Biden salută decizia NATO de a-i prelungi mandatul lui Jens Stoltenberg la conducerea Alianţei
Preşedintele american Joe Biden a salutat marţi decizia NATO de a prelungi cu un an mandatul de secretar general al lui Jens Stoltenberg, optând mai degrabă să rămână la conducere cu un lider experimentat, în timp ce războiul continuă să facă ravagii la porţile Alianţei, decât să încerce să se pună de acord asupra unui succesor, potrivit Reuters.
Jens Stoltenberg și Joe Biden
Stoltenberg, fost premier norvegian, conduce blocul nord-atlantic din 2014, iar mandatul său fusese prelungit deja de trei ori.
Această decizie înseamnă continuitate la summitul NATO, în contextul în care cei 31 de membri se confruntă cu provocarea de a sprijini Ucraina în respingerea invaziei Moscovei, evitând în acelaşi timp un conflict direct între Alianţa Nord-Atlantică şi forţele ruse, scrie Agerpres.
'Datorită leadership-ului său consecvent, experienţei şi judecăţii sale, secretarul general Stoltenberg a făcut ca Alianţa noastră să facă faţă celor mai semnificative provocări în securitatea europeană de la cel de-Al Doilea Război Mondial', a afirmat Biden într-un comunicat dat publicităţii de Casa Albă.
Preşedintele american a declarat că NATO este în prezent 'mai puternică, mai unită şi mai hotărâtă ca niciodată'.
'Aştept cu nerăbdare să continui să lucrez cu secretarul general Stoltenberg pentru a consolida şi mai mult Alianţa Nord-Atlantică săptămâna viitoare în cadrul summitului NATO de la Vilnius şi înainte de cea de-a 75-a aniversare de la fondarea NATO la summitul care va avea loc anul viitor la Washington, DC', a declarat Biden.
Stoltenberg (64 de ani) este considerat pe larg în cadrul Alianţei drept un lider stabil şi un răbdător arhitect de consens.
Într-un mesaj postat pe Twitter, Stoltenberg a declarat că este onorat de decizia de prelungire a mandatului său până la 1 octombrie 2024.
Următoarele sale sarcini vizează supervizarea transformării forţelor NATO pentru a se reorienta spre apărarea împotriva oricărui atac rusesc, după decenii în care Alianţa s-a concentrat pe misiuni dincolo de graniţele sale, precum cele din Afganistan şi Balcani.
El va trebui, de asemenea, să gestioneze divergenţele privind modul în care NATO ar trebui să se implice în Asia, SUA insistând pentru un rol mai important în contracararea influenţei Chinei, în timp ce alţii, cum ar fi Franţa, insistă că Organizaţia trebuie să rămână concentrată pe regiunea nord-atlantică.
Sursa: adevarul.ro