Bihor: Cea mai modernă Unitate de Primiri Urgenţe din ţară, finalizată la Spitalul Judeţean Oradea

Bihor: Cea mai modernă Unitate de Primiri Urgenţe din ţară, finalizată la Spitalul Judeţean Oradea

Noua Unitate de Primire a Urgenţelor (UPU) din cadrul Spitalului Clinic Judeţean din Oradea, cea mai modernă din ţară, a fost finalizată şi va începe să trateze pacienţi peste o săptămână, începând cu 1 decembrie, după finalizarea actelor administrative.

La încheierea lucrărilor, noua unitate, realizată cu aproape 32 de milioane de lei, a fost prezentată luni într-o conferinţă de presă susţinută în faţa clădirii de către primarul municipiului Oradea, Florin Birta, managerul Spitalului Judeţean, dr. Gheorghe Carp, şi şeful UPU-SMURD Bihor, dr. Hadrian Borcea, cel care a iniţiat, în urmă cu cinci ani, proiectul de modernizare a acestei structuri, finanţat de Banca Mondială.

Noua UPU este construită în regim de înălţime demisol-parter-etaj alături de spaţiul în care a existat cea veche, din incinta spitalului. Suprafaţa utilă a UPU a fost practic triplată de la 350 mp la 1.500 mp. Clădirea - zugrăvită în culoarea verde - este eficientă energetic, cu acoperiş verde, cu încălzire prin pardoseală şi răcire prin tavan pe bază de pompe de căldură, termoizolarea fiind realizată cu vată bazaltică şi cu folie ignifugată, rezistentă la foc, iar compartimentarea, pe structuri uşoare.

Potrivit dr. Hadrian Borcea, UPU este singura din ţară care va avea facilităţi pentru decontaminarea "pe targă" a pacienţilor contaminaţi biologic şi chimic, precum şi izolator pentru aceştia, depozit de medicamente inteligent cu gestiune automată, simulatoare pentru pregătirea medicilor specialişti în asigurarea circulaţiei sanguine extracorporale, zona specială pentru pediatrie şi sistem ecografic cu transmisie la distanţă.

"Depozitul de medicamente inteligent este un ansamblu de mobilier medical pentru gestionarea computerizată a tipurilor şi cantităţilor de medicamente depozitate, unic în România", a precizat dr. Borcea.

Noua UPU, cu o capacitate totală de 56 de paturi, va avea propriile aparate şi echipamente pentru investigarea pacienţilor, inclusiv CT şi aparatură de imagistică, pentru a nu mai fi transportaţi pentru investigaţii şi scurtând toţi timpii intervenţiilor, în condiţii de maxim confort şi siguranţă, atât pentru personal, cât şi pentru bolnavi.

Unitatea este a doua din ţară care a achiziţionat un robot autonom pentru sterilizarea încăperilor, echipamentului şi aparaturii medicale, care funcţionează pe baza radiaţiilor UV-C.

Primul nivel, demisol, este zona de acces pentru ambulanţe şi autovehicule special de transport victime multiple, zona de acces a pacienţilor şi aparţinătorilor, registratura, zona de decontaminare, resuscitare, izolator, grupuri sanitare, vestiare pentru personal şi pacienţi, camera de gardă, de consultaţii, sala de gipsare, depozite materiale, decontaminare instrumente, camera pentru telemedicină prin care vor putea fi conectate toate cele 12 spitale din judeţ, săli de triaj a urgenţelor, sălile de radiologie şi computer tomograf.

La parter sunt organizate zona de laborator pentru analize, zona de farmacie a spitalului şi cea de sterilizare materiale.

La etajul unu este construit un amfiteatru pentru 175 de persoane şi vestiare pentru 200 de persoane, destinate studenţilor şi rezidenţilor. Tot la acest nivel s-a amenajat zona administrativă a UPU, cu secretariat şi patru birouri, depozite, camera tehnică pentru echipamente de utilităţi. Între clădirea nouă şi cea existentă s-a amenajat o terasă verde, cu sistem de irigare automat prin picurare.

Proiectul construirii noii UPU a fost iniţiat de dr. Borcea în urmă cu mai bine de cinci ani, când Banca Mondială a oferit României fonduri pentru modernizarea sau refacerea acestui tip de unităţi. Valoarea lucărilor executate de SC Drumuri Bihor SA este în valoare de 31,98 milioane de lei, cu TVA, din care 58% a fost asigurat de Ministerul Sănătăţii prin Unitatea de Management al Proiectului Băncii Mondiale şi 42% de Municipiul Oradea.

Contractul a fost semnat în decembrie 2018 cu asocierea formată din SC Drumuri Bihor SA, lider de asociere şi SC Construcţii Erbaşu SA, subcontractanţi fiind: SC Hospital Tehnical Solution SRL - instalaţii sanitare şi de gaze medicale, Termoline SRL pentru instalaţii de încălzire şi climatizare şi SC Zublin România SRL pentru lucrări de fundare pe piloţi. Licitaţia a fost organizată de Ministerul Sănătăţii. AGERPRES/(A-autor: Eugenia Paşca, editor: Karina Olteanu, editor online: Irina Giurgiu)


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!