„Blestem“ românesc la Euro 2024: Belgia ne-a arătat ce nu vrem să vedem de ani buni ANALIZĂ
„Boala românească“ de care ar trebui să ne ferim. Acesta a fost titlul unui material, publicat săptămâna trecută de „Adevărul“, în plină euforie generală după victoria entuziasmantă cu Ucraina (3-0).
Nicolae Stanciu, cu o evoluție mai slabă în meciul România - Belgia. FOTO: Facebook
Analiza respectivă a subliniat că, în mod tradițional, încă de pe vremea Generației de Aur, naționala a avut o scădere, de la primul meci la al doilea, la un turneu final. Selecționerul Edward Iordănescu (46 de ani) a tras și el un semnal de alarmă, spunând că nu trebuie să cădem dintr-o extremă în alta. Și, într-adevăr, elevii săi au recepționat mesajul. Pentru că dorința și determinarea lor au fost la cote maxime în partida cu Belgia. Din păcate, s-a văzut, încă o dată, că există o cale lungă de la dorință la puțință.
La ai noștri, meciurile mari sunt o raritate
Faptul că România se descurcă mai greu la meciul doi din turneele finale nu e chiar o întâmplare, ci o consecință firească a nivelului scăzut pe care îl are fotbalul nostru. E important să fim realiști și să acceptăm că, după 3-0 cu Ucraina, n-avem un fotbal radical mai bun peste noapte. Ai noștri n-au, din păcate, „antrenamentul“ marilor meciuri jucate pe bandă. Sâmbătă, contra Belgiei, am avut în primul 11 fotbaliști de la Gaziantep (abia a evitat retrogradarea în Turcia), Universitatea Craiova, Al-Okhdood, Damac și Pisa (Serie B). Doar Drăgușin (Tottenham) a prins gustul unei întreceri intense, săptămână de săptămână, în Premier League. Cu precizarea că inclusiv Drăgușin e, deocamdată, în faza de adaptare la acest ritm.
De partea cealaltă, belgienii, cu fotbaliști de la Manchester City, AS Roma, Everton și Aston Villa nu doar că n-au scăzut de la primul meci la altul, dar chiar au ridicat nivelul jocului. Sâmbătă, doar intervențiile salvatoare ale lui Niță au limitat proporțiile scorului, la Koln.
Poate că mulți au uitat acum, însă „filmul“ pe care l-am văzut contra Belgiei a fost desprins de scenariul Europeanului de acum 8 ani. Și atunci, în Franța, am avut cea mai bună prestație pe „Stade de France“, în meciul de deschidere al turneului. Pe care l-am pierdut doar pe final, 1-2, după o execuție fabuloasă a lui Payet. Din păcate, au urmat partidele mult mai slabe, cu Elveția (1-1) și cu Albania (0-1). Iar scorul de la al doilea meci a fost chiar unul mincinos, în condițiile în care ai noștri abia au „stat în ghete“, România fiind o echipă terminată din punct de vedere fizic! Ceea ce s-a confirmat apoi, la ultimul meci, cel de la Lyon, când albanezii ne-au bătut, la rândul lor, mai clar decât ce reflectă scorul final.
Pancu și Panduru admit un adevăr dureros
La un turneu final, trebuie să joci la intensitate maximă, cam o dată la patru, cinci zile. Vorbim despre un efort fizic uriaș, dar și unul mental! Ca să reziști, ca să ai consecvență în joc, trebuie să dobândești aceste calități în timpul sezonului de club. Din păcate, ai noștri, venind de la echipe din lumea a 3-a și a 4-a a fotbalului, în marea lor majoritate, n-au această obișnuiță de a juca meciuri mari pe bandă. Exact despre acest aspect au vorbit Daniel Pancu și Basarab Panduru, după 0-2 cu Belgia, la Koln.
*Daniel Pancu, la Digi Sport: N-avem fotbaliști care să joace în cupe europene din trei în trei zile sau la echipe campioane. S-au făcut cunoscuți acum prin echipa națională, nu prin echipele lor de club. E greu pentru un jucător, care nu e obișnuit mental cu victorii săptămână de săptămână. E greu să te aduni în câteva zile. Am încercat să jucăm. Le-am oferit suficiente spații belgienilor. Scorul putea fi mult mai drastic. Și noi puteam să marcăm prin Man. E un paradox. Jucătorii noștri acumulează experiență internațională la turnee finale.
*Basarab Panduru, la Prima Sport: Niţă a fost bun, da. În rest însă, toţi mi s-au părut sub primul meci, toţi! E bine că am scăpat doar cu 2-0, putea fi mai mult. Aveam impresia că ne pot da gol când vor, deşi belgienii au avut o linie defensivă slăbuţă.
Avantaj Slovacia
Vestea bună e că pentru noi meciul cel mai ușor, pe hârtie cel puțin, urmează acum, la Frankfurt. În mod clar, Slovacia e sub Ucraina și Belgia din punct de vedere fotbalistic. Dar această națională are un avantaj, înaintea meciului direct cu noi.
Concret, Škriniar și compania vor avea o zi în plus de odihnă, în condițiile în care au întâlnit Ucraina, în al doilea meci, vineri, cu 24 de ore înainte de România – Belgia. Desigur, nu acest amănunt va face diferența miercuri, însă va fi în favoarea adversarilor noștri.
Reporterul „Adevărul“, Paul Cirican, un jurnalist cu peste două decenii de experiență, prezent la mai multe competiții majore de-a lungul anilor, va transmite din Germania. De acolo, va realiza reportaje și va urmări parcursul tricolorilor la turneul final.
Când și unde joacă România la Euro 2024, în grupa E
*17 iunie: ROMÂNIA – Ucraina 3-0 (Munchen), Belgia – Slovacia 0-1 (Frankfurt)
*21 iunie: Slovacia – Ucraina 1-2 (Dusseldorf)
*22 iunie: Belgia – ROMÂNIA 2-0 (Koln)
*26 iunie: Slovacia – ROMÂNIA (Frankfurt, 19.00), Ucraina – Belgia (Stuttgart, 19.00)
Pro TV, Pro Arena și platforma VOYO transmit Campionatul European din Germania. Echipa de comentatori va fi formată din Cristian Pintea, Ion Alexandru, Mihai Dedu și Andrei Grecu.
Lotul României
*Portari: Niță (Gaziantep), H. Moldovan (Atletico Madrid), Târnovanu (FCSB)
*Fundași: Rațiu (Rayo Vallecano), Mogoș (CFR Cluj), Drăgușin (Tottenham), Racovițan (Rakow), Rus (Pafos), Nedelcearu (Palermo), Burcă (Al-Okhdood), Bancu (Universitatea Craiova)
*Mijlocași: Sorescu (Gaziantep), M. Marin (Pisa), Cicâldău (Konyaspor), R. Marin (Empoli), Stanciu (Damac), Șut (FCSB), Olaru (FCSB), Man (Parma), Mihăilă (Parma), I. Hagi (Alaves), Coman (FCSB)
*Atacanți: Drăguș (Gaziantep), Pușcaș (Bari), Alibec (Muaither), Bîrligea (CFR Cluj)
Sursa: adevarul.ro