Bilanțul furtunii la ora 20.00: Peste 3.500 de persoane evacuate, şcoli închise, locuinţe inundate, trenuri anulate. Intervenţii în 35 de oraşe din 16 judeţe şi în București

Bilanțul furtunii la ora 20.00: Peste 3.500 de persoane evacuate, şcoli închise, locuinţe inundate, trenuri anulate. Intervenţii în 35 de oraşe din 16 judeţe şi în București

Potrivit unui comunicat al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţe , la nivel naţional a fost nevoie de intervenţia echipelor de salvatori în 35 de localităţi din 16 judeţe, dar şi în Bucureşti.

Ăn Argeş, copaci căzuţi pe carosabil au blocat drumul. Foto ISU Argeş

Ăn Argeş, copaci căzuţi pe carosabil au blocat drumul. Foto ISU Argeş

În contextul avertizărilor de fenomene meteorologice ce vizează instabilitate atmosferică, ploi însemnate cantitativ și intensificări ale vântului, în data de 29.09.2024, în intervalul orar 07.00-20.00, s-au înregistrat efecte în 35 localități din 16 județe (AR, AG, BR, BV, CV, DB, HD, IS, IF, NT, OT, PH, SJ, SB, TM și VL) și municipiul București, unde s-a intervenit pentru evacuarea apei din 3 case, 7 curți, 3 beciuri, un subsol de bloc, o instituție publică și un depozit al unui operator economic, cât și pentru degajarea a 25 copaci și 2 stâlpi de electricitate prăbușiți pe carosabil, fiind avariate 3 autovehicule.

- Au fost evacuate preventiv/autoevacuate în județul Galați 3.550 de persoane din 19 localități, în județul Vaslui 60 persoane din 3 localități și din județul Brașov (localitatea Budila) 2 persoane, care urmează să stea la rude/aparținători.

- Din cauza condițiilor hidrometeorologice nefavorabile, circulația rutieră s-a desfășurat cu dificultate pe 1 drum județean (DJ 687/HD), iar la momentul raportării, traficul feroviar este temporar oprit pe secția de cale ferată nr. 202 (între loc. Simeria/HD și loc. Petroșani/HD) din cauza unui copac căzut pe linia de contact.

- S-au suspendat cursurile la nivelul instituțiilor de învățământ , începând cu data de 30.09.2024, în 25 localități: Băneasa, Bălăbănești, Berești, Berești-Meria, Barcea, Corod, Corni, Costache Negri, Cudalbi, Cuza Vodă, Drăgușeni, Fârțănești, Foltești, Frumușița, Grivița, Jorăști, Măstăcani, Pechea, Piscu, Slobozia Conachi, Smulți, Suhurlui, Târgu Bujor, Tudor Vladimirescu și Valea Mărului, din județul Galați.

Având în vedere avertizările meteorologice emise de ANM , IGSU le recomandă cetățenilor să adopte un comportament preventiv, pentru preîntâmpinarea situațiilor care le pot pune în pericol viața și bunurile.

Mai multe informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea Platformei Naționale de Pregătire în Situații de Urgență (https://fiipregatit.ro) și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play, se mai transmite în comunicatul IGSU.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Pe asta ați văzut-o?

2 Avertismentul serviciilor secrete americane despre războiul din Ucraina

3 Foarte interesant!

4 Băsescu / „Dacă ar fi să aleg dintre toți aceștia, este clar că cel mai potrivit pentru funcția de președinte este Ciucă”

5 Hassan Nasrallah, liderul Hezbollah, a fost ucis. Gruparea şiită a ripostat cu puțin timp în urmă