BILD: „Bandele Clanurilor din România sperie Germania”
După o perioadă în care presa germană renunțase să mai scrie despre infractori români, acum subiectul a revenit în prim plan. Bild am Sonntag titrează mare astăzi: „Rumänische Banden in Deutschland unterwegs,
Clans schicken Kinder auf Klau-Tour”.
De fapt, clanurile de romi români, precizează în articol tabloidul cu cea mai mare audiență în Germania, își trimit copiii la furat, pentru că știu că nu pot fi pedepsiți. Hoții minori chiar se uită cu obrăznicie în camerele de supraveghere, știind că nu vor fi pedepsiți! Mulți dintre suspecți sunt mai tineri de 14 ani și, prin urmare, nu au vârsta legală pentru a fi pedepsiți. Clanurile de romi din România trimit din ce în ce mai mult tineri la furat, de multe ori chiar și sub 14 ani, pentru că justiția trebuie să-i lase în pace. Clanurile de hoți români se plimbă aproape în fiecare noapte în Renania de Nord-Westfalia, scrie Bild .
„Sunt tineri, aroganți, criminali și nu au sentimentul că fac ceva nedrept. Iar statul nostru constituțional pur și simplu nu reușește să ia măsuri împotriva lor!”, se soune de la început. Există o bandă în Dortmund care urmărește metale neferoase. Poliția a reușit să stabilească rapid că aceștia erau în mare parte membri ai unor familii de romi români. Aproape toți provin din regiunea Bârlad din estul RomÂniei. Iar autorii sunt adesea minori!
Deoarece mai mulți adulți din familiile extinse sunt deja în arest, acum își trimit copiii afară și chiar îi lasă să conducă vehiculele de fugă după spargeri. Dacă sunt prinși, se confruntă cu o pedeapsă mică sau deloc din cauza vârstei lor.
▶︎ Un exemplu: În ciuda suspiciunii puternice de peste 40 de infracțiuni, inclusiv furt de grup infracțional, Cristiano D. (18) nici măcar nu s-a prezentat în instanță. Și asta în ciuda faptului că a comis infracțiuni în mod repetat de la vârsta de 15 ani. Cristiano D. (18) este principal suspect în 43 (!) infracțiuni. Dar nu a stat niciodată în fața unui judecător
Un anchetator spune: „Aproape în fiecare zi merge la vânătoare, nu cunoaște mijloace de descurajare, nu i se va întâmpla nimic.” Tatăl său este în închisoare, mama lui este cercetată pentru încălcarea obligației de îngrijire, iar fratele său mai mic (15 ani) este deja un infractor în regim grav cunoscut. „Fiul cel mare este acum capul familiei. Schimbarea este normală pentru ei.”
▶︎ Inițial, poliția a avut succes, comisia de investigație „Metal” a reușit să ia în custodie zece suspecți adulți din martie până la sfârșitul anului 2022. Toți romi români între 24 și 57 de ani, toți locuiesc în Nordstadt din Dortmund. Au fost cercetați în total 60 de suspecți, majoritatea minori, unii sub 14 ani.
▶︎ Justiția din Dortmund este neputincioasă. Cristiano D. nu trebuie să fie în arest în ciuda riscului de recidivă. Un criminalist cu experiență spune: „Judecătorii sunt parțial vinovați pentru cariera acestui infractor grav, deoarece, fără a face nimic, nu simte consecințe și continuă să acționeze.”
Deosebit de exploziv: deoarece adolescenții și copiii conduc acum mașinile de fugă, situații periculoase apar foarte des. Au existat deja accidente grave cu răni. Ofițerii de poliție au fost nevoiți să tragă de două ori în mașinile de fugă, deoarece hoții se îndreptau spre ofițeri.
Armando (13 ani), care nu avea vârsta de răspundere penală, se afla la volanul unei mașini care evada și a izbit o mașină de patrulare de pe autostradă cu 150 km/h. Șoferul a lovit intenționat o mașină de poliție. La volan: Armando M. (13), un infractor sub vârsta răspunderii penale. Membru al unui clan de romi. De asemenea, este deja un suspect puternic în 14 infracțiuni (furt grav de bandă, vătămare corporală gravă).
Firmele de metale sunt disperate
Situația amenință acum existența mai multor companii metalurgice deoarece materialul acestora este furat în permanență. Hoții au pătruns într-o firmă din Ennepetal de cinci ori în doar trei zile.
▶︎ Firma de instalații a lui Klaus Wienecke (52) a fost spartă de trei ori: „Prima dată au furat 50.000 de euro. Doar o săptămână mai târziu sunt din nou. Patru săptămâni mai târziu, au trecut prin oblon, dar grenada lacrimogenă de 10.000 de euro a împiedicat spargerea.”
O procedură tipică. Încuietorile și gardurile sunt adesea tăiate, rulourile sunt ridicate în câteva minute și apoi mașinile furate sunt pline de până la opt hoți într-o clipită. Un anchetator declară: „Uneori, făptașii veneau cu până la patru mașini pentru că trebuiau încărcate tonele de pradă.” De obicei, ajutoarele erau angajați din Dortmund cu 50 până la 100 de euro, majoritatea romi.
Wienecke este disperat: „Fără rezerve aș fi falit. Companiile de asigurări plătesc doar 85 la sută din metalul furat. Unii colegi au fost deja disponibilizați. Dacă depozitul tău este gol după o spargere, nu poți onora comenzile clienților și nu vei mai câștiga nici un cent.” Un anchetator spune: „Ei continuă să vină până nu mai rămâne nimic. Ei mai știu că, chiar dacă sunt prinși, nu li se va întâmpla nimic.”
Clanurile criminale de romi sunt strict organizate
Conform constatărilor din anchetă, clanurile criminale de romi sunt strict organizate. Copiii sunt duși la crimă la o vârstă fragedă și cu greu merg la școală, sau nu se duc deloc.
Un anchetator: „Oficiile de asistență pentru tineret par depășite, în orice caz nu se întâmplă nimic. Și știm că copiilor chiar le este interzis de către părinți să meargă la școală. Apoi ei spun: „Te duci la decojire cu tata, nu ai nevoie de școală”. Decojire înseamnă decojirea stratului de plastic al cablurilor de cupru. Acest lucru se face uneori direct la locul crimei, astfel încât să fie transportată mai puțină greutate.”
Bandele de romi activează în prezent și în Saxonia Inferioară și Hesse. Un anchetator: „Nordstadt din Dortmund este baza lor de comandă”. Și mai există și un truc nou, îndrăzneț: o mașină cu minori români în ea este lăsată la locul crimei când vine poliția. Pentru că nu sunt responsabili penal. În timp ce poliția are grijă de copii, ceilalți pot scăpa în liniște.