Bilanțul morților în inundațiile catastrofale din Spania a ajuns la 95, iar autoritățile se așteaptă ca numărul să crească. 13 români sunt dați dispăruți

Bilanțul morților în inundațiile catastrofale din Spania a ajuns la 95, iar autoritățile se așteaptă ca numărul să crească. 13 români sunt dați dispăruți

Spania se luptă cu cele mai catastrofale inundații din ultimele decenii, bilanțul morților ajungând la 95. Nu mai puțin de 13 români sunt dați dispăruți.

Inundații catastrofale în Spania FOTO: Profimedia

Inundații catastrofale în Spania FOTO: Profimedia

Spania se confruntă cu cel mai grav dezastru provocat de inundații din ultimele decenii, cu cel puțin 95 de morți și zeci de dispăruți, după ce ploi uriașe au măturat provincia estică Valencia și nu numai.

Ploile torențiale de marți au declanșat inundații rapide care au măturat poduri și clădiri și au forțat oamenii să se urce pe acoperișuri sau să se agațe de copaci pentru a supraviețui, scrie bbc.com.

Prim-ministrul Pedro Sánchez a declarat trei zile de doliu național pe măsură ce condițiile extreme continuă, restricționând unele eforturi de salvare.

Guvernul se teme că numărul morților va crește, deoarece „există multe persoane dispărute”.

Cel puțin 92 de decese au fost înregistrate în Valencia, alte două în Castilla-La Mancha, la vest de Valencia, și unul în Málaga - un britanic de 71 de ani care a murit la spital după ce a fost salvat din casa sa.

Bilanțul inundațiilor este cel mai grav din 1973, când se estimează că cel puțin 150 de persoane au murit în cele mai grave inundații din sud-estul țării.

În discursul său național de miercuri, Sánchez a îndemnat cetățenii să rămână vigilenți și a promis o recuperare completă, spunând victimelor: „Întreaga Spanie plânge cu voi... nu vă vom abandona”.

Unul dintre primele orașe afectate din apropierea Valenciei, Chiva, a înregistrat marți, în doar opt ore, o cantitate de precipitații echivalentă cu un an, potrivit agenției meteorologice naționale Aemet.

Inundațiile bruște au transformat străzile și drumurile în râuri, surprinzând mulți automobiliști.

Guillermo Serrano Pérez, în vârstă de 21 de ani, din Paiporta, în apropiere de Valencia, a declarat că apa s-a năpustit pe o autostradă „ca un tsunami”, forțându-i pe el și pe părinții săi să își abandoneze mașina și să urce pe un pod pentru a supraviețui.

Un alt martor a povestit o scenă în care șoferii de pe autostradă și-au dat seama că un torent de apă se îndreaptă spre ei și au format un lanț uman pentru a scăpa de-a lungul unei benzi centrale supraînălțate.

„Slavă Domnului că nimeni nu a alunecat, pentru că dacă cineva ar fi căzut, curentul l-ar fi târât”, a declarat Patricia Rodriguez, 45 de ani, pentru ziarul El País.

Un locuitor din La Torre a declarat pentru BBC că unii dintre prietenii săi și-au pierdut casele, iar marți seară „a văzut mașini plutind în apă” și valurile „spărgând niște pereți”.

Între timp, primarul din Horno de Alcedo, un oraș de lângă Valencia, a declarat pentru BBC Newshour cum nivelul apei a crescut cu mai mult de un metru în doar câteva minute.

„Curenții au fost atât de rapizi - și am chemat serviciile de urgență care au început să salveze unele persoane care aveau apă până la gât”, a declarat Consuelo Tarazon.

În Spania există acuzații generalizate conform cărora, în multe cazuri, autoritățile de intervenție în caz de dezastre au acționat prea lent în ceea ce privește avertizările, ceea ce înseamnă că oamenii nu au putut părăsi drumurile sau să caute terenuri mai înalte.

Agenția de protecție civilă, desfășurată în timpul dezastrelor naționale, nu a emis o alertă până la ora locală 20:15 marți seara - dar până atunci, Chiva și alte câteva orașe erau deja inundate de cel puțin două ore.

Guvernul regional din Valencia a fost, de asemenea, nevoit să își apere decizia de a desființa unitatea de urgență din Valencia, care fusese înființată de guvernul anterior pentru a face față dezastrelor naturale, precum inundațiile și incendiile de vegetație.

Spania a desfășurat miercuri peste 1 000 de soldați pentru a ajuta la eforturile de salvare, dar multe echipaje rămân izolate de orașe din cauza drumurilor inundate și a liniilor de comunicații și electrice căzute.

Șefa Uniunii Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că a activat sistemul său de satelit Copernicus pentru a ajuta la coordonarea echipelor de salvare spaniole. Alți vecini europeni s-au oferit, de asemenea, să trimită întăriri.

Ministrul spaniol al apărării, Margarita Robles, a declarat mai devreme miercuri că inundațiile din regiune reprezintă „un fenomen fără precedent”.

Ploile torențiale s-au atenuat miercuri în partea central-estică a țării, dar meteorologii au avertizat că ploile se deplasează spre nord-est, către regiunea Catalonia. De asemenea, au fost emise avertizări meteorologice în mai multe alte părți ale țării, îndemnând populația să se pregătească pentru inundații și să se adăpostească.

Mulți factori contribuie la inundații, însă încălzirea atmosferei cauzată de schimbările climatice sporește probabilitatea precipitațiilor extreme.

Cercetătorii meteorologi au identificat cauza principală probabilă a precipitațiilor intense ca fiind „gota fria” - un eveniment meteorologic natural care lovește Spania toamna și iarna, când aerul rece coboară peste apele mai calde de deasupra Mediteranei.

Cu toate acestea, creșterea temperaturilor globale a făcut ca norii să transporte mai multă ploaie, au declarat oamenii de știință pentru BBC.

Cu fiecare fracțiune de grad de încălzire a combustibililor fosili, atmosfera poate reține mai multă umiditate, ceea ce duce la explozii mai puternice de precipitații”, a declarat Dr. Friederike Otto, de la Imperial College London, care conduce un grup internațional de oameni de știință care încearcă să înțeleagă rolul pe care îl joacă încălzirea în acest tip de evenimente.

„Fără îndoială, aceste ploi torențiale explozive au fost intensificate de schimbările climatice”.

Lumea s-a încălzit deja cu aproximativ 1,1°C de la începutul erei industriale, iar temperaturile vor continua să crească dacă guvernele din întreaga lume nu reduc drastic emisiile.

Ministerul Afacerilor Externe a transmis, miercuri seară, că verifică informaţii cu privire la dispariţia a 13 cetăţeni români, în urma inundaţiilor din Spania.

În continuarea comunicărilor Ministerului Afacerilor Externe (MAE) cu privire la situația cetățenilor români din Comunitatea Valenciană, în contextul inundațiilor care au afectat Regatul Spaniei, soldate cu numeroase victime, dispăruți și pagube materiale, MAE, prin intermediul Consulatului României la Castellón de la Plana, verifică informațiile cu privire la semnalarea dispariției a 13 cetățeni români. Oficiul consular se află în contact permanent cu autoritățile spaniole, verificările fiind în curs.”, a transmis MAE.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Patronul Fan Courier / „Comandantul secției de poliție m-a amenințat că va avea grijă să-mi distrugă firma și că ar fi bine să o închid singur”

2 Cristian Tudor Popescu, după prestația lui Geoană la dezbaterea prezidențială: am asistat la un adevărat cadou de campanie

3 „Noi doi avem o discuție de terminat… Deci? Cum faci sex în bucătăria asta?”

4 „Această eră s-a încheiat. Suntem la sfârșitul istoriei!”

5 Doi compromiși / „Prostănacul” Geoană, filat din nou! Surprinzător, beneficiara „prostănacă” a filajului e doamna Lasconi, „modesta” primăriță de provin…