Bill Gates lansează un apel către liderii lumii și propune trei măsuri pentru combaterea coronavirusului

Bill Gates lansează un apel către liderii lumii și propune trei măsuri pentru combaterea coronavirusului

Într-un articol publicat de ziarul Le Monde, Bill Gates, multimiliardarul american devenit filantrop, a solicitat un răspuns concertat, o „abordare globală pentru a lupta împotriva acestei boli”.

Cele 3 măsuri cerute de Gates:
  • trebuie să se asigure că echipamentele destinate combaterii pandemiei, cum ar fi măștile, mănușile și testele de diagnostic, sunt alocate eficient la scară globală
  • asigurarea finanțării necesare dezvoltării unui vaccin
  • companiile private care sunt gata să producă vaccinul nu ar trebui să facă acest lucru în pierdere
Bill Gates începe prin a avertiza diferite state să vadă dincolo de granițe, deoarece coronavirusul afectează întreaga planetă. "De când lumea a luat cunoștință de virus, la începutul lunii ianuarie, fiecare țară s-a concentrat pe propriile interese naționale, întrebându-se: 'Cum putem proteja oamenii în interiorul frontierelor noastre?' Aceasta este o reacție de înțeles. Dar atunci când un astfel de virus se dovedeşte a fi atât de contagios și de răspândit cum e Covid-19, liderii trebuie să înțeleagă că pandemia va rămâne o amenințare pentru toată lumea, indiferent unde se află în lume, atât timp cât ea va lovi undeva", citează Rador.

Astfel, miliardarul scoate în evidență țările sărace, pentru care se teme de ce e mai rău."Până în prezent, Covid-19 nu a lovit încă puternic ţările cu venituri mici și mijlocii. Nu știm cu adevărat de ce. În schimb, suntem siguri că boala va sfârși, mai devreme sau mai târziu, prin a se răspândi pe scară largă în aceste țări. Și, fără ajutor, numărul de infecții și decese va fi, fără îndoială, mult mai mare decât ceea ce observăm acolo astăzi.

Această simplă observație este suficientă pentru a conştientiza amenințarea: Covid-19 a provocat o supraglomerare a serviciilor de sănătate în orașe precum New York, în timp ce un singur spital din Manhattan are mai multe paturi la terapie intensivă decât majoritatea țărilor africane. În acestea din urmă, pandemia ar putea face milioane de victime".

Apoi, Bill Gates insistă asupra importanței unei strategii globale. "În timp ce țările dezvoltate ar putea să restrângă cu succes boala în lunile următoare, virusul ar putea avea o revenire în forţă, dacă epidemia continuă să facă ravagii undeva în lume. În cel mai scurt timp, întreaga planetă ar fi infectată din nou, de aceea trebuie să punem în aplicare o strategie globală de combatere a acestei boli".

Bill Gates detaliază această strategie în jurul a trei măsuri emblematice. În primul rând, liderii noștri "trebuie să se asigure că echipamentele destinate combaterii pandemiei, cum ar fi măștile, mănușile și testele de diagnostic, sunt alocate eficient la scară globală". Și nici vorbă să existe licitații între țări pentru aprovizionarea vitală, deoarece "boala ar face și mai multe victime" .

A doua măsură pe care ar trebui să o ia liderii, după cum explică Bill Gates, este "asigurarea finanțării necesare dezvoltării unui vaccin". Iar miliardarul precizează: "Cercetătorii care lucrează deja la opt potențiale vaccinuri împotriva Covid-19, sunt convinși că unul dintre acestea va fi dezvoltat în următoarele 18 luni. [...] Acest termen nu va fi respectat decât dacă va urma o finanțare suficientă".

În cele din urmă, a treia măsură identificată de Bill Gates vizează importanța luării în considerare a costurilor generate de acest vaccin. "Companiile private care sunt gata să producă vaccinul nu ar trebui să facă acest lucru în pierdere. Acestea fiind zise, fiecare vaccin Covid-19 ar trebui considerat un "bun public mondial" și, prin urmare, să rămână abordabil și accesibil tuturor", explică el.

Și miliardarul american conchide: "Ființele care formează umanitatea noastră nu sunt legate doar de valorile noastre comune și de legăturile sociale. Noi suntem conectați între noi şi printr-o rețea microscopică de germeni patogeni care leagă sănătatea unei persoane de sănătatea tuturor celorlalte. În această pandemie, toți suntem conectați între noi. În reacția noastră, trebuie să fim la fel", potrivit La Libre, citat de Rador.
 



Citește și:

populare
astăzi

1 După chestia asta Geoană e out! Cine urmează?

2 „Na, că ți-am arătat și țâțele de bucurie”

3 Hm! Pe asta o știați?

4 Voi ați citit ce scrie Rareș Bogdan despre „documentul” cu Simion?

5 Văduva lui Prigoană, Mihaela Botezatu, i-a dat o veste proastă Adrianei Bahmuțeanu: „Copiii nu vor să o vadă”