Bild susține că aliații doresc să plaseze Ucraina într-o "poziție de negociere strategic avantajoasă", astfel încât aceasta să poată aborda negocierile cu Moscova referitoare la suveranitatea și integritatea teritorială.
"Coordonarea acestei probleme este realizată între Casa Albă și biroul lui Olaf Scholz", au declarat sursele guvernamentale germane.
Se subliniază că Washingtonul și Berlinul nu vor convinge direct președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, să înceapă negocierile. În calitate de principalii furnizori de arme pentru Ucraina, SUA și Germania au decis să utilizeze această pârghie pentru a-și atinge obiectivul.
Potrivit surselor, Ucraina va primi armele necesare în cantitățile exacte pentru a menține linia frontului actual, dar fără a avea capacitatea de a recuceri teritoriile ocupate de Rusia.
"Zelenski însuși trebuie să înțeleagă că nu poate continua în același mod. El trebuie să se întoarcă voluntar către poporul său și să explice necesitatea negocierilor", a explicat un oficial guvernamental german.
În ultimele săptămâni, au existat semnale din Occident care indică o împingere delicată pentru ca Ucraina să înceapă negocierile cu Rusia. De exemplu, fostul comandant NATO James Stavridis a oferit Ucrainei un "scenariu coreean" pentru ieșirea din conflict, numit "Țara pentru pace". Conform opiniei sale, o revenire rapidă la pace va accelera redresarea, iar ucrainenii îi vor depăși pe ruși economic.
Potrivit Bloomberg, întârzierea livrărilor de arme occidentale către Ucraina ar putea forța aceasta să accepte negocierile de pace într-o poziție de vulnerabilitate. În cel mai pesimist scenariu, armata rusă de ocupație ar putea sparge apărarea Forțelor Armate ucrainene, făcând ca Kremlinul să nu aibă niciun motiv pentru negocieri. SURSA: defenseromania.ro