BIG BROTHER de ROMÂNIA / Mai multe ONG-uri cer stoparea unui proiect SRI
APADOR-CH, împreună cu alte trei organizații neguvernamentale, a trimis luni o scrisoare deschisă mai multor instituții naționale și europene prin care își exprimă îngrijorarea cu privire la un proiect de supraveghere în masă implementat de Serviciul Român de Informații, cu finanțare europeană, și cer stoparea licitației cu privire la acest proiect.
Scrisoarea a fost transmisă Comisiei Europene, Ministerului Fondurilor Europene, premierului Dacian Cioloș, Ministerului Comunicațiilor, Comisiei de control al SRI, CSAT, conform unui comunicat de presă al APADOR-CH transmis AGERPRES.
"SRI a câștigat un proiect pe fonduri europene (axa 2 — OS 2.3. Creșterea utilizării sistemelor de e-guvernare) prin care intenționează să achiziționeze software și hardware de 25 de milioane de euro pentru 'consolidare și asigurarea interoperabilității sistemelor informatice'. Proiectul, numit 'SII Analytics', are un potențial de supraveghere generalizată a întregii populații a României — un adevărat sistem informatic Big Brother — fără a avea prevăzută vreo măsură de garantare a drepturilor cetățenești sau de limitare a accesului SRI sau al altor instituții publice la datele personale colectate și integrate în acest sistem, scăpare ce încalcă serios drepturile fundamentale", se arată în scrisoarea deschisă.
Potrivit semnatarilor, principalele probleme ale proiectului sunt: supraveghere generalizată prin combinarea bazelor de date, lipsa oricăror garanții și potențialul de abuz, bani europeni pentru încălcarea drepturilor europene, "rolul SRI în eGuvernare & scopul ascuns al proiectului".
"Conform legii, SRI nu are nicio competență pe domeniul eGuvernării sau pe 'dezvoltarea funcției de prevenție, detectare și luare de măsuri pentru reducerea redundanței plăților în zona publică', așa cum sunt scopurile declarate ale proiectului. Mai mult, anumite părți din proiect (vezi capitolele de 'Recunoaștere facială' sau 'Interceptarea comunicațiilor' din documentul explicativ) ne indică faptul că proiectul are de fapt și un scop nedeclarat — acela de supraveghere generalizată a întregii populații. De exemplu, baza de date de recunoaștere facială cu aproximativ 50-60 de milioane de imagini frontale (gen carte de identitate sau pașapoarte), la care SRI are acces nelimitat și nesupravegheat, nu are nicio utilitate/justificare în 'prevenirea fraudei', așa cum pretinde SRI în descrierea proiectului, fiind de fapt o formă de spionare a vieții private a tuturor cetățenilor", atrage atenția documentul citat.
Inițiatorii demersului solicită "de urgență": anularea licitației și a proiectului care încalcă drepturile fundamentale, includerea în condițiile de accesare a fondurilor europene, explicit, a interdicției folosirii acestora pentru încălcarea sau limitarea drepturilor cetățenilor, dezbaterea publică a rolului exact al SRI în societatea românească, inclusiv a legislației conexe, ca și a garanțiilor eficiente pentru stoparea abuzurilor de acest tip și transparenței instituționale pentru orice proiect care depășește cadrul original de securitate națională.
Semnatarii scrisorii sunt ActiveWatch, Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România — APADOR-CH, Asociația pentru Tehnologie și Internet — ApTI, Centrul de Resurse Juridice. Demersul este susținut și de Miliția Spirituală, precizează comunicatul.
AGERPRES