Biden va începe vizita la Insula Irlandeză cu o vizită la Belfast și o întâlnire cu Sunak
Casa Albă a spus că liderul american intenționează să sublinieze dorința Statelor Unite de a sprijini potențialul economic al Irlandei de Nord.
Joe Biden. Foto: Arhiva Adevărul
Președintele american Joe Biden își va începe marți vizita de patru zile în Irlanda de Nord și Republica vecină Irlanda cu o vizită la Belfast. Partea nord-irlandeză a vizitei șefului administrației americane este programată să coincidă cu aniversarea a 25 de ani de la semnarea Acordului de la Belfast, care a pus capăt la mulți ani de confruntări armate în Irlanda de Nord.
Statele Unite au sprijinit în mod activ procesul de negocieri care vizează încheierea conflictului din Ulster și au jucat un rol important în asigurarea prosperității regiunii în ultimii 25 de ani.
"Acordul de la Belfast (Acordul de Vinerea Mare) a fost un moment incredibil în istoria țării noastre. A fost un exemplu puternic și excepțional că oamenii pot face ceea ce este de neconceput și pot crea un viitor mai bun pentru Irlanda de Nord. Este această promisiune a unei mai bune. viitorul pe care l-am făcut tuturor celor din Irlanda de Nord. Irlanda și va fi hrană de gândit pentru mine în zilele următoare. Este responsabilitatea mea, ca prim-ministru al Regatului Unit, să țin această promisiune", a spus Sunak.
Despre investițiile americane în UlsterBiden are programat să se întâlnească cu Sunak marți la Emine Mahe. După cum era de așteptat, discursul va aminti pagina tragică din istoria regiunii și modalitățile de a preveni reapariția tulburărilor.
În ajunul călătoriei, Casa Albă a spus că liderul american intenționează să „sublinieze disponibilitatea Statelor Unite de a sprijini potențialul economic uriaș al Irlandei de Nord”.
La Londra, Statele Unite sunt numite sursa investițiilor majore în economia regională: în ultimul deceniu, investițiile americane în Ulster s-au ridicat la 1,5 miliarde de lire sterline (1,9 miliarde de dolari) și au dus la crearea a 13 mii de locuri de muncă. În special, Microsoft și-a deschis reprezentanța în Irlanda de Nord. În total, în regiune operează aproximativ 1.000 de firme americane, a precizat Downing Street. Pentru a stimula creșterea investițiilor în Irlanda de Nord, autoritățile britanice vor organiza un summit special de investiții la Belfast în perioada 12-13 septembrie, la care vor participa investitori internaționali.
Parteneriat cu IrlandaDupă Belfast, Biden va călători miercuri în Irlanda vecină. După cum s-a anunțat la Casa Albă, în cadrul acestei vizite, liderul american va discuta despre cooperarea strânsă dintre cele două țări pe spectrul problemelor globale și va lua parte, de asemenea, la mai multe evenimente la Dublin, Counties Louth și Mayo.
Premierul irlandez Leo Varadkar a declarat săptămâna trecută că relațiile Dublinului cu Washingtonul nu au fost niciodată mai bune și că această vizită este „o oportunitate de a adânci și mai mult legătura” de prietenie.
Familia Biden are rădăcini irlandeze. Stră-străbunicul său matern, James Finnegan, a fost forțat să emigreze în Statele Unite din cauza Marii Foamete din 1845-1852. În urma dezastrului provocat de boala cartofului - principala hrană a populației insulei la acea vreme - au murit peste 1 milion de oameni.
Liderul american se va întoarce la Washington pe 14 aprilie.
Despre conflictul din UlsterDe la sfârșitul anilor 60 până la sfârșitul anilor 90 ai secolului trecut, Irlanda de Nord a fost scena unui conflict armat între grupuri extremiste din două comunități care trăiesc pe teritoriul său. Naționaliștii catolici doreau să rupă alianța cu Marea Britanie și să se alăture unei Irlande independente. Protestanții loiali (unioniști) au susținut ca Irlanda de Nord să rămână parte a Regatului Unit.
„Acordul de Vinerea Mare” privind reglementarea pașnică a conflictului a fost semnat la 10 aprilie 1998 la Belfast de reprezentanții guvernelor Marii Britanii și Irlandei, precum și de majoritatea forțelor politice din Irlanda de Nord. A pus capăt confruntării armate dintre protestanții loiali și catolicii naționaliști, a garantat transparența graniței dintre Irlanda și Ulsterul britanic și a oferit regiunii o largă autonomie în condițiile cooperării obligatorii între partidele unioniste și susținătorii unificării insulei într-un singur stat.
În 1998, liderul Partidului Unionist din Ulster, David Trimble, și unul dintre fondatorii Partidului Social Democrat și Laburist din Irlanda de Nord, John Hume, au primit Premiul Nobel pentru Pace pentru eforturile lor de a rezolva criza din regiune. Numărul de oameni uciși în conflictul, cunoscut în Marea Britanie și Irlanda sub numele de The Troubles („Trouble”), depășește 3,5 mii. Numărul victimelor este estimat la aproape 50 de mii.
Sursa: adevarul.ro