Bertola (Confindustria): Românii din Italia renunţă să revină în ţară şi ca să nu piardă calitatea sistemului de sănătate italian

Bertola (Confindustria): Românii din Italia renunţă să revină în ţară şi ca să nu piardă calitatea sistemului de sănătate italian

Românii care au emigrat în Italia nu vor să renunţe la calitatea serviciilor medicale din Italia şi acesta rămâne unul dintre motivele principale de renunţare la a reveni în ţară, a declarat joi seară noul preşedinte al Confindustria România - asociaţia patronală a antreprenorilor italieni din România, Giulio Bertola.

Noul preşedinte al Confindustria România a prezentat membrilor organizaţiei planurile pentru viitor, dedicând un capitol separat situaţiei deficitului forţei de muncă din ţara noastră ca şi problemă majoră a dezvoltării companiilor italiene din România.

Acesta a solicitat Guvernului român să nu subevalueze fenomenul plecării românilor în afara ţării, remarcând că acest proces pare de neoprit.

"Lipsa de forţă de muncă este o temă dramatică, nu doar în România, ci în mare parte din Europa de Est. Naţiunile Unite, Banca Mondială şi agenţiile de statistică au efectuat un studiu în ceea ce priveşte depopularea din ţările din est, luând un amplu spectru de timp în analiză, din 1989 în 2050. Putem observa că România ar putea risca să ocupe o poziţie tristă, poziţia a doua dintre ţările din Europa de Est din acest punct de vedere, cu o prognoză în ceea ce priveşte scăderea populaţiei care ar putea ajunge la minus 30%, respectiv 6,5 milioane de cetăţeni români care pleacă din România. Cerem Guvernului român să nu subevalueze acest fenomen, care pare de neoprit", a afirmat Giulio Bertola.

Noul preşedinte al Confindustria România a apreciat că problema forţei de muncă deficitare din România trebuie tratată prin încurajarea întoarcerii românilor din străinătate.

"În ceea ce priveşte lipsa de forţă de muncă, consider că este indispensabil să deschidem o masă de discuţie cu Guvernul, dar şi cu patronatele şi cu celelalte asociaţii româneşti, dar şi cu principalele sindicate din ţară, pentru că este vorba de un argument de interes naţional şi transversal pentru întreaga piaţă a muncii. Când abordăm tema lipsei de forţă de muncă este inevitabil să nu ne gândim la posibila revenire a cetăţenilor români din străinătate. Trebuie deci să încercăm să luăm în considerare cu toţii, Guvernul, patronate, sindicate, exigenţele reale ale familiilor românilor din străinătate, printr-un dialog direct cu Diaspora. Fără un angajament comun al tuturor acestor entităţi, care să se concretizeze într-un proiect unic, o să ducem lipsă de capacităţi de a atrage românii din străinătate", a subliniat Giulio Bertola.

Acesta a apreciat că strategia guvernamentală pentru revenirea românilor în ţară trebuie să ofere facilităţi financiare pentru aceştia.

"Sunt convins că trebuie să poziţionăm familia în centrul oricărui proiect viitor, căreia trebuie să i se garanteze o revenire în patrie cu facilităţi, cu minimul de formalităţi birocratice. O să îi solicităm Guvernului facilităţi în ceea ce priveşte contribuţiile fiscale. O să fie greu, dar nu contează, o s-o facem şi o să o solicităm în numeroase rânduri, pentru acele societăţi care îşi vor asuma politici de muncă pe termen mediu şi lung", a declarat Giulio Bertola.

Preşedintele Confindustria România a amintit că situaţia domeniului sanitar românesc este un punct crucial în decizia românilor din Italia de a nu reveni în patrie.

"Tema sănătăţii este un alt punct crucial în ceea ce priveşte decizia românilor de a nu se întoarce în patrie. Românii care au emigrat în Italia nu vor să renunţe la calitatea sănătăţii din Italia şi acesta rămâne unul dintre motivele principale de renunţare la a reveni în patrie. În noul nostru proiect am prevăzut o formă de sănătate complementară de bune practici italiene, conform principiilor de cultură mutuală pe care eu însumi, cu convingere fermă, am reuşit să le aduc în România de doi ani. Menţinerea asistenţei sanitare italiene va deveni un punct strategic pentru a încuraja revenirea lucrătorilor români din Italia fără să aibă un impact negativ asupra bilanţurilor publice ale României. Din acest motiv vom dezvolta şi mai mult această formă de asistenţă sanitară italiană non-profit, sprijinind de asemenea întregul sistem de sănătate public românesc", a precizat Giulio Bertola.

În cadrul reuniunii de joi seara a Adunării Generale a Confindustria România, organizatorii au amintit că în decembrie 2019 s-a împlinit 140 de ani de relaţii diplomatice dintre Italia şi România. AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”