Birchall despre proiectul de raport MCV: Mi se pare normal ca fiecare să îşi formuleze eventuale observaţii

Birchall despre proiectul de raport MCV: Mi se pare normal ca fiecare să îşi formuleze eventuale observaţii

Ministrul Justiţiei, Ana Birchall, consideră că ar fi normal ca fiecare instituţie cu atribuţii în domeniu, inclusiv Consiliul Superior al Magistraturii, să formuleze observaţii pe tema proiectului de raport MCV transmis de Comisia Europeană.

"Eu am lansat această invitaţie, i-am invitat exact în momentul în care Ministerul Justiţiei a fost notificat de către Ministerul Afacerilor Externe că o să primim documentul. (...) Mie mi se pare normal ca fiecare să îşi formuleze eventuale observaţii în dreptul său, aşa cum, de exemplu, au făcut reprezentanţii Parlamentului şi ai celor de la ANI, aşa cred eu că era normal şi din partea CSM, dar sigur că nu pot eu să comentez într-un fel sau altul. Doar regret că o invitaţie lansată cu bună credinţă şi un gest de deschidere şi cooperare loială, interinstituţională a fost tratată cu un asemenea refuz. Dar să ştiţi că fiecare, până la urmă, o să răspundem, fiecare în dreptul nostru, pentru ceea ce am făcut şi ceea ce nu am făcut în acest raport", a declarat Birchall, luni, la MJ.

Ministrul a subliniat că nu este vorba de raportul MCV, ci de un document de lucru pe marginea căruia se pot face observaţii.

"Să fim atenţi la terminologie - nu este vorba de raport MCV, este vorba de un draft de lucru, este o mare diferenţă. (...) Anul acesta nu s-a procedat altfel decât în anii trecuţi. Deci documentul a venit în această formă, exact cum a venit şi în anii trecuţi. (...) Deci eu m-am săturat de atâtea minciuni propagate în spaţiul public. S-a demonstrat că ceea ce am spus eu de la început este adevărul, confirmat şi de Ministerul Afacerilor Externe şi anume - ministrul Justiţiei şi Ministerul Justiţiei nu au intervenit nici sub forma regimului documentului şi nici asupra termenelor de răspuns şi faptul că eu cu colegele şi colegii mei şi colegi din Parlament am fost aici şi sâmbătă la muncă şi alţii nu au dorit să vină este fix problema lor, dar mi se pare normal ca fiecare să fi putut face observaţii în dreptul nostru", a mai spus Ana Birchall.

Consiliul Superior al Magistraturii a cerut, sâmbătă, declasificarea Raportului MCV pe anul 2019, pentru ca toţi membrii CSM să poată avea acces la document, dar şi prelungirea cu o săptămână a termenului de formulare a observaţiilor.

Potrivit unui comunicat de presă al CSM, vineri, la ora 20,16, a fost transmisă preşedintelui şi vicepreşedintelui Consiliului de către Ministerul Justiţiei, prin intermediul corespondenţei electronice, solicitarea ca până sâmbătă, la ora 12,00, "un membru al Consiliului sau un reprezentat autorizat să participe la sediul ministerului la întâlnirea organizată în scopul dezbaterii Raportului MCV pentru anul 2019".

CSM preciza că Ministerul Justiţiei a informat, prin aceeaşi corespondenţă, că raportul are regimul unui document clasificat şi poate fi consultat numai la sediul ministerului, iar participanţii la întâlnirea organizată trebuie să fie autorizaţi pentru a avea acces la informaţii clasificate.

"Precizăm că este fără precedent şi inadmisibil pentru exercitarea prerogativelor constituţionale ale Consiliului ca Raportul MCV să poată fi consultat de către membri în regimul unui document clasificat şi într-o perioadă atât de scurtă, aspect ce conduce la imposibilitatea exercitării atribuţiilor de către membrii care nu au acces la informaţii clasificate. Clasificarea Raportului MCV în regimul unui document secret, deşi acesta poate avea cel mult caracterul unui document nepublic, conduce către presupunerea rezonabilă că acest demers nu a fost efectuat cu respectarea tuturor condiţiilor impuse de Legea nr. 182/2002 privind documentele clasificate", se arăta în comunicat.

Duminică, Ministerul Afacerilor Externe a precizat că proiectul de raport privind progresele României în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare se clasifică pentru a respecta cerinţele Comisiei Europene şi nu au existat abateri în anii anteriori nici în privinţa procedurii urmate, nici în privinţa termenului de răspuns din partea autorităţilor române.

"Potrivit cutumei existente, în perioada imediat premergătoare adoptării şi publicării de către Comisia Europeană a raportului său privind progresele României în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, Comisia Europeană transmite părţii române, prin intermediul Reprezentanţei Permanente a României la Uniunea Europeană, proiectul raportului, pentru transmiterea acestuia către Ministerul Justiţiei, în vederea formulării unor eventuale comentarii factuale pe marginea acestui proiect. Ulterior, răspunsul Ministerului Justiţiei trebuie comunicat Comisiei Europene, prin intermediul Reprezentanţei Permanente a României la Uniunea Europeană, într-un termen foarte scurt, stabilit de Comisia Europeană", precizat MAE, într-un răspuns la solicitarea AGERPRES.

Conform MAE, consultarea Ministerului Justiţiei este un gest de curtoazie din partea Comisiei Europene, prealabil publicării versiunii finale a raportului. AGERPRES


populare
astăzi

1 LIVE Alegeri parlamentare 2024 / PSD a câștigat alegerile cu peste 22%, AUR e pe doi cu 18%, urmat de PNL

2 Simple zvonuri?

3 Uite, asta este chestie gravă și concretă despre Călin Georgescu!

4 VIDEO Da, este surprinzătoarea președintă a POT, are două masterate şi a participat la tranzacţii imobiliare de sute de milioane de euro

5 ALERTĂ Avem distribuirea mandatelor în Parlament! PSD, PNL, UDMR și Minoritățile au majoritate și pot guverna fără USR, spun calculele partidelor!