Biolog american, despre coronavirus, la Vocea Americii: „Este un virus foarte grav. Nu cunoaștem cu siguranță care este rata mortalității”
Biolog american, despre coronavirus, la Vocea Americii: „Este un virus foarte grav. Nu cunoaștem cu siguranță care este rata mortalității”
Lauren Ancel Meyers, doctor în biologie la University of Texas , din SUA, specializată în biologie matematică și epidemiologie, cu studii la Harvard și Stanford, vorbește într-un interviu pentru Vocea Americii despre ultimele evoluții ale pandemiei de coronavirus, ce știm cu siguranță și ce nu știm la acest moment.
Vocea Americii: Având în vedere situația din SUA, din Italia și din alte părți ale Europei, ce am aflat despre acest virus până acum?
Lauren Ancel Meyers: „Pe măsură ce virusul continuă să apară și să se răspândească în jurul lumii, aflăm mai multe despre ritmul de transmitere, cât de repede se împrăștie. Aflăm de asemenea mai multe despre gravitatea acestui virus, cât de probabil este ca, dacă cineva se îmbolnăvește, să ajungă în spital sau chiar mai rău. Și ce am ajuns să înțelegem este că avem de-a face cu un virus care se răspândește foarte rapid. Și care uneori se răspândește pe tăcute. Adică oamenii pot fi contagioși, pot fi infectați cu virusul, dar nu au încă simptome. Așa că nici măcar nu știu că sunt bolnavi și că pot răspândi boala la alții. De asemenea, am aflat și știm de ceva timp că acest virus poate fi destul de grav pentru persoanele în vârstă și pentru cei cu boli preexistente”.
Vocea Americii: Spuneați că nu știm atât de multe despre rata mortalității?
Lauren Ancel Meyers: „Sunt încă lucruri pe care nu le știm despre rata mortalității acestei boli. Deși este clar că este vorba despre un virus foarte grav, care le face foarte rău anumitor oameni, și că există un număr de decese în creștere, atribuite acestui virus, nu cunoaștem cu siguranță care este rata mortalității. Cu alte cuvinte, care este probabilitatea ca, dacă ești infectat, să mori. Iar motivul pentru care nu știm cu siguranță este că, deși avem multe informații despre câte persoane au murit de această boală, nu știm câte persoane au fost infectate. (...) Este mult mai ușor să vedem persoanele care mor din cauza acestei boli, decât să vedem câți oameni au fost infectați, inclusiv cazurile cu simptome blânde sau asimptomatice”.
Vocea Americii: De ce se pune așa mare accent, la acest moment, pe încetinirea răspândirii? Vedem cât de dificil este aici, zi de zi, în SUA. De ce este nevoie de acest lucru?
Lauren Ancel Meyers: „Este un virus foarte grav. Are o rată a mortalității ridicată pentru anumite grupe de vârstă și de risc. De aceea, vrem să îi protejăm pe acești oameni și să prevenim ca ei să se infecteze. Și motivul pentru care nu putem să îi izolăm doar pe acești oameni este că virusul acesta se răspândește foarte rapid și uneori pe tăcute, adică oamenii pot răspândi boala, chiar dacă nu știu că sunt bolnavi, se poate răspândi fără simptome. De aceea, pentru a opri transmiterea, trebuie să limităm situațiile în care oamenii intră în contact unii cu alții. Iar una dintre marile îngrijorări este că nu doar oamenii cu grad ridicat de risc se vor infecta și vor avea probleme grave, ci că dacă nu implementăm astfel de măsuri extinse de control, numărul cazurilor va crește atât de rapid, din cauza vitezei cu care virusul se răspândește, încât spitalele noastre nu vor avea destule paturi și nu vom avea destul personal medical să tratăm cazurile care chiar au nevoie de îngrijire medicală”.
Lauren Ancel Meyers: „Deocamdată, nu avem date pentru a spune cu siguranță dacă vremea de vară sau vremea mai caldă, umiditatea mai ridicată, va avea un impact asupra răspândirii virusului. Știm că, în general, răspândirea virușilor respiratorii este foarte sezonieră, iar epidemiile au loc mai degrabă în timpul anului școlar, decât pe timpul verii. Pentru virușii gripali, există unele dovezi că vremea este o parte a ecuației, vremea este parte a ceea ce încetinește transmiterea pe timpul verii. Totuși, cel mai important factor este comportamentul nostru. Unul dintre factorii cheie din cauza căruia nu avem atâția viruși vara, față de iarnă, este că nu merg la școală copiii, iar când ei sunt la școală, răspândesc boala de la unul la altul, amplificând transmiterea virușilor în toată comunitatea”.
Vocea Americii: Anticipați schimbări în modul în care personalul medical îngrijește pacienții cu coronavirus, mai ales după ce Organizația Mondială a Sănătății a descoperit că virusul se transmite prin aer, în timpul unor proceduri pe care personalul medical trebuie să le aplice pacienților?
Lauren Ancel Meyers: „Cred că pe măsură ce află mai multe despre cât de contagios este virusul, pe măsură ce vedem tot mai multe cazuri în centrele medicale, așa cum am aflat că acest virus poate să stea pe suprafețe timp de mai multe ore sau chiar mai mult de o zi, nu doar personalul medical, dar cred că și populația în general își ia mai multe precauții pentru a limita expunerea posibilă, nu doar prin contact direct de la persoană la persoană, ci și prin contact cu obiecte comune”.
Vocea Americii: Ce părere aveți despre anunțul recent al NIAID, că virusul este stabil timp de câteva ore până la câteva zile, în aerosoli sau pe suprafețe? Oamenii de știință au aflat că SARS-CoV-2 a fost detectat în aerosoli până la 3 ore, până la 4 ore pe cupru, până la 24 de ore pe carton și până la 2-3 zile pe plastic și oțel.
Lauren Ancel Meyers: „Cred că acesta este un studiu vital. Este foarte important. Și ne va face să ne luăm și mai multe precauții pentru personalul medical, pentru a proteja oamenii care sunt în risc să aibă complicații grave dacă sunt infectați. Înseamnă că trebuie să fim și mai atenți atunci când intrăm în contact cu oameni care pot fi infectați”.
Vocea Americii: Fac destul americanii pentru a încetini virusul și ce ar putea face oamenii mai mult? Unii oameni spun că lucrurile sunt complet exagerate.
Lauren Ancel Meyers: „Cred că SUA iau foarte în serios această amenințare. Și o mare parte din decizii se iau la scară locală, orașele acționează pe măsură ce văd că numărul cazurilor crește la populațiile lor. Nu este exagerat, având în vedere gravitatea acestui virus, având în vedere că există cu adevărat un risc ridicat de spitalizare și chiar mai rău, pentru unele grupe de vârstă și de risc. Aceștia sunt pași pe care trebuie să îi facem, pentru a proteja populația la acest moment”.
Vocea Americii: Credeți că situația se va înrăutăți, până să devină mai bună? Ce speranțe avem la acest moment?
Lauren Ancel Meyers: „Este foarte greu de prezis ce se va întâmpla de acum înainte. Lucrurile pe care le știm sunt că, dacă luăm măsuri acum, putem limita transmiterea. Am văzut epidemii ținute sub control în alte țări, atunci când au luat măsuri rapid, pentru a identifica și a izola cazurile, când au băgat în carantină contacții cazurilor și când au pus în practică alte măsuri mai largi de distanțare socială. Deci, cred că există speranță din exemplele altor țări și altor populații că, dacă suntem proactivi și agresivi, putem limita răspândirea pe termen scurt”.
SURSA: Europa Liberă