Birchall o sfidează pe Dăncilă și anunță că a participat la o recepție la ambasada SUA! Mesaj UMILITOR pentru PSD: Suntem pregătiți să continuăm consolidarea legilor anticorupție
Birchall o sfidează pe Dăncilă și anunță că a participat la o recepție la ambasada SUA! Mesaj UMILITOR pentru PSD: Suntem pregătiți să continuăm consolidarea legilor anticorupție.
Ana Birchall, ministrul Justiției, a anunțat că a participat la o recepție a ambasadei americane la București, ”dedicată prietenilor și colegilor din sistemul judiciar”. Ministrul a afirmat că România este pregătită să consolideze legile anticorupție și statul de drept.
”Am fost onorată să particip la recepția oferită de Ambasada SUA în România dedicată prietenilor și colegilor din sistemul judiciar. Cu această ocazie am subliniat că România este un aliat apropiat al SUA și că ne dorim dezvoltarea, aprofundarea și consolidarea parteneriatului nostru strategic, inclusiv în domeniul cooperării judiciare. România acordă o importanță deosebită cooperării cu SUA în domeniul aplicării legii, care, împreună cu dimensiunea economică și de securitate, sunt subiecte prioritare din perspectiva Parteneriatului strategic România – SUA”, a scris Ana Birchall pe Facebook.
”Totodată, am reafirmat că suntem pregătiți să continuăm consolidarea legilor anticorupție și a statului de drept. Mulțumiri tuturor celor din România și SUA, implicați în combaterea corupției, a traficului de persoane, a crimei organizate, a infracțiunilor informatice, asigurând astfel domnia legii”, a mai afirmat ministrul.
Context:
Ana Birchall a fost elogiată de oficiali ai administrației Trump de când a preluat portofoliul Justiției, deși ministrul este în relații destul de reci cu conducerea PSD.
Procurorul general al Statelor Unite, William Barr, afirma, pe 26 august, că ”Departamentul de Justiție a lucrat îndeaproape cu Ana Birchall și o consideră un partener vital și de încredere în lupta împotriva corupției”.
”Ea se află la conducerea ministerului într-un moment crucial pentru România, când controversele au ridicat semne de întrebare în ce privește angajamentul României în respectarea valorilor statului de drept și au diminuat încrederea publică provocând îngrijorare în comunitatea internațională. Sub leadership-ul lui Birchall, România poate fi încă o dată un model în regiune pentru progres în ce privește problema anti-corupției”.
Elogiile lui Barr au venit la câteva zile după ce Comitetul Executiv al PSD a propus schimbarea ministrului justiției, Ana Birchall și înlocuirea ei cu judecătorul Dana Gârbovan, scrie G4Media.ro .
” Vreau ca la Justiție să fie cineva care cunoaște foarte bine magistrații, independent. Nu reproșez nimic doamnei Birchall. Dacă ne uităm la activitatea Danei Gârbovan, vedem că e apreciată de toți magistrații”, au fost explicațiile publice date de premierul Viorica Dăncilă.
Neoficial, ministrul Justiției, Ana Birchall, a fost schimbată la presiunea aripii Dragnea din PSD, după propunerile de modificare prin OUG a Codului de Procedură penală care fac, între altele, mai dificilă liberarea condiționată, au declarat pentru G4Media.ro surse din partid. În plus, pesediștii ar fi fost nemulțumiți că modificările au fost promovate rapid, prin OUG, însă aceasta a fost opțiunea premierului Dăncilă, propunerea MJ ar fi fost proiect de lege.
Un alt motiv de nemulțumire în PSD este atitudinea ministrului justiției față de secția specială de investigare a infracțiunilor comise de magistrați, fiind un critic al activității acesteia chiar în interiorul CSM. De altfel, deputatul Cătălin Rădulescu, unul dintre apropiații fostului lider PSD, Cătălin Rădulescu scria pe Facebook luna trecută că, în cazul în care Ana Birchall va susține desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), atunci „va pleca și cariera ei politică se va încheia„.
Birchall a mai intrat în coliziune cu linia oficială a partidului și pe tema recomandărilor GRECO, care a criticat schimbările legislative operate de coaliția PSD- ALDE la legile justiției și Codurile Penal și de Procedură penală și a recomandat desființarea de îndată a Secției Speciale, calificată drept o anomalie a sistemului judiciar.