Bihor: Tokes Laszlo a arborat steagul românesc revoluționar, fără stemă, la balconul său de eurodeputat
Eurodeputatul Tokes Laszlo a arborat sâmbătă drapelul românesc revoluționar, găurit, fără stemă, la balconul biroului său parlamentar din Oradea, alături de alte trei puse anterior, în săptămâna comemorativă a Revoluției române din 1989.
Foto: (c) EUGENIA PASCA / AGERPRES FOTO
'Ridicăm steagul românesc decupat de simbolul comunismului, chiar semn al libertății românești și al biruinței noastre cu 25 de ani în urmă împotriva dictaturii ceaușiste, național-comuniste', a spus Tokes cu câteva momente înainte de urca în balcon, într-un scurt discurs susținut în mijlocul unei mulțimi de aproape 50 de persoane.
Celelalte trei steaguri arborate la balconul biroului sunt drapelul așa-zisului ținut secuiesc, 'simbol al autonomiei acestui ținut, respectiv al solidarității tuturor ungurilor față de secuime', steagul european, arborat în septembrie ca 'simbol al unității, solidarității și armoniei între popoarele Europei, simbol al drepturilor omului și drepturilor comunităților minoritare, respectiv al valorilor europene' și cel arborat în octombrie, la aniversarea Revoluției din 1956, drapelul ungar decupat de simbolul comunismului, ca 'simbol al luptei împotriva comunismului și al libertății maghiare de pretutindeni'.
'Aceste patru steaguri în mod spontan au fost arborate și împreună exprimă ordinea de valori ale noastre, sunt convins că nu numai ale ungurilor din România, ci ale tuturor popoarelor europene, respectiv ale românilor și maghiarilor', a spus Tokes.
Tokes a făcut o declarație pentru AGERPRES despre sentimentele și gândurile din acest moment aniversar.
'În memoria mea se desparte ceea ce s-a întâmplat atunci: ceea ce a fost un act spontan, curat, o revoltă populară genuină și pornită din sânul nostru, fără speculații și fără scenarii, de ceea ce s-a suprapus acestui act și acestei revolte, toate murdăriile politice, speculațiile, manipulările. Aceasta este o altă poveste. S-a suprapus asupra revoltei populare și lovitura de stat care a urmat, asta este o altă poveste. Astăzi ar trebui să repornim din nou de acolo de unde am pornit în urmă cu 25 de ani', a afirmat Tokes Laszlo.
El a mai spus că va propune aderarea la petiția celor din secuime adresată Guvernului, ca dovadă că împărtășesc idei comune și pentru a-și exprima solidaritatea față de aceștia.
Întrebat cât timp vor rămâne steagurile arborate, Tokes a răspuns că atâta vreme cât îi vor îngădui organele oficiale, amintind că a primit, prin presă, un mesaj 'neprietenos' din partea prefectului Claudiu Pop, care a declarat, într-o conferință de presă, că se așteaptă ca Tokes să arboreze drapelul românesc oficial.
AGERPRES — FOTO PE FLUX/(A-autor Eugenia Pașca, editor: Antonia Niță)