Biden, îngrijorat de declarațiile publice ale generalului Milley despre negocieri cu Rusia. I-ar putea oferi lui Putin un semnal greșit
Recent, oficialii americani și armata au discutat din ce în ce mai mult subiectul posibilelor negocieri între Ucraina și Rusia în spațiul public. Recent, șeful statului major al armatei SUA, generalul Mark Milley, a spus că Kievul ar trebui să profite de victoriile strategice pe câmpul de luptă și să se așeze la masa de negocieri cu Federația Rusă.
Președintele Joe Biden (centru), alături de generalul Mark Milley Foto EPA EFE
Cu toate acestea, poziția militară nu este susținută de administrația Biden, care este îngrijorată de faptul că subiectul capătă amploare în mass-media, iar acest lucru i-ar putea oferi lui Putin un semnal greșit cu privire la presupusa slăbiciune a Washingtonului și la o scindare în rîndul elitei conducătoare a SUA, scrie CNN.
Potrivit jurnaliștilor, Milley consideră că ucrainenii ar trebui să „profite de moment” pentru a pune capăt războiului prin negocieri, întrucât nu vor putea obține „o victorie completă asupra Federației Ruse pe câmpul de luptă.” Generalul nu solicită în niciun fel Kievului să facă concesii Moscovei, dar își exprimă îngrijorarea cu privire la oportunitățile suplimentare de sprijinire a armatei și economiei ucrainene în condițiile unui război de lungă durată.
Majoritatea oficialilor diplomatici și de securitate națională se feresc să-i ofere președintelui rus Vladimir Putin orice fel de pârghie la masa negocierilor și cred că ucrainenii trebuie să stabilească când să poarte discuții, nu SUA.
Poziția lui Milley nu este susținută de consilierul pentru securitate națională al lui Joe Biden, Jake Sullivan, nici de secretarul de stat Anthony Blinken . Niciunul dintre ei nu crede că este timpul să facă pună presiune asupra Ucrainei pentru negocieri, potrivit a doi oficiali ai administrației familiarizați cu discuția.
CNN subliniază că, în ciuda opiniilor diferite, nu există niciun conflict între administrația lui Biden și Milley. Dar discuțiile despre războiul din Ucraina au creat o situație unică în care armata solicită negocieri cu mai multă ardoare decât diplomații și politicienii.
Comentariile lui nu i-a surprins pe oficialii administrației – având în vedere susținerea lui Milley pentru această poziție pe plan intern – dar au ridicat și îngrijorarea unora cu privire la faptul că administrația pare divizată în ochii Kremlinului.
„Asta depinde de ucraineni. Nimic despre Ucraina fără Ucraina”, a spus președintele Biden la o conferință de presă de miercuri, întrebat despre potențialul negocierilor.
Sursa: adevarul.ro