Biriș (AOAR): Scutirea de impozit a dividendelor, un fel de Ordonanță 13 a fiscalității

Biriș (AOAR): Scutirea de impozit a dividendelor, un fel de Ordonanță 13 a fiscalității

Scutirea de impozit a dividendelor este un fel de Ordonanță 13 a fiscalității, pentru că din 2018 intră la "full power" schimbul automat de informații, inclusiv din paradisuri fiscale, a declarat Gabriel Biriș, membru în Consiliul de Coordonare a Asociației Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), într-o conferință de presă.

"Creșterea de acciză la motorină și benzină se va duce până pe masa oamenilor. Asta vine la pachet cu ce? Cu scutirea de impozit a dividendelor. De ce au nevoie să scutească de impozit dividendele? Asta este un fel de Ordonanță 13 a fiscalității. Din 2018 va intra la full power schimbul automat la informații, inclusiv din paradisuri fiscale. Ca să evite raportarea sumelor parcate în paradisuri fiscale, inclusiv de către ei, atunci ar trebui să le scutească", a spus Biriș.

Potrivit acestuia, în momentul în care scutești de impozit dividendul, creezi o tentație pentru erodarea bazei fiscale a României.

Conform unui proiect al Ministerului Finanțelor Publice (MFP), veniturile realizate de persoanele fizice din dividende distribuite începând cu data de 1 ianuarie 2018 ar putea fi scutite de la plata impozitului pe venit.

'Se propune scutirea de la plata impozitului pe venit, începând cu data de 1 ianuarie 2018, pentru veniturile din salarii și asimilate salariilor precum și din activități independente obținute din exercitarea profesiei de medic, în condițiile Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată și veniturile realizate de persoanele fizice din dividende distribuite începând cu data de 1 ianuarie 2018', se arată în nota de fundamentare.

Un alt punct se referă la scutirea de impozit pe venitul din dividende obținut din România de persoanele fizice nerezidente și juridice străine, rezidenți într-un stat membru al UE sau într-un stat cu care România are încheiată o convenție pentru eliminarea dublei impuneri. Cota de impunere de 5% aplicată veniturilor din dividende se menține pentru persoanele fizice nerezidente și juridice străine, rezidente în alte jurisdicții.

De asemenea, se face referire la Directiva 2003/48/CE a Consiliului din 3 iunie 2003 privind impozitarea veniturilor din economii sub forma plăților de dobânzi, cu amendamentele ulterioare s-a abrogat în relația cu statele membre începând cu 1 ianuarie 2016 și în relația cu Austria începând cu 1 ianuarie 2017, însă au fost menținute în vigoare prevederile privind obligațiile agentului plătitor stabilit în România până în ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului 2017 în relația cu Austria precum și prevederile privind obligațiile autorității competente din România până la 30 iunie 2017 în relația cu Austria și care se abroga prin prezenta ordonanță.

Reprezentanța unei/unor persoane juridice străine, autorizată să funcționeze în România, potrivit legii, are obligația de a plăti un impozit pentru un an fiscal de 22.000 lei. Aceasta are obligația să declare și să plătească impozitul pe reprezentanță la bugetul de stat până în ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului de impunere.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…