Blocajul bugetar în UE: Orban vede soluţii pentru ieşirea din impas; Polonia cere un nou compromis

Blocajul bugetar în UE: Orban vede soluţii pentru ieşirea din impas; Polonia cere un nou compromis

Disputa în legătură cu bugetul şi planul de recuperare ale Uniunii Europene va fi în cele din urmă rezolvată, a declarat vineri premierul ungar Viktor Orban, în timp ce un înalt oficial de la Varşovia a spus că Polonia are dreptul să ceară "un nou compromis" pentru acest acord, relatează Reuters şi AFP.

Guvernele suveraniste din Ungaria şi Polonia au refuzat să susţină planul financiar al UE, deşi sunt la rândul lor beneficiare, din cauza mecanismului care condiţionează acordarea fondurilor europene de respectarea statului de drept.

De altfel, discuţiile prin videoconferinţă de joi dintre liderii din UE nu au permis deblocarea situaţiei. "Trebuie să rămânem uniţi. Pachetul financiar este esenţial pentru relansarea noastră economică", a transmis preşedintele Consiliului European, Charles Michel, după summitul virtual.

Vineri, într-un interviu pentru postul public de radio de la Budapesta, Viktor Orban a declarat că "discuţiile trebuie să continue şi în cele din urmă vom ajunge la o înţelegere, pentru că aşa se întâmplă de obicei".

El a mai spus că ar putea exista mai multe opţiuni pentru rezolvarea blocajului "care să fie acceptabile pentru Ungaria şi Polonia" şi că e doar "o chestiune de voinţă politică".

Orban a afirmat totodată că, indiferent de actualele dezbateri politice despre fondurile UE, "toate proiectele de dezvoltare pregătite de Ungaria pentru următorii zece ani vor fi puse în aplicare".

La Varşovia, şeful de cabinet al preşedintelui, Krzysztof Szczerski, a declarat tot vineri că Polonia are dreptul, în conformitate cu procedurile europene, să refuze să accepte "ceva ce este greşit".

"Avem dreptul să căutăm şi să cerem un nou compromis", a afirmat el la postul public de televiziune TVP Info.

Opoziţia exprimată de Ungaria şi Polonia va duce cel mai probabil la întârzierea acordării de fonduri ale UE în valoare de miliarde de euro, într-un moment în care blocul comunitar se confruntă cu al doilea val al pandemiei de coronavirus şi cu riscul accentuării crizei economice în ultimele trei luni ale anului.AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”