Biden vrea să interzică TikTok pe telefoanele americanilor. În acest moment, poate fi imposibil
În timp ce guvernul Statelor Unite ale Americii își intensifică eforturile de a interzice platforma online TikTok pe telefoanele personale, o analiză Politico arată o realitate greu de digerat: Washingtonul s-ar putea să nu aibă instrumentele de reglementare sau legale pentru a face acest lucru, scrie Digi24 .
În urmă cu câteva săptămâni, părea că zilele companiei TikTok în America sunt numărate. Administrația președintelui Joe Biden cerea ca aplicația video deținută de China să fie vândută sau să fie interzisă total în Statele Unite. Anunțul a atras rapid sprijinul guvernului și a câștigat avânt după mărturia CEO-ului companiei de luna trecută în fața Congresului, când legislatorii au acuzat TikTok că servește ca un cal troian pentru Beijing pentru a „manipula America” și a absorbi o mulțime de date sensibile despre cetățenii SUA.
În acest moment însă, interviurile cu parlamentari, experți juridici și în securitate națională și foști oficiali din două administrații, inclusiv unele implicate direct în efortul de a interzice aplicația TikTok, sugerează că o interdicție ar putea să nu fie posibilă vreodată, scrie Politico. Unii oameni din interior încep chiar să se îngrijoreze că guvernul nu va putea niciodată să restricționeze în mod semnificativ utilizarea TikTok și iau în considerare abordări alternative pentru a atenua orice amenințare pe care o reprezintă aplicația.
„Nu mă interesează ce scrie Congresul sau ce spune administrația. Nu vor interzice TikTok. Pot interzice tranzacțiile financiare sau pot încerca să forțeze cesionarea. Dar ei nu au capacitatea de a interzice TikTok în sine”, a spus James Lewis, directorul Programului Tehnologii Strategice la Centrul de Studii Strategice și Internaționale.
Între prețul ridicat al companiei, preocupările antitrust și rezistența așteptată din partea Beijingului, aproape niciun expert nu crede că Washingtonul va putea forța ByteDance, proprietarul chinez al TikTok, să vândă aplicația.
Chiar dacă guvernul federal poate face o nouă lege, o bătălie juridică privind impactul interdicției TikTok asupra Primului Amendament este aproape inevitabilă. „Toate drumurile duc la tribunal”, a spus Lewis. „ByteDance are tone de bani, va angaja o armată de avocați. Și va lupta.” El și alții se așteaptă ca guvernul să piardă probabil orice caz privind Primul Amendament.
În acest moment, există sentimentul că Washingtonul a ratat deja cea mai bună șansă de a interzice TikTok. „Timpul nu este de partea noastră”, a spus Mike Gallagher, președintele Comitetului Selectat al Camerei pentru China. „Fiecare zi care trece este o zi în care nu am luat măsuri în această problemă critică”, a mai spus acesta.
Purtătorii de cuvânt ai TikTok au refuzat solicitările Politico de a comenta situația dificilă a gigantului rețelelor sociale, scrie sursa citată.
Interzicerea unui instrument de comunicare popular, străin sau de altă natură, este practic fără precedent în Statele Unite. Washington a mai încercat asta o dată și nu a reușit: în august 2020, fostul președinte Donald Trump a încercat să interzică TikTok și alte câteva aplicații deținute de China prin ordin executiv. Un tribunal federal punea capăt eforturilor câteva luni mai târziu.
Deși încercarea președintelui Biden este mai deliberată, începând cu sprijinul său pentru un proiect de lege în Congres, care i-ar da o nouă autoritate de a restricționa aplicațiile străine, orice efort nou de a interzice TikTok va fi îngreunat de un set de obstacole. Cu aproximativ 150 de milioane de utilizatori americani pe lună, există îngrijorări că discuțiile despre interdicția aplicației TikTok vor stârni reacții la nivel politic. Totodată, gigantul rețelelor sociale a angajat o mulțime de lobbyiști după lupta sa cu administrația Trump, ceea ce complică lucrurile în prezent pentru Washington.
Dar în acest caz, politica devine un spectacol secundar. Povestea adevărată, spun cei care s-au uitat la pașii practici ai unei interdicții, este incapacitatea constituțională a guvernului SUA de a închide orice platformă digitală care nu s-a dovedit deja o amenințare clară.
Greșelile lui Trump pe repeat
Cu toate că după ani de la eșecul lui Trump administrația Biden încearcă o abordare mai metodică a interdicției TikTok, s-ar putea ca deja să se orienteze către una dintre erorile fostei administrații.
Prima greșeală a lui Trump, conform fostului oficial al administrației Keith Krach, a fost încercarea sa de a forța vânzarea TikTok către Microsoft, Oracle sau altă companie de tehnologie din SUA. Krach a numit efortul o „distragere majoră a atenției” care a oferit ByteDance spațiul necesar pentru a contesta ordinul executiv al lui Trump. „A fost o strategie care nu avea să funcționeze”, a spus Krach, care a fost subsecretar al Departamentului de Stat al lui Trump, responsabil cu creșterea economică, energie și mediu.
Acum, Washingtonul a revenit la locul în care era în 2020. În martie, au apărut rapoarte conform cărora Casa Albă cere acum ca ByteDance să vândă TikTok unei companii în care poate avea încredere, iar în caz contrar va fi interzisă în totalitate. Dar la trei ani după ce Trump a încercat să forțeze o vânzare, o astfel de înțelegere este mult mai greu de obținut. TikTok este mai mare, mai popular și mai valoros, iar Washingtonul este mult mai agresiv în ceea ce privește blocarea fuziunilor mari.
În timp ce ByteDance păstrează evaluarea TikTok privată, majoritatea observatorilor cred că aplicația valorează cu mult peste 40 de miliarde de dolari. Giganții tehnologici precum Meta sau Google și-au văzut propriile evaluări scăzând de la vârfurile lor din 2021, fiind astfel mai greu pentru acele companii să strângă suma pentru a cumpăra TikTok. Și chiar dacă ar putea găsi banii, îngrijorările antitrust i-ar determina probabil să evite aplicația deținută de chinezi, arată Politico.
Preocupările antitrust vor scoate probabil atât Meta, cât și Google (care deține YouTube) din competiție ca potențiali cumpărători ai aplicației TikTok, a spus Daniel Francis, fost director adjunct al Biroului Concurenței al FTC, care este acum profesor de drept la NYU. „Orice mare înțelegere tehnologică va face obiectul unui control antitrust atent”, a spus el.
Companii precum Amazon sau Microsoft, care controlează cote mai mici ale pieței de social media, ar putea fi mai bine poziționate pentru a cumpăra TikTok fără a declanșa o plângere de concurență. Dar este la fel de puțin probabil să cumpere o companie atât de „complicată”. „Toate aceste companii sunt precaute”, a spus Florian Ederer, profesor de economie la Universitatea Yale, specializat în politici antitrust. „Au deja o mulțime de probleme antitrust. Nu vor altele suplimentare.”
Având în vedere lipsa de cumpărători evidenti, Ederer a spus că scenariul cel mai realist ar putea fi o ofertă publică inițială, care ar transforma TikTok într-o entitate independentă (și probabil cu sediul în SUA). Dar IPO-urile sunt de asemenea complicate și strict reglementate, iar Ederer a spus că încă nu există nicio garanție că aplicația cu un nou proprietar ar satisface preocupările de securitate ale Washingtonului. „În esență, doar faci [TikTok] separat”, a spus Ederer. „Ce îi împiedică să schimbe informații sau date cu fostul lor proprietar chinez?”, spune el.