Blockchain-ul poate fi hackuit?

Blockchain-ul poate fi hackuit?

În prezent, este un fapt bine cunoscut că unul din principalele avantaje a blockchain-ului este securitatea tranzacțiilor și datelor ce se conțin în blocurile acestei tehnologii. Principiul descentralizării, într-adevăr, face spargerea blockchianului o misiune de-a dreptul imposibilă chiar și pentru cei mai iscusiți hackeri cu cele mai performante mașini de calcul. Totodată, reieșind din faptulș că tehnologia blockchain este tehnologia prin care se tranzacționează volume imense de criptomonede, interesul f de a sparge acest ecosistem este unul destul de mare și, cel mai curând, nu se va reduce în viitorul apropiat. În acest articol descriem principalele riscuri aferente blockchain-ului deja astăzi.

  1.     Principiile de bază a securității blockchain-ului

Principiul de bază a blockchain-ului constă în faptul că informația este descentralizată, iar identificarea legăturii dintre blocuri devine de-a dreptul dificilă, dacă nu chiar imposibilă. Această tehnologie de înregistrarea verifică orice tranzacție în interiorul sistemului, dar face acest lucru într-un mod descentralizat. Astfel, sistemul devine mai fiabil, dar și mai sigur și mai rezistent la potențialele încercări de hacking. 

Un alt aspect important care determină un grad înalt de securitate a tranzacțiilor efectuate prin blockchain constă în consensul dintre tranzacții. Acest consens constă în faptul că fiecare tranzacției este validată și executată de către sistem doar atunci semnăturile coincid și-au același format. Totodată, o tranzacție nu poate fi repetată în același lanț de bitcoini. Astfel, blockchain-ul este protejat și de la potențialele încercări de piraterie  prin atacare traficului criptat dintr-un nod separat. Odată ce blockchain-ul înregistrează un conflict cu un bloc, se oprește execuția comenzilor în continuare. 

Reieșind din cele menționate mai sus, se pare că blockchain-ul reprezintă un adevărat zid pentru hackeri. Totodată, în prezent experții susțin că, în teorie, totuși există anumite riscuri de spargere a blockchain-ului. În continuare descriem detaliat fiecare din aceste riscuri. 

Amenințările care afectează securitatea blockchain-ului

Principalul tip de amenințare în prezent este cel ce poate proveni din interiorul ecosistemului blockchain-ului. Ne referim acum la fapotul ca spargerea săm se efectueze printr-un scenariu în care participanții câștigă controlul asupra nodurilor și asupra cotelor de proprietate. Într-un asemenea scenariu, victima se va conecta în exclusivitate doar la noduri controlate de către atacatori, iar aceștia, ulterior, vor reuși să păcălească blockchainul. 

Momentan acest risc este redus prin intermediul algoritmilor inteligenți a blockchain-ului, prin care sunt prevenite atacurile DoS. Acest algoritm, totodată, percepe și identifică activitate de minerit, ceea ce permite și reducerea semnificativă a ponderii criptomonedei în proprietatea minerului asupra oportunităților miniere. 

Un alt algoritm utilizat în blockchain constă în dovada de miză și dovada de proprietate. Scopul acestui algoritm este de a verifica cuim funcționează modurile și ce impact au acestea asupra procesului de exploatare. 

  1.     Ecosistem blockchain

Este important să înțelegem că blockchain-ul nu există ca o tehnologie separată. Acesta este conectat cu alte aplicații/platforme/coduri prin care operează cu fondurile deținătorilor. Astfel, deși blockchain-ul în sine este destul de bine protejat prin sistemul de noduri descentralizat, ecosistemul blockchain-ului este unul destul de vulnerabil. Această vulnerabilitate este determinată de vulnerabilitatea platformneleor de exchange, de exemplu, portofelelor online. O mare parte din furturile de bitcoins de până acum au avut loc anume din cauza vulnerabilității ecosistemului, nu și a blockchain-ului în mod particular.

 

Validarea ID-urilor nodului

Algoritmul de validare a ID-urile de identificare a nodurilor permite monitorizare permanentă a integrității fiecărui nod. Odată ce un nod nu a trecut procesul de verificare, acesta este perceput ca fiind un intrus în întregul sistem de blockchain și, ulterior, nu mai participă lșa luare de dicziii și executarea operațiunilor în cadrul blockchain-ului respectiv.

Astfel se exclude riscul de compromitere treptată a blockchain-ului prin obținerea controlului treptat asupra nodurilor. Astfel, pentru a sparge blockchainul hackerul va avea nevoie să stăpânească controlul asupra tuturor nodurilor deodată, ceea ce, în cazul unui sistem descentralizat, este un lucru imposibil.

 

Concluzie

Acestea sunt principalele riscuri aferente securității blockchain-ului la momentul actual. Algoritmii inteligenți, deocamdată, gestionează într-un mod eficient aceste riscuri. Utilizează platforme veridice și reputabile precumImmediate Edge pentru a evita orice riscuri aferente securității fondurilor pe care le deții!


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!