Blindatele Piranha V, „made in Romania”

Blindatele Piranha V, „made in Romania”

Programul a dus la o modernizare rapidă a capacităţii militaro-industriale româneşti, în urma investiţiilor străine directe din partea GDELS-MOWAG şi Elbit Systems, mai arată sursa citată .

Producţia şi asamblarea finală a vehiculului complet sunt realizate de societatea mixtă GDELS-RO şi de Uzina Mecanică Bucureşti (UMB), în timp ce turelele sunt produse de Elmet, o sucursală locală a Elbit Systems. O serie de alte companii locale furnizează subsisteme-cheie. Concret, CSR furnizează sistemul de comunicaţii, sistemul de management al luptei vine de la Interactive, în timp ce Pro Optica a livrează obiective de zi şi termice, afişaje multifuncţionale şi lansatoare de fum de 76 mm. Potrivit unui reprezentant al companiei, Pro Optica îşi dezvoltă majoritatea componentelor sistemului pe plan intern, deşi senzorii termici utilizaţi în obiectivele sale provin de la terţi, cum ar fi FLIR şi Lynred.

România a comandat un număr de 227 de transportoare, în şase configuraţii diferite (vehicul de luptă, punct mobil de comandă, MEDEVAC, CBRN etc.), în valoare de 930 de milioane de dolari. În varianta principală, cea de luptă, capacitatea transportatorului Piranha V este de 3 membri ai echipajului şi 8 militari total echipaţi. Blindatul este pus în mişcare de un motor Scania de 600 de cai-putere care este cuplat la o cutie de viteze automată. Are o rază operaţională de 1.000 de kilometri, iar viteza maximă se ridică la 100 de kilometri pe oră.

Ca armament, acestea sunt echipate cu turele UT-30 cu tun de 30 de milimetri şi mitralieră calibru 7,62 milimetri. În afară de aceste categorii de armament, conform unor surse militare, ulterior, blindatele pot fi dotate şi cu performantele sisteme de rachete antitanc ghidate Spike. Acestea pot distruge cu mare precizie blindate sau tancuri inamice aflate la o distanţă cuprinsă între 200 şi 4.000 de metri. Viteza rachetei este între 130 şi 180 m/s, iar ţinta poate fi observată şi angajată atât pe timp de zi, cât şi noaptea sau în condiţii meteo nefavorabile. Sunt fabricate de israelienii de la Rafael Advanced Defense Systems şi au fost utilizate cu succes în mai multe conflicte. Piranha V dispune de un blindaj la standardul STANAG 4569, nivelul 4/4b) care protejează militarii împotriva muniţiei perforante. În plus, Piranha V oferă o protecţie totală în cazul în care o masivă mină antitanc de 10 kilograme explodează sub podeaua blindatului.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…