Biden, discurs istoric la Varșovia
După vizita-surpriză de la Kiev, președintele american Joe Biden susține un discurs istoric, al doilea în mai puțin de un an, la Castelul Regal din Varșovia, pentru a reitera angajamentul SUA față de sprijinirea Ucrainei și a consolida unitatea occidentală în timp ce războiul se complică.
Președintele polonez Andrzej Duda l-a primit pe Biden la Castelul Regal de la Varșovia FOTO EPA-EFE
UPDATE 18.44 Biden: Democrațiile lumii sunt mai puternice
Kievul rămâne puternic și, cel mai important, este liber.
Toată lumea și toate democrațiile au primit un test, răspunsul Ucrainei e fost simplu si profund. Suntem uniți, avem de răspuns la întrebări fundamentale despre principiile noastre.
Putin nu mai are aceeași putere, rămânem alături de Ucraina. Putin a crezut că războiul va fi rapid, dar s-a înșelat.
"Președintele Putin se confruntă astăzi cu ceva ce nu credea că este posibil în urmă cu un an. Democrațiile, lumea a devenit mai puternică, nu mai slabă, în timp ce autocrații lumii au devenit mai slabi, nu mai puternici”, a subliniat Biden
Autocrații înțeleg un singur lucru: Nu, nu-mi vei lua țara, libertatea și viitorul.. Ucraina nu va fi niciodată o victorie, oamenii refuză să trăiască într-o lume a disperării și a întunericului.
Nimeni nu poate privi în altă parte în fața atrocităților. Este o tragedie. Brutalitatea Rusiei a fost la un nivel incredibil.
Mesaj către poporul rus: Occidentul nu vrea să distrugă Rusia. Putin a ales acest război. Ne asigurăm că Ucraina se poate apăra.
Lumea se adună pentru a condamna războiul lui Putin.
Ne vom asigura că Rusia va plăti prețul. Îi vom trage la răspundere pentru crimele împotriva umanității. Munca este dificilă, dar este importantă. Vor fi zile grele, dureroase.
„Vom apăra fiecare centimetru al NATO”, trebuie să ne gândim ce fel de lume vrem să construim. Trebuie să alegem între distrugere și construcție. Nu există aspirație mai mare decât libertatea. Inamicul este un tiran. Stați alături de noi, noi vom sta alături de voi.
Dumnezeu să-i binecuvânteze pe eroii Ucrainei!
Multumesc Polonia pentru tot ce faceți!
Știrea Inițială
Președintele polonez Andrzej Duda i-a mulțumit președintelui american Joe Biden pentru vizita sa de luni în Ucraina, spunând că „gestul său extraordinar" nu numai că a ridicat moralul ucrainenilor care luptă de un an de zile împotriva invaziei ruse, ci reprezintă totodată un "semn semnificativ că lumea liberă nu i-a uitat, că o lume liberă și cel mai mare lider al ei, președintele Statelor Unite, este alături de ei".
În condițiile în care nu se întrevede un sfârșit al războiului, aniversarea unui an de la declanșarea invaziei ruse în Ucraina reprezintă un moment critic pentru Biden în măsura în care încearcă să consolideze unitatea europeană și să reitereze faptul că agresiunea lui Putin constituie un atac asupra ordinii internaționale de după cel de-al Doilea Război Mondial, notează AP. Casa Albă speră că vizita președintelui la Kiev și Varșovia să sporească determinarea americană și globală privind sprijinul acordat Ucrainei.
Biden și Zelenski au discutat despre capacitățile de care Ucraina are nevoie „pentru a putea avea succes pe câmpul de luptă” în lunile următoare, a precizat Jack Sullivan, consilierul pentru securitate națională.
„Va fi un război lung. Dacă nu avem leadership politic și dacă nu explicăm societăților noastre de ce acest război este critic pentru securitatea lor... atunci Ucraina va avea probleme”, a apreciat Michal Baranowski, director general al German Marshall Fund East.
Cu prilejul vizitei sale la Kiev, Biden a respins ideea de diminuare a sprijinului american.
„În ciuda neînțelegerilor pe care le avem în Congres cu privire la anumite probleme, există un acord semnificativ în ceea ce privește sprijinul pentru Ucraina”, a dat asigurări Biden.
O alianță puternică
„Am construit o coaliție din Atlantic până în Pacific. Scopul Rusiei a fost să șteargă Ucraina de pe hartă. Războiul de cucerire al lui Putin eșuează”, a subliniat președintele american.
„Trebuie să spun că există îngrijorări, atât în Polonia, cât și în Ucraina, cu privire la puterea de rezistență a SUA dincolo de această administrație. Acest război ar arăta cu totul altfel fără sprijinul SUA”, a punctat Michal Baranowski, directorul general pentru Varșovia al German Marshall Fund.
„Adevărul este că luptăm contra timpul, nu-i așa?". a spus Baranowski. "Vreau să spun, este într-adevăr dacă timpul este de partea Rusiei, care pierde, dar are multe resurse pentru a ne epuiza pe noi, în Occident. Asta este ceea ce mă face să mă gândesc. Sper că avem puterea de a rezista".
Oficiali de la Casa Albă au declarat că, în discursul pe care Biden îl va susține la Varșovia președintele american intenționează să vorbească despre costurile războiului în întreaga lume. Biden și consilierii săi au încercat să minimalizeze perspectiva ca republicanii să reducă drastic ajutorul american pentru Ucraina, subliniind că liderii republicani sunt în mare parte aliniați în sprijinul lor.
Confruntare simbolică
Discursul președintelui american Joe Biden la Castelul Regal din Varșovia reprezintă ultima confruntare simbolică cu președintele rus, după vizita-surpriză efectuată la Kiev, scrie CNN.
Biden se întoarce la Varșovia la mai puțin de un an după discursul din martie anul trecut pe care l-a încheiat cu o remarcă personală despre Vladimir Putin: „Pentru numele lui Dumnezeu, acest om nu poate rămâne la putere”.
De data asta discursul său marchează aniversarea unui an de la războiul declanșat de Rusia, un război care îi aduce pe cei doi lideri într-o poziție de confruntare directă, o dinamică specifică Războiului Rece ce s-a evidențiat în urma vizitei secrete la Kiev de luni.
„Războiul de cucerire a lui Putin eșuează. A crezut că ne poate învinge. Nu cred că mai gândește așa în acest moment”, a subliniat Biden la Kiev.
Marți, Biden și Putin se angajează într-o competiție retorică la distanță prin intermediul discursurilor care marchează un an de la lansarea invaziei ruse în Ucraina, notează CNN.
„Îl veți auzi transmițându-i un mesaj atât domnului Putin, cât și poporului rus”, a spus John Kirby, coordonatorul comunicațiilor strategice la Consiliul de Securitate Națională.
„Acesta nu este un concurs retoric cu altcineva. Este o declarație afirmativă despre valori, o viziune despre cum ar trebui să arate lumea pe care amândoi încercăm să o construim și să o apărăm”, a subliniat Consilierul pentru Securitate Naţională de la Casă Albă, Jake Sullivan, argumentând că discursul va aborda problematica mai largă a autocrațiilor.
Relația dintre Washington și Polonia s-a transformat
Invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina a produs transformări în relația dintre Washington și Varșovia - una tensionată în primul an al președinției lui Biden din pricina regresului democratic al Poloniei în timpul guvernării partidului Lege și Justiție.
Cu fiecare lună care trece, poziția Poloniei devine tot mai importantă în viziunea Washingtonului asupra Europei, notează The Guardian. Pentru Biden, Varșovia a devenit o piatră de încercare emoțională, a apreciat Daniel Fried, fost ambasador al SUA în Polonia.
„Nu te duci la Varșovia dacă cauți să dai înapoi. Dorește să mobilizeze lumea liberă și, în afară de Ucraina însăși, Polonia este locul potrivit pentru a face acest lucru, deoarece polonezii simt acest lucru pe pielea lor. Ei știu ce este în joc. Înțeleg că, dacă Ucraina cade în mâinile Rusiei, o mulțime de alte țări sunt următoarele vizate, inclusiv ei înșiși”, a argumentat Fried.
Polonia este unul dintre cele mai primitoare locuri de pe Pământ pentru Biden, notează The Guardian. În sondajul realizat anul trecut de Pew Research Center, 91% dintre polonezi și-au exprimat o opinie favorabilă față de SUA, în creștere față de doar între 65% și 75% în anii precedenți. Totodată, 82% dintre polonezi și-au exprimat încrederea în Biden că face ceea ce trebuie în ceea ce privește afacerile mondiale. Într-un alt sondaj, realizat de grupul polonez CBOS în iulie 2022, Biden s-a clasat pe locul al doilea (74%,) în topul celor mai de încredere lideri ai lumii, după Volodimir Zelenski (86% ).
Sursa: adevarul.ro