„Bine ați venit în Tokmak, orașul în care se va încheia războiul”

„Bine ați venit în Tokmak, orașul în care se va încheia războiul”

Soldații ucraineni din tranșeele aspre luptă pentru a mai înainta un metru, a mai elibera o palmă de pământ, pentru a mai trăi o zi. Nu au puterea să se gândească la cât va dura călătoria spre sud. Ei știu că trebuie să vadă marea. E scopul lor. Asta li s-a spus, iar în diminețile senine privesc în zare, căutând o întindere nesfârșită de apă, scrie jurnalistul Emilian Isăilă pe spotmedia.ro .
Bine ați venit în Tokmak, orașul în care se va încheia războiul Soldații ruși acționează în regiunea Zaporojie după ce barajul de la Nova Kahovka a fost aruncat în aer - Ilustrație: Rybar/ Telegram Rusia
  • Forțele ruse au distrus un baraj, inundând un teritoriu în partea de nord a localității Tokmak pentru a bloca înaintarea ucrainenilor.
  • În 30 iunie, după o înaintare dificilă, armata Kievului a ajuns la 29 de kilometri de oraș. Lupte intense se dau la marginea comunei Robotine.
  • Comandantul armatei ucrainene: Fiecare metru câștigat de noi se măsoară cu sângele pierdut de militari.
  • Lentoarea cu care e eliberat teritoriul cucerit de ruși are două cauze principale: linia defensivă Surovikin și o organizare mai bună a rușilor.
  • Administrația rusă a emis un memorandum pentru cei care au mai rămas în oraș, spunându-le ce au de făcut în zilele următoare după ce vor începe luptele.

Avea 30.000 de locuitori la începutul invaziei și a fost cucerit de trupele ruse în data de 7 martie 2022, la două săptămâni după ce primele tancuri ale Kremlinului au intrat în Ucraina.

A doua zi după ocupație, zeci de locuitori au ieșit pe străzi, fluturând steagurile ucrainene spre stupoarea și iritarea rușilor, care se așteptau să fie primiți cu brațele deschise de către „frații lor”.

TokmakProtest8Martie2022 FRONTUL DE SUD. 8 martie 2022, locuitorii din Tokmak au ieșit pe străzi, la o zi după ce rușii au cucerit orașul, pentru a protesta la adresa invadatorilor – Foto: Telegram/ Primăria Tokmak

Igor Kotelevski era primarul orașului. Se afla în funcție din 2009, câștigând trei rânduri de alegeri. A rămas șeful administrației locale încă două luni după ocupația rusească, fiind schimbat la începutul lunii mai.

A refuzat să părăsească localitatea, rămânând să-și ajute concetățenii, iar în data de 7 mai dispare, mai mulți martori susținând că a fost ucis de ruși, pentru că a refuzat să coopereze. Circumstanțele morții au rămas neclare, fiind încă investigate de procurorii ucraineni. În urma lui au rămas o soție și două fiice.

În oraș s-a organizat rapid o mișcare de partizani, care, pe parcursul ocupației, a desfășurat acțiuni de atac asupra administrației ruse și asupra militarilor Kremlinului.

IgorKotelevskiPrimarTokmak7Mai2022 EROU. Igor Kotelevski, primarul ucrainean al localității Tokmak, a fost ucis de ruși în circumstanțe încă necunoscute - Foto: Telegram/ Primăria Tokmak

Un nod strategic pe frontul de sud

Tokmak este situat exact în centrul regiunii Zaporojie, într-o zonă de câmpie, fiind traversat, de la est la vest, de râul cu același nume.

La marginea de vest a orașului sunt mai multe iazuri și lacuri, fiind un teritoriu mlăștinos.

Din Tokmak până în Melitopol, poate cel mai important punct strategic de pe frontul de sud, sunt 63 de kilometri, pe șosea. De asemenea, până la Mariupol, orașul port la Marea Azov, e o distanță de 156 de kilometri.

Bellingcat, un site independent de investigații, a anunțat că în Tokmak forțele ruse au distrus un baraj, inundând un teritoriu în partea de nord a orașului, pentru a bloca înaintarea forțelor ucrainene.

Localitatea săracă de câmpie, în care majoritatea locuitorilor lucrează în agricultură, mici fabrici de prelucrare a cerealelor, fructelor și legumelor sau comerțul cu grâne, a devenit poarta spre eliberarea Ucrainei și intrarea în ultimul capitol al sângerosului război.

InfografieTokmakBIG INFOGRAFIE. Poziția strategică a localității Tokmak, aflată în centrul regiunii Zaporojie - Sursa: Spotmedia.ro, MapHub, Canva

Tokmak reprezintă nodul strategic al frontului de sud, locul care, odată ajuns sub controlul ucrainenilor, poate provoca prăbușirea defensivei ruse.

Nu e un spectacol la care se fac pariuri

Din Tokmak, forțele Kievului pot lansa rapid, direct și intens atacuri de artilerie cu bateriile HIMARS spre Melitopol, Mariupol și Berdiansk, principalele mari orașe de la Marea Azov.

De asemenea, din mica localitate, ucrainenii pot tăia, cu ușurință, toate liniile de transport dinspre Rusia spre frontul de sud, aflate în partea continentală, singura posibilitate de aprovizionare rămânând prin peninsula Crimeea, dar și acolo, după distrugerea unor poduri, opțiunile s-au redus simțitor.

Tot din acest oraș, armata ucraineană va lansa cu ușurință operațiuni ofensive pe trei direcții ale frontului de sud, izolând o mare parte din forțele ruse prezente acolo.

În 30 iunie, după o înaintare dificilă, forțele Kievului au ajuns la 29 de kilometri de Tokmak. Lupte intense se dau la marginea comunei Robotine.

Întregul teritoriu este minat, fortificat cu mai multe linii de tranșee, iar rușii sunt pe poziții, dar inițiativa rămâne de partea ucrainenilor.

Superioritatea echipamentului, a armelor și a antrenamentului începe să se vadă.

Zelenskyy Addresses The Parliament - Kyiv UCRAINA. Generalul Valeri Zalujnîi, comandantul forțelor armate ucrainene, nemulțumit de cei care critică încetineala avansului realizat de militarii implicați în operațiunile de ofensivă - Foto: Hepta.ro

„Acesta nu e un spectacol la care se fac pariuri sau se ține cu o echipă sau alta. Zi după zi, fiecare metru câștigat de noi se măsoară cu sângele pierdut de militari”, a declarat generalul Valeri Zalujnîi, comandantul forțelor armate ucrainene, într-un interviu acordat Washington Post.

„Pentru o avansare rapidă avem nevoie de mai multe arme de toate tipurile, precum și de superioritate aeriană. Avioanele de luptă F-16 ne sunt necesare”, a declarat el.

„Fără un puternic sprijin internațional, planurile ofensive nu pot fi implementate în mod optim, dar, în ciuda tuturor obstacolelor și a neajunsurilor, noi le punem în aplicare. Da, poate nu atât de repede pe cât și-ar dori observatorii spectacolului, dar aceasta e doar problema lor, nu a noastră”, a declarat generalul.

Linia defensivă Surovikin

În discuția cu jurnaliștii americani, comandantul Zalujnîi s-a arătat iritat de faptul că sunt comentatori militari, dar și lideri politici din statele occidentale, care susțin că mult așteptata contraofensivă ucraineană nu a produs efectele scontate, iar înaintarea forțelor de la Kiev e lentă, cu pierderi mari și nu reușește să provoace prăbușirea frontului.

Russia Victory Day Parade 2020: Rehearsals RUSIA. Generalul Serghei Surovikin, implicat în rebeliunea militară, a creat un sistem defensiv solid pentru forțele ruse din Ucraina în perioada în care a fost la comandă - Foto: Hepta.ro

Încetineala cu care e eliberat teritoriul cucerit de ruși are două cauze principale: linia defensivă Surovikin și o organizare mai bună a rușilor.

În perioada cât a fost comandant al forțelor ruse din Ucraina, generalul Serghei Surovikin a dat ordinul retragerii de pe malul drept al râului Herson, construirea unor lungi linii de tranșee în regiunea Zaporojie, dar și minarea unor suprafețe vaste, astfel încât înaintarea trupelor ucrainene să fie cât mai dificilă.

De la începutul contraofensivei, nu a fost niciun moment în care forțele Kievului să nu fi reușit să facă pași înainte, dar cu mari sacrificii și într-o perioadă mai lungă de timp.

În al doilea rând, forțele Kremlinului au învățat, în ultimul an, multe scheme de luptă de la ucraineni, perfecționându-și reacțiile și acțiunile defensive.

Comandanții transmit trupelor obiective mai realiste, conform unui plan construit pe segmente și cu ținte zilnice, iar strategia e aleasă în funcție de unitățile, oamenii și armele disponibile în sectorul respectiv.

Nu creați panică și aglomerație!

Administrația de ocupație din Tokmak se pregătește intens pentru apropierea trupelor ucrainene.

„În aceste momente e important să ne unim și să acționăm în mod coordonat și concentrat”, se arată într-un memorandum postat de primăria orașului pe Telegram , populara rețea socială din Rusia.

„Dacă auziți semnalul de raid aerian într-o zonă rezidențială, închideți gazul, apa și opriți imediat aparatele electrice.

Împachetați documente, apă, medicamentele pe care le luați în mod regulat, haine călduroase și alimente. Nu luați cu voi multe lucruri. Duceți-vă într-un loc sigur cât mai curând posibil.

Dacă vă aflați în mijloacele de transport, părăsiți-le imediat.

În locurile publice și locurile aglomerate, urmați instrucțiunile Poliției sau ale agenților de securitate. Nu creați panică și aglomerație. Lăsați să treacă persoanele cu mobilitate redusă, copiii, persoanele în vârstă și toți cei cărora le este mai greu să se deplaseze”, se arată în documentul distribuit de ocupanții ruși.

VIDEO. Raportul realizat de site-ul rus de analize militare, din data de 29 iunie, cu subtitrări în limba română. E interesant de văzut perspectiva unor experți ruși despre cum se desfășoară ostilitățile din Ucraina - Sursa: Rybar/ Telegram, Rusia

În zilele următoare, micul oraș va deveni teatrul unei bătălii care va decide soarta războiului.

Deși rușii au ridicat fortificații, au inundat o parte din localitate și se pregătesc să reziste. Înaintarea pe toate fronturile, anunțată de oficialii ucraineni, e o veste proastă pentru rușii din Tokmak, la care se adaugă și tensiunile de la Moscova, care au izbucnit după rebeliunea mercenarilor Wagner.


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...