Blindatele Piranha V ar putea ajunge și în dotarea ucrainenilor VIDEO
Piranha V ar putea intra în luptă cu fosta Armata Rosie după ce Kievul a lăsat de înteles că vrea să fabrice astfel de blindate care sunt deja în dotarea trupelor din Danemarca, Spania și România, arată Defense Express.
FOTO MApN (Arhivă)
Publicația nu precizează ce variante de armament au ales ucrainenii pentru bildatele Piranha V, dar vin cu exemplul Forțelor Terestre Române care au optat, între altele, pentru turela UT30MK2 de la Elbit Systems cu un tun telecomandat Bushmaster Mk 44 de 30 mm.
Danemarca, pe de altă parte, s-a limitat la versiunea cu mitralieră, deși a comandat, de asemenea, o versiune mortier autopropulsat și a decis să instaleze pe Piranha V sistemul antiaerian Skyranger de la Rheinmetall. Practic, concluzionează Defense Express , nu există limitări ale șasiului, iar sistemele de armament pot fi comandate în funcție de misiunea pe care o va avea blindatul și locul acestuia în formație.
„În ceea ce privește costul, acesta este cunoscut datorită României, care a internalizat producția de Piranha V conform contractului din 2017, când a primit dreptul de a produce parțial 227 de vehicule pentru aproape 1 miliard de dolari, adică 4 milioane de dolari pe vehicul. La prețurile actuale, așa cum reiese din planurile pentru o nouă comandă de 150 de Piranha V, un blindat ar costa acum 4,49 milioane de dolari”, mai precizează Defense Express.
Performanţele
În principiu, blindatele Piranha V de la General Dynamics Land Systems vin în şase configuraţii diferite (vehicul de luptă, punct mobil de comandă, MEDEVAC, CBRN etc.). În varianta principală, cea de luptă, capacitatea transportatorului Piranha V este de 3 membri ai echipajului şi 8 militari total echipaţi. Blindatul este pus în mişcare de un motor Scania de 600 de cai-putere, care este cuplat la o cutie de viteze automată. Are o rază operaţională de 1.000 de kilometri, iar viteza maximă se ridică la 100 de kilometri pe oră.
Piranha V dispune de un blindaj care protejează militarii împotriva muniţiei perforante. În plus, Piranha V oferă o protecţie totală în cazul în care o masivă mină antitanc de 10 kilograme explodează sub podeaua blindatului.
În afară de România, care a comandat un număr de 227 de transportoare, Spania, Danemarca şi Elveţia au ales şi ele platforma construită de General Dynamics. În 2017, danezii au comandat peste 300 de Piranha V, spaniolii au cerut un prim lot de 348 de blindate, parte a unui proces de înlocuire a 1.200 de vehicule. În fine, la militarii elveţieni au ajuns 44 de Piranha V.
Sursa: adevarul.ro