Bild: Submarine echipate cu tehnologie rusească în dotarea armatei germane

Bild: Submarine echipate cu tehnologie rusească în dotarea armatei germane

Tabloidul german Bild a dezvăluit în ediţia sa de duminică că sisteme de navigaţie de fabricaţie rusească sunt instalate pe submarine ale armatei germane, relatează Deutsche Welle.

Publicaţia Bild scrie că sisteme de navigaţie pentru poziţie, viteză şi traseu Navi-Sailor 4100 sunt instalate pe cel puţin 100 de nave operate de armata germană încă din 2005. Bild susţine că sistemele respective nu dispun de tehnologii de criptare a datelor conforme cu standardele de securitate militară, referindu-se cel mai probabil la cele de la nivel NATO. Iar asta, notează Bild, în condiţiile în care Rusia efectuează manevre militare în apropierea coastei baltice a Germaniei.
„În cazul unui atac cibernetic din cel mai rău scenariu, datele de navigaţie riscă să fie piratate, iar nava să-şi piardă aproape complet funcţionalitatea”, spune un ofiţer citat de Bild şi al cărui nume nu este specificat.
Dispozitivele de navigare au fost dezvoltate de Transas, o companie fondată în 1990 în Sankt Petersburg şi care a fost achiziţionată între timp de Wartsila, o firmă finlandeză. Totuşi, diviziunea de tehnică militară a companiei ruse a rămas sub controlul Rusiei.
În vara anului 2020, Oficiul German pentru Protecţia Constituţiei a avertizat că sistemele de navigaţie maritimă vor deschide „vectori de atac pentru spionaj şi sabotaj de către statele străine”, arată raportul Bild.
„Transas a fost fondată la Sankt Petersburg în 1990 şi este activă atât în ​​sectoarele civile, cât şi în cele militare: Transas a echipat flota rusă cu simulatoare de luptă şi a primit un premiu de la şeful Statului Major rus, generalul Nikolai Makarov. În 2018, compania a fost cumpărată de compania finlandeză Wartsila, dar divizia de armament a rămas în mâinile rusilor.
Foştii ingineri Transas dezvoltă acum drone de luptă pentru armata rusă. Datorită legăturilor sale strânse cu aparatul de securitate rus, această parte a Transas se află în vizorul serviciilor de informaţii occidentale, potrivit experţilor în securitate ”, scrie Bild.
Potrivit sursei citate în 2005, ultimul an de mandat al fostului cancelar federal Gerhard Schröder, fost preşedinte al Partidului Social – Democrat din Germania, aproximativ o sută de nave germane au fost echipate cu sisteme de navigaţie Navi-Sailor.
Un deceniu mai târziu, officialii germani au optat tot pentru sistemul de navigaţie dezvoltat de Transas care să fie instalat pe cele mai moderne submarine germane U 35 (în uz din 2015) şi U 36 (din 2016) din clasa 212A.
Schröder este actualmente preşedintele consiliului director al companiei ruse Gazprom ce construieşte gazoductul Nord Stream 2.
Bild a solicitat Ministerului german al Apărării un punct de vedere referitor la vulnerabilitatea informatică a sistemului Transas, iar răspunsul acestuia a fost că „guvernul face mari eforturi” să asigure securitatea sistemelor şi a mediilor informatice în „zone operaţionale” sensibile.
Wartsila scrie pe site-ul său că sucursala Transas furnizează 35% din sistemele de hărţi electronice utilizate de nave de transport şi în porturi, precum şi 45% din echipamentele de simulare folosite în scopul instruirii.
„Echipamentele şi serviciile de date sunt utilizate pe mai mult de 13.000 de nave comerciale şi bărci de patrulare ale flotelor navale şi de pază de coastă din peste 100 de naţiuni”, potrivit Wartsila.
Tobias Lindner, principalul reprezentant al opoziţiei Verzilor din comisia de apărare a Parlamentului german, s-a arătat alarmat de raportul Bild.
"Bundeswehr trebuie să se asigure că software-ul de navigaţie al Marinei nu reprezintă o scurgere de securitate. Ministerul trebuie să explice imediat de ce nu este utilizat un software de la un producător din ţările membre NATO ", a spus Lindner.


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”