Blinken a dat Moscovei un document scris care l-a înfuriat pe Lavrov

Blinken a dat Moscovei un document scris care l-a înfuriat pe Lavrov

Un raport scris al Departamentului de Stat al SUA, la 20 ianuarie, l-a înfuriat pe ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, care aștepta garanții de securitate. Lavrov a catalogat documentul ca „pură minciună”, deși a declarat că nici nu l-a putut citi.

Pentru prima dată, SUA intră în războiul dezinformării generat de Rusia, pe care Moscova credea că deja l-a câștigat și denunță „ecosistemul de dezinformare și propagandă” al Kremlinului.

Potrivit Departamentului de Stat, „Kremlinul creează și răspândește dezinformare în încercarea de a deruta și de a copleși oamenii cu privire la acțiunile reale ale Rusiei în Ucraina, Georgia și în alte părți ale Europei”, în timp ce „RT și Sputnik joaca un rol crucial în modul în care Rusia folosește dezinformarea pentru a-și avansa politica externă”.

Dezinformarea este menită să influențeze țările occidentale să creadă că acțiunile Ucrainei ar putea provoca un conflict global și să-i convingă pe cetățenii ruși de necesitatea acțiunii militare rusești în Ucraina.

Mai jos sunt exemple de minciuni rusești despre criza actuală și cauzele acesteia – și adevărul.

DEZINFORMARE: Ucraina și oficialii guvernamentali ucraineni sunt agresorul în relația Rusia-Ucraina. („Acum ei ne spun, război, război, război. Se pare că ucrainenii pregătesc o altă operațiune în Donbas și ne avertizează să nu stăm în cale, altfel vor fi sancțiuni” – Președintele Putin)

REALITATE: Declarațiile false ale regimului Putin dau vina pe victimă, Ucraina, pentru agresiunea Rusiei. Rusia a invadat Ucraina în 2014, ocupând Crimeea, controlează forțele armate în Donbas și acum a comasat peste 100.000 de soldați la granița cu Ucraina, în timp ce președintele Putin amenință cu măsuri „de răzbunare militaro-tehnice” dacă cererile sale nu sunt îndeplinite.

DEZINFORMARE: Occidentul împinge Ucraina către un conflict.(„Trebuie să fim atenți la propria noastră securitate, nu doar pentru astăzi și nu doar pentru săptămâna viitoare. Cum să trăiască Rusia cu toate acestea? Trebuie să stăm mereu în gardă, urmărind ce se întâmplă acolo și când ar putea veni o lovitură? Aceasta nu este alegerea noastră și nu vrem asta” – Președintele Putin)

REALITATE: Moscova a instigat criza actuală plasând peste 100.000 de militari la granița cu Ucraina, fără activitate militară similară pe partea ucraineană a graniței. Entitățile militare și de informații ruse vizează Ucraina cu dezinformare, încercând să descrie Ucraina și pe oficialii guvernamentali ucraineni drept agresor în relația Rusia-Ucraina. Guvernul rus încearcă să păcălească lumea să creadă că comportamentul Ucrainei ar putea provoca un conflict global și să convingă cetățenii ruși de necesitatea acțiunii militare ruse în Ucraina. Rusia dă vina pe alții pentru propria sa agresiune, dar este responsabilitatea Moscovei să pună capăt acestei crize în mod pașnic, prin detensionare și diplomație. Moscova a invadat Ucraina în 2014, ocupă Crimeea și continuă să alimenteze conflictul în estul Ucrainei. Aceasta urmează un model de comportament al Rusiei de subminare a suveranității și integrității teritoriale a țărilor din regiune – invadând și ocupând părți ale Georgiei în 2008 și nerespectând angajamentul din 1999 de a-și retrage trupele și munițiile din Moldova, unde acestea rămân fără acordul guvernului.

DEZINFORMARE: Desfășurarea forțelor de luptă de către Rusia este o simplă repoziționare a trupelor pe propriul teritoriu.(„Vom decide singuri ce să facem pe teritoriul nostru.” – Adjunctul ministrului rus de Externe, Riabkov)

REALITATE: Desfășurarea a peste 100.000 de trupe ruse, inclusiv forțe de luptă întărite și armament ofensiv, fără o explicație plauzibilă, la granițele unei țări pe care Rusia a invadat-o anterior și încă o ocupă pe alocuri, nu este o simplă rotație a trupelor. Este o amenințare clară și reînnoită a Rusiei la adresa suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei. Comasarea este asociată cu măsuri active de dezinformare menite să submineze încrederea în Guvernul ucrainean și să creeze un pretext pentru o nouă incursiune rusă.

DEZINFORMARE: Statele Unite au planificat atacuri cu arme chimice în Donbas.(„Am identificat prezența a peste 120 de membri ai grupărilor de mercenari americani în orașele Avdiivka și Krasnîi Liman pentru a comite provocări. Containere pline cu componente chimice neidentificate au fost livrate în orașele Avdiivka și Krasnîi Liman pentru a comite provocări.” – Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu)

REALITATE: Statele Unite și Rusia sunt părți la Convenția privind armele chimice. În conformitate cu obligațiile care îi revin în temeiul acordului internațional, Statele Unite nu folosesc arme chimice. Cu toate acestea, Guvernul rus a folosit de două ori arme chimice în ultimii ani pentru a ataca și a încerca să asasineze oponenții regimului, inclusiv pe pământ străin. În loc să alimenteze conflictul din estul Ucrainei, așa cum a făcut Rusia, Statele Unite au oferit asistență umanitară de peste 351 de milioane de dolari celor afectați de agresiunea Moscovei de acolo din 2014. Rusia folosește declarații de la oficiali la nivel înalt, precum și agenții de dezinformare și propagandă, să răspândească intenționat falsități pentru a încerca să creeze un pretext pentru acțiune militară.

DEZINFORMARE: Rusia îi apără pe etnicii ruși în Ucraina.(„Vedem și știm ce se întâmplă în Donbas. Cu siguranță arată ca genocid” – Președintele Putin)

REALITATE: Nu există rapoarte credibile despre rușii etnici sau vorbitori de limbă rusă amenințați din partea Guvernului ucrainean. Există, totuși, rapoarte credibile că în Crimeea ocupată de Rusia și în Donbas, ucrainenii se confruntă cu suprimarea culturii și identității lor naționale și trăiesc într-un mediu de represiune severă și frică. În Crimeea, Rusia îi obligă pe ucraineni să-și asume cetățenia rusă sau să-și piardă proprietățile, accesul la asistență medicală și locurile de muncă. Cei care își exprimă în mod pașnic opoziția față de ocuparea sau controlul Rusiei se confruntă cu închisoarea pe motive nefondate, raiduri ale poliției în casele lor, discriminare, pedepse și, în unele cazuri, tortură și alte abuzuri. Minoritățile religioase și etnice sunt investigate și urmărite penal ca „extremiste” și „teroriste”.

DEZINFORMARE: NATO a complotat împotriva Rusiei de la sfârșitul Războiului Rece, a încercuit Rusia cu forțe, a încălcat promisiunile de a nu se extinde și a amenințat securitatea Rusiei cu perspectiva aderării Ucrainei la Alianță.(„... toate acestea se întâmplă pe fondul „expansiunii” militare active pe teritoriul Ucrainei de către țările NATO care creează o amenințare directă la adresa securității Rusiei” - Kremlinul)

REALITATE: NATO este o alianță defensivă, al cărei scop este de a-și proteja statele membre. Toți aliații au reafirmat la Summitul de la Bruxelles din iunie 2021 că „Alianța nu caută confruntare și nu reprezintă nicio amenințare pentru Rusia”. De fapt, în 2002, însuși președintele Putin declara: „Fiecare țară are dreptul să aleagă modul în care își asigură securitatea. Acest lucru este valabil și pentru statele baltice. În al doilea rând, și mai precis, NATO este în primul rând un bloc defensiv.”

NATO nu înconjoară Rusia – granița terestră a Rusiei are puțin peste 20.000 de kilometri lungime. Din aceasta, mai puțin de o șaisprezecea parte (1.215 kilometri) este împărțită cu membrii NATO. Rusia are granițe terestre cu 14 țări. Doar cinci dintre acestea sunt membre NATO.

Ca răspuns la utilizarea forței militare de către Rusia împotriva vecinilor săi, NATO a desfășurat patru grupuri de luptă multinaționale în țările baltice și în Polonia în 2016. Aceste forțe sunt rotative, defensive, proporționale și solicitate de națiunile gazdă. Înainte de capturarea ilegală a Crimeii de către Rusia, nu existau planuri de a desfășura trupe aliate în partea de est a Alianței.

NATO nu a promis niciodată să nu admită noi membri. Extinderea NATO nu este îndreptată împotriva Rusiei. Fiecare națiune suverană are dreptul de a-și alege propriile aranjamente de securitate și de a intra în alianțe regionale defensive în scopuri de autoapărare. Acesta este un principiu fundamental al securității europene, reflectat în Carta ONU și este unul pe care Rusia l-a afirmat în nenumărate ocazii internaționale și regionale, cum ar fi Actul final de la Helsinki.

DEZINFORMARE: Occidentul evită diplomația și trece direct la măsuri precum sancțiuni.(„Viitoarele sancțiuni ale SUA ar fi o greșeală pe care predecesorii noștri ar vedea-o ca o eroare gravă. Au fost făcute multe greșeli în ultimii 30 de ani și ar fi mai bine să evităm mai multe astfel de greșeli în această situație.” – consilierul prezidențial pentru Afaceri Externe, Iuri Ușakov)

REALITATE: Statele Unite și partenerii noștri se angajează într-o diplomație intensă pentru a rezolva această criză, inclusiv direct cu Guvernul rus. Președintele Biden a vorbit cu președintele Putin de două ori, iar oficialii americani au avut zeci de întâlniri la nivel înalt și apeluri telefonice cu omologii ruși și europeni, ca parte a unui efort diplomatic cuprinzător de a rezolva această situație în mod pașnic. Ceea ce rămâne de văzut este dacă Rusia este dispusă să-și asume responsabilitățile ca membru al comunității globale și să ia măsuri pentru a detensiona criza pe care a generat-o. Dar am precizat, de asemenea, în mod public și privat, că noi și partenerii noștri vom impune costuri economice rapide și severe asupra economiei ruse în cazul în care președintele Putin ar alege să invadeze Ucraina.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a avut o reacție ostilă acestui document scris din partea Departamentului american de Stat.

„Aceste documente, pe care Departamentul de Stat le-a pregătit special pentru întâlnirea la nivel înalt sunt imposibil de citit”, a spus Lavrov.

„Totuși, avem un departament special, care este condus de un reprezentant oficial al ministerului și care este obligat să le examineze cu atenție. Reacția noastră față de documentele a fost deja exprimată: Este o minciună pură”, a declarat Lavrov adăugând că oricine ar deschide la întâmplare orice pagină a raportului menționat n-ar înțelege nimic.

Cel mai mult a înfuriat Moscova referirea la folosirea de arme chimice pentru a-și elimina oponenții, o acuzație pentru care își poate pierde poziția în Consiliul de Securitate al ONU, unde, împreună cu China, au împiedicat sancționarea regimului de la Damasc pentru utilizarea de arme chimice.

Cel mai recent, Rusia și China au blocat prin veto o rezoluție de a impune sancțiunii liderului nord-coreean pentru testele cu rachete balistice.


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”