Preşedintele american Joe Biden a invocat Military Manufacturing Act pentru a extinde producţia internă de componente pentru celule solare şi a eliminat, de asemenea, tarifele la importul de celule solare din mai multe ţări din Asia de Sud-Est. Acest lucru se precizează în documentele Casei Albe distribuite luni. Conform acestor documente, legea are ca obiectiv „de a accelera producţia internă de tehnologii pentru energie curată, inclusiv componente de panouri solare”. Mai exact, preşedintele cere Departamentului de Energie să folosească Legea privind producţia militară pentru a extinde rapid producţia americană a cinci tehnologii cheie de energie curată: elemente de panouri solare, cum ar fi modulele fotovoltaice şi componentele modulelor, izolarea clădirii, pompe termice <...>, echipamente pentru producerea şi utilizarea combustibililor curaţi <...>, inclusiv electrolizoare, pile de combustie şi metale aferente pentru infrastructură critică a reţelei, cum ar fi transformatoarele."
Ordinul executiv al lui Biden, care a fost publicat în acelaşi timp, a mai spus că liderul SUA declară „o urgenţă din cauza ameninţărilor la adresa disponibilităţii unei capacităţi suficiente pentru a genera energie electrică pentru a satisface cererea consumatorilor”. Liderul american a ordonat în legătură cu aceasta anularea temporară a efectului taxelor la importul de panouri solare dintr-o serie de ţări din Asia de Sud-Est.
Documentele notează că ordinul lui Biden va facilita pentru SUA fabricarea panourilor solare prin creşterea accesului la componente din Cambodgia, Malaezia, Thailanda şi Vietnam, deoarece „aceste componente vor putea fi importate fără anumite taxe în termen de 24 de luni”.
„Împreună, aceste acţiuni vor stimula producţia internă, <...> permiţând şi reducerea costului energiei electrice pentru familii”, se arată într-un comunicat al serviciului de presă. Cu un arsenal de energie curată mai puternic, Statele Unite pot fi un partener şi mai de încredere pentru aliaţii săi, mai ales în faţa invaziei Rusiei în Ucraina, potrivit Casei Albe.
Legea privind producţia militară de război, elaborată la momentul Razboiului din Coreea permite preşedintelui să extindă producţia anumitor articole în scopuri de securitate naţională şi, de fapt, să controleze sectoare ale economiei civile.
Reacţia producătorilor americani
Potrivit The Washington Examiner, reacţia producătorilor americani la decizia lui Biden de a desfiinţa tarifele a fost împărţită. De exemplu, unii dintre ei l-au criticat, spunând că decretul prezidenţial este efectiv ilegal, deoarece permite companiilor chineze să încalce legile comerciale din SUA şi să arunce componente ieftine pe piaţa americană a panourilor solare. Publicaţia aminteşte că anterior, unii producători americani au apelat la Ministerul Comerţului cu o solicitare, contrară, de a studia posibilitatea creşterii taxelor la panourile solare din Cambodgia, Malaezia, Thailanda şi Vietnam, întrucât, în opinia lor, companiile chineze trimit produsele lor către piaţa americană prin fabrici din aceste ţări pentru a evita taxele existente asupra mărfurilor chinezeşti.
În acelaşi timp, după cum subliniază publicaţia, un alt grup de producători din Statele Unite a fost mulţumit de decizia lui Biden. Gregory Whetstone, preşedintele Consiliului American pentru Energie Regenerabilă, a declarat ziarului că ordinul oferă industriei „o amânare de la impactul perturbator al investigaţiei Departamentului de Comerţ”.
Dezvoltatorii şi producătorii americani de energie solară se confruntă cu o investigaţie activă a Departamentului de Comerţ care analizează noile tarife la importurile de energie solară, despre care dezvoltatorii spun că le împiedică proiectele şi ameninţă obiectivele lui Biden de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră.
Departamentul Comerţului şi-a deschis investigaţia la 1 aprilie, la solicitarea producătorului de module solare din California, Auxin Solar, pentru a analiza dacă firmele chineze eludează tarifele la produsele de producere a energiei solare trimiţându-le prin ţări terţe.
Dezvoltatorii solari şi o serie de parlamentari democraţi se opun investigaţiei şi spun că aceasta duce la preţuri mai mari, acorduri de aprovizionare anulate şi proiecte întârziate din cauza perspectivei unor noi tarife.
Secretarul pentru Comerţ, Gina Raimondo, a declarat că departamentul este obligat prin lege să efectueze ancheta ca răspuns la solicitările de a accelera investigaţia sau de a anunţa concluzii preliminare pentru a oferi pieţei siguranţa cu privire la perspectiva tarifelor.