Biden a aprobat o nouă strategie nucleară secretă. SUA se pregătesc pentru confruntări simultane cu Rusia, China și Coreea de Nord
Președintele Biden a aprobat în luna martie un plan top secret de strategie nucleară care, pentru prima dată în istorie, reorientează strategia americană de descurajare pentru a contracara expansiunea rapidă a arsenalului nuclear al Chinei, scrie The New York Times .
Schimbarea vine într-un moment în care Pentagonul crede că arsenalul nuclear al Chinei va ajunge la nivelul rezervelor Statelor Unite și ale Rusiei în următorii 10 ani.
Casa Albă nu a anunțat public că Joe Biden a aprobat noua strategie, numită „Ghidul pentru utilizarea armelor nucleare”, menită să pregătească SUA pentru o serie de provocări nucleare coordonate din partea Chinei, Rusiei și Coreei de Nord.
Documentul este actualizat din patru în patru ani și este atât de secret încât nu există nicio copie electronică a sa - doar un număr mic de copii fizice care sunt distribuite câtorva oficiali din departamentul de securitate națională și comandanți de la Pentagon.
Doi oficiali ai administrației prezidențiale au făcut, însă, aluzii la această schimbare de strategie în discursuri susținute recent, înainte de o notificare mai detaliată și neclasificată pe care administrația Biden o va emite către Congresul american înainte de încheierea mandatului.
Coordonare tot mai strânsă între Rusia, China, Coreea de Nord și Iran
Noua strategie pune accent pe „nevoia de a descuraja Rusia, China și Coreea de Nord în același timp”, a explicat Pranay Vaddi, directorul principal pentru controlul armelor și neproliferare al Consiliului de Securitate Națională.
În trecut, posibilitatea ca adversarii Americii să își coordoneze amenințările nucleare pentru a dejuca planurile Statelor Unite părea improbabilă.
Parteneriatul tot mai strâns dintre Rusia și China și armele convenționale pe care Coreea de Nord și Iranul le pun la dispoziția Rusiei pentru războiul din Ucraina au schimbat fundamental strategia Washingtonului.
China va avea 1.000 de focoase nucleare până în 2030 și 1.500 până în 2035, potrivit estimărilor Pentagonului. Foto: Profimedia ImagesNoul document arată că, indiferent de cine va câștiga alegerile prezidențiale din noiembrie, viitorul lider american se va confrunta cu un mediu nuclear mult mai volatil decât situația de acum trei ani.
Președintele rus Vladimir Putin a amenințat de mai multe ori că va folosi armele nucleare împotriva Ucrainei.
Celălalt pericol vine din partea Chinei - țara care își dezvoltă arsenalul nuclear în cel mai rapid ritm dintre toate statele nucleare din lume.
Coreea de Nord și China își extind rapid arsenalul nuclear
Cu toate că Trump a prezis cu încredere că Kim Jong Un va renunța la arsenalul său nuclear după cele trei întâlniri pe care le-a avut cu liderul nord-coreean, în realitate, s-a întâmplat exact opusul.Coreea de Nord ar avea acum peste 60 de arme nucleare. Când Phenianul avea doar câteva astfel de arme, ele puteau fi contracarate de sistemele de apărare antiaeriană.
Acum, când arsenalul nord-coreenilor se apropie cu mare viteză de cele ale Pakistanului și Israelului, Kim ar putea să își coordoneze amenințările cu Putin și Xi.
„Este responsabilitatea noa
stră să vedem lumea așa cum este, nu așa cum speram sau ne doream să fie”, a spus și Vipin Narang, strateg nuclear al M.I.T. care a lucrat la Pentagon. „Este posibil ca într-o bună zi să privim sfertul de secol de după Războiul Rece ca pe o pauză între două ere nucleare.”
Strategia adoptată de Biden reflectă încă și mai bine estimările Pentagonului potrivit cărora forța nucleară a Chinei se va extinde la 1.000 până în 2030 și 1.500 până în 2035 - aproximativ, numărul de focoase nucleare desfășurate de SUA și Rusia în acest moment.