Bihor: Vânătoarea de mistreţi de la Balc, aprobată de autorităţile sanitar-veterinare pentru weekend
Miliardarul Ion Ţiriac a primit aprobare din partea Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bihor pentru ''recoltarea anuală'' de mistreţi de pe domeniul de la Balc.
"Nu-i vânătoare, ci recoltare vânat sălbatic. Aşa se face în fiecare an. Şi aşa scrie pe autorizaţia lor. Va fi o recoltare de mistreţi, timp de trei zile - vineri, sâmbătă şi duminică. Noi, aprobare le-am dat în fiecare an şi protocol cu toate condiţiile", a declarat, pentru AGERPRES, directorul DSVSA Bihor, dr. Remus Moţoc.
La faţa locului vor fi prezenţi cel puţin doi medici veterinari, anume medicul regional pe Marghita şi concesionarul din comună, care are contract cu complexul de vânătoare.
Potrivit directorului Moţoc, medicii şi personalul adiacent vor îndeplini toate formalităţile necesare pentru verificarea carcaselor. Se va acorda o atenţie sporită analizelor, atât pentru pesta porcină clasică şi trichineloză, cât şi pentru pesta porcină africană, aceasta din urmă având în vedere că, la jumătatea lunii decembrie a anului trecut, a fost confirmat un focar de pestă porcină africană în apropierea domeniului lui Ţiriac, pe fondul de vânătoare nr. 12 Fagu, din satul cu acelaşi nume.
Ca în fiecare an, la acest eveniment privat al miliardarului, la care presa nu are acces, sunt invitaţi oameni de afaceri importanţi din străinătate şi alţi prieteni din România, inclusiv din mediul politic.
O parte din invitaţii lui Ţiriac vor ajunge la Oradea pe calea aerului, cu avioane personale sau închiriate în regim charter, iar alţii vor ateriza pe aeroportul din oraşul vecin peste graniţă Debreţin, urmând să se deplaseze apoi direct la Balc cu autovehicule de teren.
La unele ediţii ale vânătorii de la Balc au avut loc proteste, în faţa porţii de la intrarea pe domeniu, organizate de apărători ai drepturilor animalelor.
Prima partidă de vânătoare de la Balc a avut loc în 2005, după ce omul de afaceri Ion Ţiriac a concesionat, în anul 2002, domeniul cinegetic ce se întinde pe 1.100 de hectare, potrivit primarului din Balc, Arsenie Maroşan.
"Această suprafaţă foarte mare a fondului de vânătoare, împădurit, este îngrădit, motiv pentru care se vehiculează greşit ideea că ar fi un ţarc din care se recoltează. Deja sunt pregătiri în comună, oamenii au aflat şi se bucură că unii dintre ei vor putea participa ca gonaci la eveniment," a spus primarul din Balc. AGERPRES/(A-autor: Eugenia Paşca, editor: Diana Dumitru, editor online: Gabriela Badea)