Biden, întrebat în legătură cu amenințările Rusiei: „Nu mă gândesc prea mult la Putin”. Nicio decizie privind rachetele Storm Shadow

Biden, întrebat în legătură cu amenințările Rusiei: „Nu mă gândesc prea mult la Putin”. Nicio decizie privind rachetele Storm Shadow

Președintele american Joe Biden și premierul britanic Keir Starmer au respins amenințările președintelui rus Vladimir Putin vineri, în cadrul întâlnirii pe care au avut-o la Casa Albă pentru a discuta, printre altele, cererile Ucrainei de a folosi rachete furnizate de britanici împotriva țintelor de pe teritoriul Rusiei, relatează Politico.

Președintele american Joe Biden și premierul britanic Keir Starmer la Casa Albă FOTO EPA-EFE

Președintele american Joe Biden și premierul britanic Keir Starmer la Casa Albă FOTO EPA-EFE

Întrebat ce crede despre afirmația lui Vladimir Putin conform căreia o astfel de decizie ar aduce țările NATO „în război cu Rusia”, președintele SUA a spus reporterilor: „Nu mă gândesc prea mult la Vladimir Putin”.

Drept răspuns la o întrebare privind când va putea Ucraina să tragă rachete mai adânc în Rusia, Biden a adăugat: „Vom discuta despre asta acum”.

După întâlnire, premierul britanic a spus că nu a fost luată nicio decizie finală cu privire la utilizarea rachetelor Storm Shadow și a sugerat dezvoltarea subiectului la reuniunea Adunării Generale a ONU (UNGA) ce urmează să aibă loc luna aceasta. „În mod evident, vom relua subiectul UNGA în doar câteva zile într-un grup mai larg”, a spus el.

Starmer a insistat că „nu a fost o întâlnire despre o anumită capacitate”, dar a adăugat: „Am ajuns la o poziție puternică”.

Liderii SUA și Marii Britanii lideri au avut o întrevedere unu-la-unu timp de aproximativ 20 de minute în Biroul Oval, înainte de o întâlnire cu un grup de consilieri, în cadrul căreia au discutat despre provocări strategice, inclusiv Ucraina și Orientul Mijlociu.

Anterior, prim-ministrul Marii Britanii nu a exclus posibilitatea de a permite Ucrainei să folosească rachete Storm Shadow în ciuda amenințărilor lui Putin, declarând joi reporterilor: „Rusia a pornit acest conflict. Rusia a invadat ilegal Ucraina. Rusia poate pune capăt acestui conflict imediat”.

SUA și Marea Britanie nu au luat decizia așteptată de Ucraina privind rachetele Storm Shadow

Oficialii de pe ambele maluri ale Atlanticului au subliniat în mod repetat că nu va exista nicio decizie privind rachetele Storm Shadow în urma întrevederii de vineri. Consilierul pentru securitate națională al Casei Albe John Kirby, a declarat: „Nu aș anticipa astăzi un anunț despre capabilitățile de lovire cu bătaie lungă în interiorul Rusiei. Nu există nicio modificare a politicii noastre în acest sens.”

„Este greu să auzi în mod repetat: „Lucrăm la asta”, în timp ce Putin continuă să ne incendieze orașele și satele”, a scris președintele ucrainean Volodimir Zelenski vineri pe X.

Fostul premier al Marii Britanii, Boris Johnson, a făcut presiuni vineri, întâlnindu-se cu Zelenski la Kiev și îndemnând Regatul Unit și SUA să permită Ucrainei să folosească rachetele cu rază lungă de acțiune ale ambelor țări, și anume atât Storm Shadow/ SCALP, cât și ATACMS, împotriva țintelor de pe teritoriul Rusiei. Johnson a adăugat: „În fiecare zi, aceasta înseamnă mai multe pierderi inutile și tragice de vieți ucrainene”.

Fostul secretar al Apărării din Marea Britanie, Grant Shapps, a spus că întâlnirea dintre Biden și Starmer „trebuie să livreze un singur rezultat: Ucraina să poată lovi cu Storm Shadow în interiorul Rusiei dacă Rusia continuă să lanseze atacuri asupra Ucrainei din aceste locații”.

Utilizarea rachetelor Storm Shadow se bazează parțial pe tehnologia americană, astfel că oficialii consideră aprobarea lui Biden ca fiind vitală în procesul de decizie.

Premierul britanic Keir Starmer s-a întâlnit vineri cu reprezentanți ai firmelor de apărare și aerospațiale la Ambasada Marii Britanii din Washington, însă aceasta nu a avut legătură cu rachetele, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului britanic pentru POLITICO.

„Cred că următoarele câteva săptămâni și luni ar putea fi cruciale. Este foarte foarte important să sprijinim Ucraina în acest război vital al libertății”, a spus premierul Marii Britanii la începutul unei întâlniri ulterioare cu ministrul de externe David Lammy, consilierul pentru securitate națională Tim Barrow, ambasadorul Regatului Unit Karen Pierce și șefa sa de cabinet Sue Gray, printre alții.

Starmer așteaptă să aibă o întâlnire strategică mai pe larg cu Joe Biden de ceva vreme, după ce l-a întâlnit pe președintele american la summitul NATO din iulie în prima sa săptămână de mandat.

Premierul Marii Britanii a căutat, de asemenea, întâlniri cu ambii candidați la președinție în timpul vizitei sale la Washington, dar aceștia erau plecați în campanie. A vorbit o dată cu Donald Trump în urma tentativei de asasinat, dar nu a avut încă ocazia să vorbească și cu adversara sa în cursa pentru Casa Albă, vicepreședintele Kamala Harris, le-a spus Starmer reporterilor.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”