Bihor: Kiss Alexandru, liderul județean al UDMR și vicepreședinte CJ, spune că va demisiona numai dacă va fi condamnat
Alexandru Kiss, vicepreședintele CJ Bihor și lider al organizației județene a UDMR, a declarat miercuri, după audierile la Tribunalul Bihor cu privire la solicitarea procurorilor DNA de arestare preventivă a sa, că nu va demisiona din funcție decât dacă se va pronunța o hotărâre împotriva lui, dar cariera sa politică este, oricum, încheiată.
Vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Alexandru Kiss, și omul de afaceri Beneamin Rus au fost duși, miercuri dimineață, la Tribunalul Bihor, unde s-a judecat, de la ora 9, cererea de arestare preventivă formulată de procurorii DNA față de cei doi, o pronunțare a instanței fiind așteptată după ora 18,00. Expirând mandatul de reținere, cei doi au plecat, în jurul orei 15,00 spre domiciliile personale, urmând să se reîntoarcă la Tribunal la ora 18,00 pentru pronunțarea instanței.
'Ce pot să spun, știu ce am făcut eu. Nu am făcut nimica. Acum opt-zece ani s-a întâmplat ceva și acuma a ajuns la rând, poate acum e momentul. Îmi pare rău. (...) Ce pot să spun eu? Toată lumea spune că este nevinovată, că este abuz. Eu ce pot să spun este că niciodată, niciodată nu am fost incorect cu instituția pe care am condus-o. Se spune că e un prejudiciu pentru că nu am vândut un teren. Sunt campion al lumii în România care nu a vândut ceva și a făcut prejudiciu', le-a spus Kiss jurnaliștilor.
Întrebat ce va face în privința funcției din CJ Bihor, vicele a răspuns că în condițiile în care nu este vinovat nu își va da demisia, numai dacă va fi condamnat.
La întrebarea cine este denunțătorul, Kiss a spus că el nu a auzit de niciun denunțător. 'Dosarul l-au deschis în 2006, așa știu eu, sau în 2002 (...) și de atunci tot rulează și acum au ajuns la concluzia că trebuie să mă aresteze. (...) Au lucrat 20.000 și ceva de pagini timp de 12 ani. Va fi dat afară tot DNA-ul dacă nimic nu va ieși din ele. Vor încerca să facă... Sincer, încet-încet o să mă simt vinovat. Cu cât citesc mai mult din acela cu atât încep să mă simt vinovat', a spus Kiss, însă a adăugat că nu crede că acest caz are conotație politică și nici nu consideră că este o răzbunare.
El s-a plâns de durata lungă a audierilor de către procurori, însă a spus că "totul e în regulă" cu privire la condițiile din arest, care sunt mai bune decât acum 20 de ani.
Întrebat în legătură cu acuzațiile procurorilor DNA că ar fi primit de șpăgi, în mod constant, de la furnizorii de cărbune ai centralei termice, Kiss a negat. 'Legat de Electrocentrale, habar nu am despre ce este vorba. Acela știu că sunt niște oameni care au adus cărbune, și la un moment dat au ajuns la concluzia, care sunt implicați și în celălalt caz, că vor primi jumătate aici, asta am înțeles eu astăzi, dl avocat a înțeles mai mult. Nu știu... Ce legătură au avut cu Keviep... Habar nu am. În orice caz niciodată nu am avut întâlnire cu dânșii și nici nu am avut cum. Numai că toți aceiași oameni există în primul dosar cu Selina unde mă gândesc că l-au strâns cu ușa', a răspuns el.
Vicepreședintele CJ Bihor a negat și faptul că ar fi primit vreodată bani de la inculpatul Bojtor.
'Toată averea mea am obținut-o înainte ca eu să devin politician. Eram cam cu 70%, cam bogat, și terenuri și case toate le-am cumpărat înainte. Am avut televiziunea prin cablu, am avut ziare, acțiuni la RCS pe care le-am vândut, sunt legale, milioane de euro scrie în declarație de avere ... Nici nu există o dovadă că mie mi-ar fi dat cineva. Acuma domnul Bojtor s-o fi luminat sau nu știu ce s-a întâmplat cu dânsul că a zis că mi-a dat mie și la domnul Mudura. Nu se poate dovedi. Nu se poate citi 20.000 de pagini, asta am primit noi acuma, nu știu ce se va urmări, dar probabil cariera mea politică s-a terminat. Eu oricum nu mai candidam, pentru că la 63 de ani deja te gândești și la altceva', a mai spus el.
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție — Serviciul Teritorial Oradea au dispus marți punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore a vicepreședintelui CJ Bihor, Kiss Alexandru-Iosif-Francisc, și a omului de afaceri Beneamin Rus, administrator al grupului de societăți Selina Oradea.
Potrivit comunicatului DNA, inculpaților Kiss Alexandru-Iosif-Francisc și Rus Beneamin li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, urmând a fi prezentați la Tribunalul Bihor, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Kiss Alexandru este cercetat cu privire la săvârșirea infracțiunilor de spălare a banilor, în formă continuată (patru infracțiuni), abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, luare de mită și trafic de influență, în formă continuată.
Beneamin Rus este cercetat cu privire la săvârșirea infracțiunilor de spălare a banilor, în formă continuată (două infracțiuni) și instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.
În ordonanțele de reținere se arată că, în perioada octombrie 2003 — mai 2008, Kiss Alexandru, în funcție de președinte al CJ Bihor, împreună cu Bojtor Vilmos Laszlo, Miklossy Ferenc, Miklossy Ferenc Laszlo, Roatiș Gheorghe Ioan, Rus Beneamin și cu suspectul Mudura Alexandru (decedat între timp, n.r.) au conceput, succesiv, mecanisme complexe prin intermediul cărora membrii grupurilor au obținut foloase necuvenite în valoare totală de 4.312.847 euro. AGERPRES