Blindatele occidentale nu fac față războiului din Ucraina. Care sunt punctele lor slabe și ce modificări le-au adus ucrainenii

Blindatele occidentale nu fac față războiului din Ucraina. Care sunt punctele lor slabe și ce modificări le-au adus ucrainenii

Blindatele de fabricație occidentală eșuează în Ucraina, deoarece nu au fost concepute pentru a susține un conflict de această intensitate, a declarat un analist militar pentru The Wall Street Journal.

Vehicul de luptă Bradley Foto Shutterstock

Vehicul de luptă Bradley Foto Shutterstock

Taras Cimut, un analist militar care este șeful Fundației Come Back Alive, care a strâns bani pentru achiziționarea și furnizarea de arme și echipamente Ucrainei, a spus că „multe blindate occidentale nu dau randament în Ucraina pentru că au fost create nu pentru un război total, ci pentru conflicte de intensitate scăzută sau medie”.

„Dacă îl arunci într-o ofensivă masivă, pur și simplu nu funcționează”, a spus el.

Cimut a subliniat că aliații occidentali ai Ucrainei ar trebui în schimb să-și îndrepte atenția către furnizarea de sisteme mai simple și mai ieftine, dar în cantități mai mari, lucru pe care Ucraina l-a solicitat în mod repetat, a relatat WSJ.

În ciuda comentariilor lui Cimut, unele sisteme occidentale avansate pe care le-a primit Ucraina au fost concepute având în vedere cea mai mare intensitate a luptei – NATO înfruntând forțele sovietice. Vehiculele de luptă ale infanteriei Bradley fabricate în SUA și tancurile de luptă principale Abrams au fost construite special pentru a contracara forțele terestre sovietice.

Dar, ca și alte sisteme blindate, ele sunt vulnerabile la artilerie și mine, ambele s-au dovedit a fi provocări înfricoșătoare, pe măsură ce Ucraina înaintează prin teribilele linii de fortificație rusești.

Tehnica sofisticată a unui tanc nu este atât importantă pe frontul ucrainean

Mai puțin de 5% din tancurile distruse de la începutul războiului au fost scoase din luptă de alte tancuri, au spus oficialii ucraineni jurnaliștilor de la WSJ, restul fiind scoase din luptă de mine, artilerie, rachete antitanc și drone. Aceasta înseamnă că sofisticarea relativă a unui tanc nu mai este la fel de importantă, spun experții militari.

Generalul-maior Christian Freuding, directorul de planificare și comandă al armatei Germaniei, a declarat că strategii militari occidentali nu au acceptat încă faptul că cantitatea depășește calitatea.

"Au nevoie de număr; au nevoie de forță. În Occident, ne-am redus armata; ne-am redus stocurile. Dar cantitatea contează; masa contează", a spus el pentru WSJ.

Chiar și așa, Ucraina continuă să ceară de la aliații săi tancuri și echipamente militare mai sofisticate.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat în mod repetat aliații occidentali pentru întârzierile livrărilor de arme, afirmând la începutul acestei luni că transporturile mai lente de arme au afectat șansele de succes ale Ucrainei în contraofensiva în curs.

Un raport din iulie întocmit de Institutul Kiel pentru Economia Mondială a spus că aliații Ucrainei au livrat doar aproximativ jumătate din armele grele care fuseseră promise.

Între timp, ministrul apărării al Ucrainei, Rustem Umerov, a declarat săptămâna trecută pentru The Economist că țara sa acordă prioritate producției interne de muniție. „Orice lucru care poate fi produs local trebuie să fie produs local”, a spus el.

Serghei Sumlenni, fondatorul think tank-ului german European Resilience Initiative Center, a declarat anterior pentru Insider că Ucraina își intensifică producția internă, în parte din cauza îngrijorării că livrările occidentale nu vor ține pasul cu nevoile sale militare.

Tanc american M1 Abrams Foto Getty Images

Tanc american M1 Abrams Foto Getty Images

Tancul american M1 Abrams este în sfârșit în Ucraina și, deși are limitările sale, este mai mult decât o altă piesă de armament occidentală. Este un blindat cu rezistență dovedită în luptă, care a fost construită având în vedere o misiune foarte specifică: uciderea tancurilor rusești.

Ar putea fi cel mai mare tanc pe care Ucraina l-a primit până acum, au spus doi foști ofițeri ai armatei americane cu experiență directă pe Abrams, și se mândrește cu un palmares demonstrat pentru a înfrânge blindatele de fabricație sovietică, protejând în același timp echipajul de patru persoane.

„Poate face și alte lucruri, dar este construit pentru a ucide tancurile”, a spus Robert Greenway, un expert al Institutului Hudson.

Acum rămâne de văzut dacă tipul de luptă din Ucraina va permite tancului Abrams să facă ceea ce face cel mai bine.

M1A1 Abrams a fost utilizat intens în Războiul din Golf la începutul anilor 1990 și s-a dovedit a fi o armă formidabilă capabil să învingă tancurile din era sovietică din Irak - T-72 similare în anumite privințe cu cele pe care armata rusă le folosește acum. Armata SUA are acum tancuri mai moderne M1A2, dar asta nu înseamnă că M1A1 nu-și poate face treaba.

Blindaj suplimentar penru Challenger 2

Ucraina pare să fi adăugat un blindaj suplimentar tancului la Challenger 2, fabricat în Marea Britanie, pentru a proteja un punct slab al mașinii de luptă de 69 de tone.

Un videoclip distribuit pe rețelele de socializare pare să arate un tanc Challenger 2 cu un grătar metalic deasupra „glacis-ului”, secțiunea înclinată din partea din față a carenei tancului, scrie Forbes .

Deși tancurile britancie sunt bine protejate cu blindaj Dorchester, despre care un expert militar a spus pentru Busines Insider că este printre cele mai bune din lume, ele au o anumită vulnerabilitate la atacuri.

Tanc Challenger 2 Foto shutterstock

Tanc Challenger 2 Foto shutterstock

Glacisul (cea mai înclinată secțiune frontală a corpului unui tanc ) este mai slab decât restul, deoarece vehiculul a fost proiectat pentru război mai degrabă defensiv, decât ofensiv, notează Forbes.

În timp ce armata britanică a adăugat în ultimele decenii și alte blindaje, cele primite de Ucraina nu pare să aibă acest blindaj suplimentar, potrivit Forbes.

Marea Britanie a trimis doar 14 tancuri Challenger 2 în Ucraina în ianuarie și sunt folosite exclusiv de Brigada 82 ucraineană de asalt.

Brigada luptă în sudul Ucrainei, folosind adesea Challenger 2 pentru suport de foc la distanță, așa că glacisul avea nevoie de întărire. Un alt punct slab este turela, care are și o protecție minimă, a remarcat Forbes.

La începutul lunii septembrie, au apărut imagini care arătau primul și până acum singurul tanc Challenger 2 care a fost distrus în Ucraina.

Potrivit Forbes, tancul a fost limobilizat de o mină, dar echipajul Challenger de patru persoane s-a evacuat în siguranță. Apoi a fost lovit și distrus de o rachetă antitanc rusă Kornet.

Analistul militar Taras Șmut a declarat recent pentru The Wall Street Journal că armura fabricată din Occident eșuează în Ucraina, deoarece nu a fost concepută pentru a susține un conflict de această intensitate.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”