Bilanț Guvern: Educația și sănătatea, în centrul preocupărilor Executivului

Bilanț Guvern: Educația și sănătatea, în centrul preocupărilor Executivului

O societate prosperă este educată și sănătoasă, fapt pentru care educația și sănătatea sunt două domenii care s-au aflat în centrul preocupărilor Executivului în acest an de guvernare, se arată în documentul "Guvernul Cioloș - Un an de mandat" remis, joi, AGERPRES.

"Am pus educația și sănătatea în centrul preocupărilor Guvernului, prin alocări bugetare consistente și măsuri de reformă care să ducă la recredibilizarea sistemului de învățământ și la creșterea calității actului medical", se menționează în document.

În acest bilanț, Guvernul amintește că au fost alocate resurse pentru eliminarea inechităților salariale din sănătate și educație.

"Am făcut deja o serie de majorări și, totodată, de corecții salariale: în sănătate — creștere medie 15% — aproximativ 163.000 de cadre medicale au primit venituri mai mari; în educație — creștere medie 10% — 280.000 de cadre didactice au beneficiat de această măsură. Am făcut o echilibrare a grilelor salariale în așa fel încât medici din spitale diferite aflați pe aceeași funcție și având aceeași experiență să fie plătiți la fel. Aceeași filozofie a fost aplicată în cazul salariilor cadrelor didactice. Corecțiile salariale au implicat o alocare bugetară de 2,6 miliarde de lei. Remunerația gărzilor medicilor a crescut de la 1 octombrie cu până la 90%", se arată în bilanț.

Potrivit sursei citate, astfel de discrepanțe există în întregul sistem bugetar. "Corecția lor și o predictibilitate privind creșterea veniturilor pot fi asigurate prin legea salarizării unitare, proiect pe care îl vom lăsa finalizat viitorului guvern", se spune în document.

Guvernul precizează că a asigurat majorarea punctului de pensie cu 5%, potrivit Legii pensiilor, ajungând astfel la 871,7 lei.

În document sunt enumerate o serie de măsuri luate de Executiv în acest an în domeniul educației, printre care și profesionalizarea managementului în școli. "Pentru prima dată după 2008, Ministerul Educației a organizat un concurs național pentru ocuparea funcțiilor de directori și directori adjuncți în școli. În acest fel se încheie o lungă perioadă în care directorii au fost numiți pe criterii politice, în detrimentul criteriilor profesionale", spune Guvernul.

Executivul mai precizează că a fost operaționalizat și CNATDCU. "Selecția cercetătorilor care fac parte din comisiile specializate de analiză a tezelor cu suspiciuni de plagiat s-a făcut transparent și s-au dat verdicte pe tezele de doctorat plagiate ale unor persoane publice", mai amintește Guvernul.

Între măsurile luate pentru prevenirea abandonului școlar, Guvernul enumeră decontarea integrală a navetei elevilor și lansarea programului pilot "Masă caldă pentru elevi".

Guvernul arată că au fost luate măsuri pentru a se asigura accesul pacienților la tratament și pentru a se evita o nouă criză a medicamentelor, iar în cazul produselor al căror patent a expirat (off-patent) se va realiza o ieftinire în trepte a acestora. Între măsuri — lansarea site-ului medicamentelipsa.ro, mărirea alocației pentru hrana pacienților în spitale și extinderea accesului persoanelor vulnerabile la servicii medicale.

Executivul mai spune că a acționat pentru "deblocarea construcției de spitale", făcându-se referire atât la spitalele regionale din Iași, Cluj și Craiova, cât și la proiectele unor spitale construite în parteneriat public-privat. "Primele proiecte pilot cu care se va demara parteneriatul public-privat sunt Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare "C.C. Iliescu" din București și Spitalul de Copii "Marie Curie" din București", anunță Guvernul.

Guvernul prezintă și măsurile luate după tragedia din clubul Colectiv.

"Am prelungit perioada în care se pot deconta tratamentele de care beneficiază răniții din accidentul de la Colectiv cu încă 2 ani. Totodată, am instituit posibilitatea acordării în avans a sumelor necesare efectuării tratamentului și este îmbunătățită metodologia de decontare, prin eliminarea unor documente", subliniază Executivul.

În document se mai arată că a fost extins Compartimentul de Arși din cadrul Spitalului Floreasca prin înființarea unui salon de tip post-critic, care cuprinde 6 paturi, fiind suplimentat numărul de paturi cu încă 7 pentru spitalizare continuă. "În prezent se află în renovare secția de ATI din cadrul Spitalului de Arși, cu termen de finalizare sfârșitul lunii noiembrie", mai anunță Executivul.

Totodată, Guvernul face referire și la stabilirea normelor stricte de autorizare și verificare a produselor biocide. Printre măsurile luate pentru intervenții mai eficiente în situații de urgență, sunt menționate modificarea cadrului legislativ, creșterea gradului de dotare cu autospeciale și echipamente specifice și exercițiul "Seism 2016''.

AGERPRES


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...