Blindatele Bradley, versatile în încleștările îndârjite de pe câmpul de luptă din Ucraina

Blindatele Bradley, versatile în încleștările îndârjite de pe câmpul de luptă din Ucraina

Vehiculele blindate Bradley primite de Ucraina de la SUA au devenit una dintre cele mai importante arme ale sale, dovedindu-și utilitatea în atacuri îndrăznețe, încleștări între blindate și evacuarea victimelor. Totuși, numărul limitat și noile amenințări de pe câmpul de luptă a forțat de multe ori Ucraina să improvizeze, relatează Business Insider (BI). Blindatele

SUA au furnizat Ucrainei circa 300 de vehicule Bradley FOTO PROFIMEDIA

SUA au furnizat Ucrainei circa 300 de vehicule Bradley FOTO PROFIMEDIA

Într-un peisaj înzăpezit de lângă Stepove, în estul Ucrainei, vehiculele blindate rusești și ucrainene au pornit într-o înfruntare în ceea ce părea a fi o încleștare inegală.

O filmare difuzată de Ministerul ucrainean al Apărării la începutul acestui an, a surprins confruntarea între un tanc rusesc T-90, catalogat de către președintele rus Vladimir Putin ca fiind cel mai bun din lume, și două vehicule blindate Bradley aparținând Brigăzii Mecanizate 47.

Vehiculul de luptă Bradley este conceput pentru a transporta infanteria, fiind dotat cu puterea de foc necesară pentru a trage asupra pozițiilor fortificate și asupra vehiculelor blindate ușoare. Cât despre confruntările frontale cu un tanc de top precum modelul rusesc avansat T-90, acestea ar trebui rezervate tancurilor Abrams de care ar fi însoțite în mod normal în asalturi.

Bradley dispune de capacități ce îi permit să se angajeze în luptă contra unui tanc inamic în cazul unui atac, însă blindajul ușor îl face vulnerabil. Pe de altă parte, tancul T-90 ar fi trebuit să fie superior, și totuși a fost învins. Acea înfruntare victorioasă spune multe atât despre despre punctele forte ale echipajului, cât și despre îndrăzneala de a folosi vehiculele Bradley în lupte grele fără sprijinul critic al tancurilor de luptă principale, mult mai puternice.

Înregistrarea video a acelui duel din ianuarie surprinde cele două vehicule Bradley supunând unui tir continuu tancul T-90 cu tunurile lor de 25 mm cu cadență rapidă, după ce acesta din urmă și-a ratat ținta. Turela tancului rus, avariată grav, începe să se învârtă haotic, după care acesta pierde direcția și se oprește într-un copac.

Acea confruntare directă este un exemplu prin excelență al rolului crucial pe care blindatele Bradley l-au jucat pentru Ucraina în luptele din prima linie, unde versatilitatea, viteza, precum și armele sale au avut un rol esențial.

„Este un vehicul foarte versatil”, a apreciat pentru Business Insider Gustav Gressel, analist militar la Consiliul European pentru Relații Externe, explicând că un Bradley este capabil nu doar să transporte trupe, ci și să între în luptă contra oricărei ținte de pe câmpul de luptă.

Ucrainenii au fost nevoiți să se adapteze după eșecul contraofensivei lor

SUA au oferit Ucrainei primul lot de peste 60 vehicule de infanterie la începutul anului 2023, în perspectiva contraofensivei de vară, însă succesul acesteia a fost unul foarte limitat.

Ucraina a desfășurat vehiculele blindate în grupuri transportând trupe în vederea unui asalt asupra liniilor defensive rusești, însă acestea au fost oprite de mine și s-au găsit sub amenințarea perpetuă a dronelor, a artileriei și a rachetelor ghidate.

Imaginile filmate din dronă din iunie anul trecut au surprins un grup mare de vehicule de luptă Bradley distruse în apropiere de Zaporojie, după un atac eșuat.

Jacob Parakilas, analist la RAND Corporation, a explicat pentru BI că, în războiul din Ucraina, atacurile cu șiruri de vehicule sau soldați s-au dovedit dezastruoase, întrucât astfel puteau fi reperate cu mai mare ușurință și atacate cu drone: totuși de atunci Ucraina s-a adaptat acestor amenințări.

„Faptul că niciuna dintre părți nu a stabilit superioritatea aeriană în Ucraina înseamnă că astfel de concentrări (pe care rușii le-au încercat mai des decât ucrainenii) tind să devină adevărate dezastre, cu numeroase vehicule scoase din joc ciu artilerie, bombardamente, drone și infanterie echipată cu rachete antitanc", a spus el.

„Drept urmare, se pune un accent mult mai mare în utilizarea ucraineană a acestor vehiculele pe operarea individuală și flexibilă”.

În urma contraofensivei eșuate de anul trecut, Ucraina a început să trimită pe câmpul de luptă doar câte unul sau două din aceste vehicule simultan, în roluri mai flexibile, precum sprijinirea trupelor terestre, atacarea pozițiilor inamice sau chiar evacuarea civililor și a trupelor rănite în zonele de luptă.

Dincolo de viteza și armele cu care sunt dotate Bradley, alte capacități benefice includ vederea pe timp de noapte, care îngăduie să fie desfășurat în misiuni de luptă nocturne.

De pildă, soldații ucraineni au lăudat blindajul vehiculului de fabricație americană, care oferă o rată mai mare de supraviețuire decât unele modele sovietice, potrivit unor mărturii pentru CNN din septembrie precum că Bradley a fost capabil să reziste unor lovituri directe din partea trupelor ruse.

Gressel, analist la Consiliul European pentru Relații Externe, a subliniat pentru BI că amenințarea reprezentată de dronele operând în apropierea de linile de front rusești frontului rus a făcut ca Bradley să opereze singur în misiuni rapide.

„Așa că vehiculele blindate se năpustesc, își îndeplinesc misiunea de luptă și apoi se retrag cât de repede pot”, a explicat el.

Dar ucrainenii s-au adaptat și în alte feluri la acest câmp de luptă. De pildă, analiștii și militarii declarau pentru The Washington Post în iunie că din cauza deficitului de artilerie cu care se confruntau ucrainenii au folosit aceste vehicule pentru a ținti clădirile care în mod normal ar fi vizate de la distanță mare.

Ucraina socotește de asemenea că acestea s-au dovedit utile. În mai, un Bradley a reușit să imobilizeze un vehicul blindat rusesc MT-LB într-o confruntare lângă Adviikva, scena unora dintre cele mai aprige lupte ale războiului. Doar câteva săptămâni mai târziu, un Bradley a scos din luptă două transportoare blindate BTR-82 în aceeași zonă.

În unele cazuri, s-a dovedit adaptat chiar la amenințările moderne. Spre exemplu, un videoclip difuzat de Ministerul ucrainean al Apărării în iunie arată cum un Bradley scoate din luptă o dronă.

Gressel a punctat că, cu toate că un Bradley „nu poate penetra un tanc rus] cu tunul său automat totuși acesta poate imobiliza tancurile rusești și, de regulă, provoacă daune tunurilor și/sau sistemelor lor optice"

Ucraina a primit 300 de vehicule pentru infanterie Bradley, dintre care au pierdut cel puțin 90, potrivit monitorizării din surse deschise. Acestea s-au dovedit deosebit de valoroase pentru Ucraina în prima linie ca vehicule bune la toate.

„Este limpede că ucrainenii folosesc Bradley ca pe un vehicul universal și, având în vedere valoarea mare și numărul limitat, le mențin separate pentru a preveni ca un singur atac să distrugă mai mult de unul odată”, a spus Parakilas.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Un articol care chiar merită citit...

2 „Rusia trebuie să simtă că va pierde”

3 Voi ați citit povestea asta?

4 Eșec de proporții pentru ruși, după ce racheta nucleară Satan II, „care nu poate fi interceptată”, a explodat în siloz, făcând un crater vizibil din s…

5 Risc mai mare de cancer pentru adulții cu vârste cuprinse între 40 și 60 de ani. Cum se pot feri