte de anunțul de retragere, Ministerul rus al Apărării a publicat imagini cu convoaie militare rusești care se păreau că se deplasau pentru a întări direcția Harkov pe 9 septembrie.

Multe publicații rusești și bloggerii militari își exprimaseră speranța că aceste întăriri vor stabiliza linia frontului și vor respinge avansurile ucrainene pe Izium, în ciuda faptului că Ministerul rus al Apărării nu abordase situația în curs de desfășurare cu câteva zile înainte.

Probabil că blogerii ruși ar fi acceptat anunțul Ministrului rus al Apărării de retragere, așa cum au făcut-o anterior cu retragerea rusă de pe Insula Șerpilor și alte pierderi tactice rusești, dacă spațiul informațional rusesc nu ar fi fost suprasaturat de imagini cu succesele ucrainene.

Mașinăria de propagandă rusă dă rateuri

Astfel de inconsecvențe în mesaje susțin și mai mult evaluarea ISW conform căreia Ministerul rus al Apărării se confruntă cu provocări în a răspunde la evoluții neașteptate în cadrul informațional stabilit, care prezintă invazia rusă în Ucraina ca pe o operațiune ușoară și fără greșeli.

Cel mai important, astfel de practici de informare inconsecvente erodează încrederea publicului rus în mesajele Ministerului rus al Apărării și dăunează fațadei propagandistice a Kremlinului.

Bloggeri ruși au criticat, de asemenea, autoritățile de ocupație ruse pentru că nu au organizat măsuri de evacuare în regiunea Harkov.

Unii au remarcat faptul că administrațiile de ocupație sunt dezorientate și lipsite de inițiativă. Propagandiștii de televiziune ai Kremlinului au oferit o gamă largă de explicații confuze pentru succesele ucrainene, de la justificări potrivit cărora forțele rusești luptă împotriva întregului bloc occidental, până la minimizarea importanței liniilor de comunicații terestre rusești (GLOCS) din Kupyansk.

Propagandiștii Moscovei au părut neobișnuit de dezorganizați în relatările lor, unii confirmând eliberarea anumitor orașe, iar alții infirmând astfel de informații.

De asemenea, experții invitați nu au fost în măsură să confirme narațiunile prezentatorilor, potrivit cărora succesele ucrainene nu sunt semnificative pentru axa Donbas.

Criticile bloggerilor, supapă pentru populație pentru a-și exprima furia

„Unele sunt surse foarte îndoielnice, dar există și aceia – precum Ghirkin – care știu despre ce vorbesc și sunt în mod clar în contact cu oamenii de pe front”, a spus Galeotti, citat de The Guardian.

Deocamdată, Kremlinul pare să fie dispus să accepte criticile venite din partea trupei de bloggeri pro-război. Girkin a cerut în repetate rânduri concedierea ministrului apărării, Serghei Șoigu, cerând într-o postare chiar ca ministrul să fie executat de un pluton de execuție.

Toleranța Kremlinului față de comentariile bloggerilor este remarcabilă, spun experții, având în vedere noile legi introduse în temeiul cărora critica războiului poate fi pedepsită cu până la 15 ani de închisoare.

Pavel Lujin, un expert militar rus independent, crede că bloggerii sunt lăsați „neatinși”, deoarece oferă o supapă pentru o parte a populației ruse pentru a-și exprima furia față de eșecurile din Ucraina. „Kremlinul este prea speriat pentru a ignora pur și simplu secțiunea naționalistă a populației”, a spus Lujin, adăugând că unii dintre bloggeri au funcționat probabil cu aprobarea tacită a serviciilor de securitate.

Galeotti a spus în mod similar că „mulți” dintre bloggeri au fost „conectați sau protejați de personalități din cadrul agențiilor militare sau de securitate”.

Deocamdată, Ghirkin și alți bloggeri militari probabil că își vor continua criticile zilnice, deoarece ofensiva militară sângeroasă a lui Putin a stagnat în Ucraina.

Contraofensiva ucraineană paralizează efectiv conducerea ocupației ruse, care probabil se teme pentru soarta sa.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…