Biroul Prezidiului Academiei: Limba vorbită de români este limba română
Academia Română îşi reafirmă poziţia că limba vorbită de români - dincolo de numele lor regionale de moldoveni, transilvăneni, bănăţeni, olteni, munteni etc. - este limba română.
"În contextul respingerii recente (1 noiembrie 2018) de către Parlamentul de la Chişinău a denumirii corecte a limbii de stat a Republicii Moldova, Academia Română îşi reafirmă poziţia sa, susţinută încă de la înfiinţarea instituţiei în urmă cu 152 de ani, anume că limba vorbită de români - dincolo de numele lor regionale fireşti de moldoveni, transilvăneni, bănăţeni, olteni, munteni etc. - este aceea de limba română, la fel cum limba vorbită de germani şi de germanofoni se cheamă germană, deopotrivă în Germania, Austria ori Elveţia, şi la fel cum limba vorbită de francezi şi francofoni se cheamă pretutindeni franceză, din Franţa şi Belgia, până în Canada, şi din Elveţia până în Senegal", se afirmă într-un comunicat al Biroului Prezidiului Academiei Române transmis joi AGERPRES.
Potrivit sursei citate, "opinia ştiinţifică a specialiştilor filologi şi istorici argumentează fără putinţă de tăgadă identitatea lexicală, morfologică şi sintactică a limbii vorbite pe teritoriul Republicii Moldova cu limba română şi semnalează situaţia neconcordantă cu adevărul a denumirii în mod diferit a aceleaşi realităţi lingvistice, din considerente de altă natură decât ştiinţifică".
"Între cei dintâi apărători ai numelui corect al poporului nostru, acela de poporul român, şi al numelui ştiinţific al limbii noastre, acela de limba română, s-au situat marii învăţaţi moldoveni, începând cu Miron Costin şi Dimitrie Cantemir şi ajungând până la Eugen Coşeriu şi la savanţii autentici de astăzi de pe malul stâng al Prutului", se precizează în comunicatul Biroul Prezidiului Academiei.
Conform sursei citate "nu este nevoie să se inventeze limbi pentru apărarea identităţii".
"Principala misiune a Academiei Române, încă de la înfiinţarea sa în 1866, a fost, este şi va rămâne întotdeauna cultivarea şi promovarea limbii române, în interiorul şi dincolo de graniţele României, ca formă de apărare a fiinţei naţionale şi ca factor de coeziune spirituală. Susţinem cu fermitate şi hotărâre orice demers care vine în sprijinul susţinerii limbii noastre româneşti şi dorim să apreciem în acest context, încă o dată, activitatea energică şi neobosită a colegilor noştri membri ai Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Nu este nevoie să se inventeze limbi pentru apărarea identităţii. Suntem convinşi că, până la urmă, adevărul filologic şi istoric va birui şi în Republica Moldova şi că autorităţile vor pune de acord Constituţia ţării cu realitatea", se mai arată în comunicatul Biroului Prezidiului Academiei Române. AGERPRES