Bihor: Prefectul Claudiu Pop spune că ambulanțele sunt folosite de "anumiți idioți" pe post de taxi
Prefectul județului Bihor, Claudiu Pop, s-a arătat revoltat, marți, de numeroasele cazuri în care unele persoane din județ solicită Serviciul Județean de Ambulanță (SAJ) Bihor "pe post de taxi", fără a avea probleme reale de sănătate.
"Vă rog să faceți recomandări pentru cetățenii județului. Pentru că știu că și dvs ați avut cazuri, din păcate, ca și alte servicii, Poliția și ISU, când ați fost de multe ori folosiți drept taxi de anumiți idioți, spun apăsat, care abuzează de 112. (...) Vin astfel de informări zilnic și de aceea sunt mai mult decât revoltat că folosim ambulanțe, combustibil, timp și personal pentru a face pe taxiul pentru anumiți... nu le pot spune persoane", a spus prefectul Pop, în ședința Colegiului prefectural.
Directorul SAJ Bihor, Gheorghe Pintea a confirmat că astfel de situații se petrec frecvent.
"Da, sunt cei care vin din județ. La apelul 112 nu poți să refuzi niciun apel. Mai nou, s-au învățat să spună că îi doare în zona inimii și atunci medicii și asistenții din dispecerat nu pot refuza. Și atunci trimit o ambulanță, indiferent de ce tip de ambulanță, merge și îi aduce. Dar când ajung în oraș, spun că nu îi mai doare nimic, să îi lase să plece", a spus Pintea.
Ambulanța este solicitată, a adăugat Pintea, și în alte intervenții, la așa-numiții "abonați noapte de noapte".
"În fiecare dimineață, la ora 7, noi facem raport de gardă cu personalul care a lucrat de noapte. Vă spun că pe fiecare noapte sunt cel puțin două-trei apeluri care sunt abonați noapte de noapte. Ori nu poți să te duci la aceiași oameni pentru o injecție", a spus Pintea.
El a adăugat că, la fiecare intervenție în coloniile de romi din Bihor, echipajele Ambulanței riscă să fie agresate, atât personalul cât și autovehiculele.
'Vă dau un caz recent. Aseară, în jurul orei 21.30, am avut un caz la Livada. Un echipaj tip C2 a fost agresat, s-a dat cu pietre în ambulanță, pentru că o fată de etnie romă n-a vrut să urce în ambulanță ca să fie monitorizată. Toată familia s-a adunat, nu au fost de acord, a fost solicitată poliția la locul cercetării. Vă dați seama că e un risc pentru echipaj să meargă în aceste zone, în colonii foarte populate", a mai spus șeful SAJ Bihor.
AGERPRES/(A — autor: Eugenia Pașca, editor: Dănuț Pușcașu)