BISERICI ŞI CATEDRALE: Biserica Sfântul Arhanghel Mihail din Galata (Cipru)

BISERICI ŞI CATEDRALE: Biserica Sfântul Arhanghel Mihail din Galata (Cipru)

Biserica Sfântul Arhanghel Mihail se află în localitatea Galata din Cipru, în lanţul muntos Troodos, aflat în centrul insulei. Pe culmile acestor munţi, important centru al artei bizantine, se află o serie locaşuri de cult deosebit de importante, multe dintre ele intrate în Patrimoniul Mondial, ce păstrează până astăzi unele dintre cele mai bine conservate fresce bizantine.



Edificiul, situat la o altitudine de 620 de metri, a fost construit în anul 1514, pe post de capelă a familiei Zaharia, şi îmbrăcată în frescă, în acelaşi an, de către zugravul Simeon Axenti, potrivit www.crestinortodox.ro .

Pe peretele nordic al bisericii este pictată cunoscuta scenă "Deisis", adică "Rugăciune", înfăţişând pe Mântuitorul Hristos, care stă pe tron, şi Maica Domnului cu Sfântul Ioan Botezătorul, de o parte şi de alta. În această scenă, stând la picioarele lor, apar şi ctitorii bisericii - Zaharia Polos şi soţia sa, Mandelena împreună cu cele trei fiice ale lor, ţinând în mână modelul bisericuţei. Toate chipurile sunt deosebit de expresive.

Sursa foto: Visit Cyprus / Facebook


Deasupra intrării în locaşul de cult, pe peretele interior, se află aşezată o icoană portabilă a Arhangelului Mihail, datând din secolul al XVII-lea. Aşezământul mai adăposteşte o serie de sfinţi, martiri, arhierei, pustnici, alături de scene din Vechiul Testament.

Sursa foto: hippostcard.com


În absida Sfântului Altar este pictată scena Coborârii de pe Cruce a Mântuitorului - "Akra Tapinosis", iar în bolta Sfântului Altar este înfăţişată Fecioara Maria singură, rugându-se, între doi îngeri, această reprezentare fiind una rară în tradiţia ortodoxă, Maica Domnului fiind înfăţişată împreună cu Hristos.



În Biserica Sfântul Arhanghel Mihail din Galata se mai slujeşte doar o dată pe an, în ziua de 6 septembrie, când se face pomenirea unei minuni înfăptuite de Sfântul Arhanghel Mihail în Colose, împreună cu Sfântul Arhip. Colose, cunoscut şi sub numele de Chonae sau Kona ("Locul Crăpăturii"), este un oraş străvechi din Frigia, lângă Laodiceea (azi în Anatolia, Turcia). În apropierea lui curge râul Lycos ce izvorăşte din estul Muntelui Cadmus, însă în mod straniu, înaintea ruinelor oraşului, îşi varsă apele printr-o crăpătură de stâncă, ieşind la iveală abia după un kilometru de parcurs subteran, continuându-şi curgerea până la vărsarea în râul Maeander, potrivit https://poienita.mmb.ro/ şi https://doxologia.ro/ .

Fenomenul geologic este explicat în Sinaxarele ortodoxe prin minunea Sfântului Arhanghel Mihail. Prin secolul II d.Hr., pe la Colose a trecut Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan, profeţind că locul va fi sfinţit prin prezenţa Arhanghelului Mihail. La scurt timp, un izvor minunat, ce vindeca orice boală, a ţâşnit din pământ. Un localnic din Laodiceea a primit înştiinţare prin vis de la Arhanghelul Mihail că fata lui cea mută se va vindeca şi într-adevăr, acest lucru s-a petrecut, iar tatăl şi fiica, păgâni fiind, au primit botezul creştin împreună cu toată familia. La izvor au început să vină creştini şi păgâni, vindecându-se de orice boală, mulţi dintre păgâni primind botezul, iar tatăl fetei mute a ridicat o biserică lângă izvor, cu hramul Sfântului Arhanghel Mihail, conform https://ziarullumina.ro/ . https://poienita.mmb.ro/ şi https://doxologia.ro/ .

După 90 ani de la izvorârea apei minunate, la biserică a venit Sfântul Arhip, pe atunci un băieţel de zece ani din Hierapolis care a rămas ca îngrijitor, nedespărţit de locul sfânt şi care a primit darul facerii de minuni. El predica păgânilor care veneau la izvor, iar când un grup de idolatri au planificat distrugerea bisericii, a izvorului, schimbând cursul apei spre biserică, s-a rugat lui Dumnezeu şi Arhanghelului Mihail, să zădărnicească planul răuvoitorilor. Şi, pe când apele se îndreptau învolburate spre biserică, Arhanghelul s-a arătat ca o coloană de foc, a lovit o stâncă, cu un toiag, iar acolo s-a format un defileu subteran, apele curgând prin spărtură - defileul amintit care există şi astăzi. Înfricoşaţi de minune, păgânii au fugit, iar Arhip a dat slavă lui Dumnezeu, petrecând în bisericuţa Sfântului Mihail până la vârsta de 70 ani, în liniştea rugăciunii.

Sfântul Arhanghel Mihail este unul din cei mai cinstiţi dintre Îngeri, numit Arhistrateg sau Mare Voievod, conducător al Puterilor cereşti. Ziua lui de cinstire principală este 8 noiembrie, împreună cu Arhanghelul Gavriil dar şi 6 septembrie, împreună cu Sfântul Arhip. AGERPRES (DOCUMENTARE- Cerasela Bădiţă, editor: Ruxandra Bratu, editor online: Andreea Preda)

Sursa fotografiilor: bigcyprus.com.cy


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”