Bihor: Suspiciune de pestă porcină africană, reapărută după lichidarea celor 29 de focare
Directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bihor, dr. Remus Moţoc, a anunţat luni că există o suspiciune de reapariţie a pestei porcine africane într-un sat bihorean şi că se aşteaptă confirmarea oficială de la laboratorul Institutului Naţional de Diagnostic şi Sănătate Animală din Bucureşti.
"Avem suspiciune de pestă porcină africană. Aşteptăm în aceste zile confirmarea de la Bucureşti", a declarat, pentru AGERPRES, directorul Moţoc.
Suspiciunea de pestă porcină africană a apărut la ceva mai mult după o lună şi jumătate de când se raportase lichidarea ultimului dintre cele 29 focare înregistrate din primăvară şi până în luna august în 10 localităţi din nordul judeţului, la porcii domestici şi un focar la porcii mistreţi din Fondul de Vânătoare 9 Cubulcut.
Angajaţii DSVSA au introdus în 3 octombrie, apoi în 15 octombrie, în jur de 14 purcei santinelă în focarele lichidate.
"Purceii sunt monitorizaţi zilnic, nu au nicio problemă deocamdată. Vom recolta probe de sânge la 45 de zile", a precizat Moţoc.
Potrivit directorului DSVSA, suspiciunea de PPA vizează tot o localitate din nordul judeţului, satul Şilindru din comuna Şimian. În localitate, au fost sacrificaţi 19 porci la sfârşitul săptămânii trecute.
Răspândirea virusului bolii este favorizată de deplasarea liberă a mistreţilor prin culturile de porumb, în căutare de hrană. Porumbul recoltat este folosit în alimentaţia porcilor domestici, de unde posibilitatea de contaminare.
Doctorul Moţoc apreciază, ca specialist, că o măsură foarte importantă ar fi limitarea numărului de mistreţi, dar şi reducerea circulaţiei animalelor, în condiţiile în care gospodarii îşi duc porcii dintr-un loc în altul, pe diferite tarlale.
Ultimul caz de îmbolnăvire din cauza PPA, în judeţul Bihor, a fost semnalat în data de 8 august.
Toţi proprietarii celor 211 exploataţii de porcine din judeţul Bihor în care s-au dispus măsuri zoosanitare de combatere a PPA au fost integral despăgubiţi, valoarea totală a sumelor virate de către DSVSA Bihor în conturile acestor proprietari fiind de 947.620 de lei. Au fost sacrificate 1.372 de porcine, valoarea medie a despăgubirii fiind de 690 de lei pe animal. AGERPRES/(A-autor Eugenia Paşca, editor: Karina Olteanu, editor online: Ady Ivaşcu)